Friday, April 2, 2010

Light Blueberry Cheese Cake

Mak aii...lamanya nak upload gambar ciskek nih...
Tunggu punya tunggu kuar seketui jek gambar yg berjaya..terpaksa tunggu lagi..tp takpe2,janji kuar jugak kan..ehehe...

Bagi yg ternanti2 resepi kek nih meh nak kongsi..oopp..jap2..nak stori laa sket eh..
kek nih sebenarnya basic dari resepi slice cheese cake dr Ros jepun nun..
Tapi dah di alter sket2 jadik light blueberi ciskek ler..kenapa light?sebab buh blueberry tu tak sebanyak seperti yg biasa kita tengok kan..lepas tu kita boleh rasa blueberry tu di setiap gigitan..hehehe...
So inilah resepinya jika ingin mencuba yer..

Bahan2:
  • 300ml susu segar
  • 6 keping keju kraft
  • 3 biji telur gred A
  • 90g gula halus
  • 110g tepung gandum
  • 1 sudu kecil esen vanilla
  • 110g mentega/marjerin
  • Blueberry filling secukupnya
Cara2:
  1. Panaskan oven pada suhu 180c,gris loyang dgn mentega dan tabur tepung atau alaskan dengan baking paper.
  2. Dengan api perlahan,panaskan susu dalam periuk dan masukkan kepingan keju. Kacau sehingga cair dan masukkan mentega/marjerin.Kacau sehingga mencair dan ketepikan.
  3. Asingkan putih dan kuning telur(kuning telur diletak di dalam bekas yg agak besar untuk 1 adunan)
  4. Pukul putih telur bersama gula halus sehingga menjadi meringue(adunan betul2 ringan sehingga bekas diterbalikkan adunan x tumpah)
  5. Pukul kuning telur sehingga berkrim dan tambahkan adunan susu yg dipanaskan tadi..kacau perlahan.
  6. Ayakkan tepung gandum ke dalam adunan dan kaup balik sehingga sebati.
  7. Setelah itu masukkan adunan meringue dan kaup balik lagi sehingga sekata
  8. Masukkan esen vanilla dan sebatikan adunan
  9. Ambil loyang yg sudah digris tadi dan masukkan 2 senduk adunan,picitkan blueberry filling (gunakan icing bag atau plastik bersih yg digunting sedikit hujungnya)dengan cara bulatan di sekeliling adunan.
  10. Setelah itu cedukkan lagi 2 sudu dan ulang langkah 9 sehingga adunan habis
  11. Bakar pada suhu 175c menggunakan kaedah bain marie(letakkan loyang adunan di dalam loyang lebih besar yg berisi air panas ketika membakar) selama 50 minit atau sehingga masak(bergantung pada jenis oven)
Mudah jer kan..tp hasilnya..hmmm..rasa cheese cake n blueberi yg tidak berat tapi tetap sedappp..yummy!

29 comments:

  1. salam sue..lamanya tak ziarah kat sini...ermm sedapnya nampak cheese cake tu...teringin gak nak cuba,tapi takut tak menjadi...huhu

    ReplyDelete
  2. erm.. wahai tuan blog.. hamba ingin bertanya... cheese yg akak guna tuh.. yg mkn ngan roti tuh ek? bukan cream cheese

    ReplyDelete
  3. kak ima>> wkumsalam kak..sue pun baru kembali dr cuti2 blogging nh..ehee...jgn risau kak,sue dah selalu buat ni..insyaallah menjadik..yg penting,'meringue' tuh jadik yer..kalo x bantat jek kek tuh kang

    ReplyDelete
  4. fiez^^fiezryn^^fiza >>ye betul..yg untuk makan dengan roti tu..kalo nak best,guna brand kraft..hehe

    ReplyDelete
  5. terliurnyaaaa.... sedap tu! :)

    nak kena pi cari di secret recipe nampaknya petang ni. kat rumah sewa sekarang tak boleh nak baking cake.. hihi..

    ReplyDelete
  6. ummu thaqeef >> oo yeke?kalo minat membaking mau meroyan tuh sebab xleh teruskan minat..hehe

    ReplyDelete
  7. salam..berpinau2 mata ku melihat kejelitaan kek mu ini....nanti saya try ek...

    ReplyDelete
  8. adohhhhh...teringat pak cik mat punya ciskek..

    ReplyDelete
  9. Salam sue yg terror masak & membake, tq so much share2 resepi dasyat2 dgn kengkawan.. nak tanya kalo guna cream cheese or cheddar x jadik ke or hasil kureng gebu

    ReplyDelete
  10. salam kak sue..saya dh lama baca blog akk ni,suka sgt..sbb byk bleh belajar dari blog ni lagi2 wat kek..mlm tadi sy dgn hubby wat kek ni, tapikan kek xmo naik ler? semua yang akk ajar saya dh ikut cuma masa bakar sy wat suhu 150 dan masak 1 jam sebab oven saya kecik jer yang 48 liter tu.

    But selepas 1 jam,kek cam lembik jer..saya tambah lg 20 minit,nampak cam ok..tapi pagi bila sy potong kek nmpk mcm bantat kat bawah, yg atas naik skit..huhu..nape ye kak?silap teknik ke?sy wat meringue smpi bertanduk..sebab suhu rendah sgt ke? sy dan hubby suka makan cheese kek tp ni 1st time buat..tlg tunjuk ajar skit kak,bleh? :)

    ReplyDelete
  11. @mama danish
    w'kumsalam..sori lambat mereply.hehe..
    boleh sangat ganti ngan cream cheese..sy biasa guna cream cheese kalau takde stok slice cheese dan begitu juga sebaliknya..cheddar tak pernah try lg..boleh kot cuma dia masin2 sket laa kan.. boleh je nak cuba tu..hehe

    ReplyDelete
  12. @Anonymous
    waalaikumussalam... nama apa ye?nanti tinggalkan nama ye so sng nak bahasakan diri.hehe..

    sebenarnya resepi ni lebih krg light cheese cake..
    utk resepi tu n yg ini..akak ada bg tutorial sepenuhnya..
    nanti boleh rujuk kat situ yer..sesuai utk beginner nak blaja..

    oh ye..adunan kek yg dah nak dibakar tu bertekstur ringan yer..kalau masa nak dibakar tu pun dah berat boleh jadi keknya nanti jadi bantat mcm bingka..jd bingka pun sedap juga.hehe

    cuba adik rujuk link bawah ni:

    http://sue-hasue.blogspot.com/2011/06/tutorialcara-membuat-light-cheese-cake.html

    ReplyDelete
  13. salam kak..ni nurin yg duk tanya akk tu :) nurin dh gi tgok kat tutorial tu dulu sebelum buat kek tu..memang ikut step yg akk ajar tu,pukul merigue smpi bertanduk gebu je,hubby sy duk pukul tgn je..hehe.pastu mmg yg bahagian bawah jadi talam separuh yg atas jadi mcm apam gebu..hehe,adunan lembut dan cair je,x rasa berat pun. masa masukkan putih telur tu xleh kacau dgn whisk ke?tp kek tu makan sedappp!suka sgt..cuma x cantik cam kak sue..kak kalu oven kecil kena suhu 175 juga ke?tak sabar rasanya nurin nk cuba lg :)..tq kak

    ReplyDelete
  14. Sue...dh try resepi Light Cheese Cake mmg sedap! tp kn...bila try buat jalur2 jem dlm adunan cam bluberry ciskek ni nape jem dia pas masak semua trendam kt bawah ya?

    ReplyDelete
  15. @Anonymous
    W'kumsalam nurin..oo yeke.
    Ok2..guna tgn yer?kalau terbalikkan mangkuk mmg x tumpah laa ek? pastu adunan tu 'lembut dan cair'?dia tak sepatutnya cair,tp dier cam buih yg halus..kiranya kalau kacau guna senduk,(kaup balik)takde cecair bahagian bawah tu..memang semua jer bentuk buih halus tu..
    antara sbb jadi bingka separuh tu sebab adunan tak sebati sepenuhnya,lagi satu mungkin tak guna air panas utk kaedah bain marie tu..

    adunan kek tu kan,masa nak bakar kite dah sepatutnya tau dier akan ringan ke tak..kalau masa nak bakar dah rasa kek tu cair jer,jadi bingka la ia nanti kat bwh.hehe.. sebab tu step nak kacau meringue ke adunan tu penting nak kacau perlahan..akak kacau guna handwhisk jer tp perlahan2 sampai ia bercampur adunan..dah bercampur tu baru akak guna senduk utk sebatikan.kena guna senduk gak utk betul2 sebati.. takpe,cuba lg yer nurin.. ;)

    ReplyDelete
  16. @(",) Mdm Comey (,")
    Terima kasih krn dah cuba..hehe..
    Untuk jalur blueberi dalam kek n atas kek tu saya guna filling blueberi,bukan jem..
    kalau jem teksturnya berat sebab tu mendap ke bawah kan..
    filling blueberi ni dier ringan sket..
    lenkali cuba guna blueberi filling lak..tengok hasilnya camner...ia sng didapati di kedai2 bhn2 bakery

    ReplyDelete
  17. @HaSue
    oooo...skrg baru paham alkisah jem & filling..hikhik...patut la semua majuk trun dok kt bwh je.1st time try 'mndikan' dia dgn air sejuk jd bengkang but 2nd time mmg giler gebusss la! dh ade org nk tempah dh..tq ya Sue

    ReplyDelete
  18. salam kak

    ni kali ke 2 sy try buat..
    kali pertama memang bantat sebab sy tak pukul telur putih smpai jd meringue huhu
    ni kali ke 2 buat semalam..
    sy xde filling, sy guna jem je..adakah sebab tu kek saya belah atas je gebu bawah mcm puding? jem pon terkumpul kat bawah je..
    saya guna oven jenis lama je..
    kalau loyang saya x terendam setengah xpe ke? reply asap ye kak..igt nk try lg hari ni sebelum balik kg..kalau jd boleh bawa balik huhu

    ReplyDelete
  19. @(",) Mdm Comey (,")
    sama2..semoga semakin meriah tempahannya nanti.. :)

    ReplyDelete
  20. @azyatun
    w'kumsalam..
    kes macam puding tu akak dah terangkan kat atas tu..rasanya kalau buh jem,jem tu mendak kebawah tp kek ttp gebu juga..
    kek ni memang takleh guna jem sbb kek tu ringan n tekstur jem pula berat..adunan kek tak boleh menahan berat si jem ni.hehe..
    kalau guna blueberi filling ia ringan n masih berada pada kedudukan bila dibakar jika adunan betu2l ringan.
    sebaiknya loyang tu sedikt terapung masa buh air panas tu...tp akak buat kdg2 x terapung jugak..insyaallah menjadi. pasal bain marie(kaedah buh air bawah loyang tu) tujuan nya utk mencantikkan tekstur kek,kek akan halus jer..x berlubang2 n x kering)
    jadi x buh separuh pun ia ttp gebu..
    kalau tgk "tutorial membuat light cheese cake" tu sepenuhnya insyaallah jadi.. ada masalah bleh tanya ye..kalau tau,akak leh jawab..tak tau maybe org lain tlg jawab.hehe..

    ReplyDelete
  21. salam kak sue.salam perkenalan...diana nk tanya...yg bintik2 dlm kek tu wat camner...first time saya nk buat kek..hihi

    ReplyDelete
  22. salam kak nk tanya kebiasaanya kek nie leh tahan bpe lama ye?? perlu simpan dlm peti sejuk or x perlu..

    ReplyDelete
  23. Cnp rspi ni...halal yer..trguda iii..:)

    ReplyDelete
  24. Assalamualaikum HaSue

    kak ct dah pernah buat kek ni masa MIL datang rumah dia pun kata memang sedap. cuma nak kena kurangkan manis nya aje. biasalah orang tua tak gemar manis2 kan hehehe

    nanti nak selongkar peti sejuk ada tak keju :)

    ReplyDelete
  25. Salam...

    aduh, tergona sungguh. x kira. GD nak buat juga... alamat GD dan kek tu akan sama2 gebu. x kira janji GD cuba.. doakan GD yer..

    ReplyDelete
  26. alamak...slah eja lah pulak..
    tergoda daaaaa

    ReplyDelete
  27. Kak sue.. Kmk dh try mlh kek tok. Nang nyemmss. Tq! Linne.

    ReplyDelete
  28. Assalamu'alaikum HaSue...

    Terima kasih sgt2 atas resepi ni...1st time kami buat,memang menjadi cheese cake blueberry saya n member opis buat kt rumah masing2 mlm tadi...

    saya buat versi kukus n member buat versi bakar...SEDAP BANGATT HOKEY!!..
    kawan2 opis kami puji setanding mcm kek Secret Recepi tau...hihihihi...

    ReplyDelete

Komen positif anda dialu2kan.. Terima Kasih!^_^