Amat sesuai digandingkan dengan nasi beriani, nasi tomato, nasi hujan panas, nasi minyak dan macam2 jenis nasi pun..
Kalau untuk kenduri kecil2an menu ni juga selalu menjadi pilihan kakak sy...jadi selalu jugalah membantu potong2 itu ini...sedap ratah gitu jer..tp kena sebatikan semua rasa yer
Bahan2:
- Nenas-kupas,potong kecil memanjang
- Timun-potong kecil memanjang
- Lobak merah(optional)-potong kecil memanjang
- Cili merah-hiris
- Limau kasturi-hiris sebahagian dan sebahagian diambil jus menggantikan cuka
- Bawang merah-hiris nipis
- Bawang putih-hiris nipis
- Sedikit halia-hiris nipis
- Garam dan gula secukup rasa
- Gaulkan semua bahan2 dan sebatikan semua rasa.
- Jus limau kasturi juga boleh digantikan dengan cuka
Nota Biru: Jika tidak habis boleh simpan di dalam bekas tertutup di dalam peti sejuk
Salam Sue...ada ke yg tak habis..sila masukkan dalam tupperware Yg Akak bawa ni...hehehe
ReplyDeletekalu makan ni, nenas je yang habis.. timun nye ditinggal.. hahaah
ReplyDeleteakak suka sgt acar timun ni!!! mkn gitu pun best gak!!!
ReplyDeletesalam kak sue......acar nenas sedapnya
ReplyDeletekalau kak gerau, kak gerau panggil pencuk.
ReplyDeleteHello Hasue, wow! I love your acar! Looks delicious.
ReplyDeleteAda ini with makan malam, tentu tiga pingan nasi lichin, ha ha.
You have a nice day, happy cooking and keep a song in your heart, Lee.
kak watie > wkumsalam..bak sini tupperware akak..sue buat khas utk akak arini..hihi
ReplyDeleteana_zara > selalu memang gitu lerr...hahah
ReplyDeletekak ain > ratah gitu jer x sedar gak nih kak
ReplyDeleteAlimaz > wkumsalam..suka gak ekk..hehe
ReplyDeleteDlu tk mkn ,, tpskrf jdi one of my fav 😂
ReplyDelete