Akhirnya satu hari baru2 ni bertemu jodoh gak dengan gelatin di kedai bahan2 bakery yang biasa aku pegi tu.. siap make sure lagik yg ni gelatin halal ke tidak walaupun yang empunya kedai tu melayu islam.. Manalah tahu kan,dia buat2 selamba jek jual mende alah ni... sibbaik laa dia tahu dan siap bagitahu benda ni mesti ada sijil halal lagi..seronok i!
Oklah..bagi menu yang menggunakan gelatin ni...aku beria2 nak mencuba resepi 'rare cheesecake' nih sebab bahan2 sumer ada dalam stok..
Jom laa jamu mata yer.. :)
Resepi dari kak yani,admin myR yg mantopp dgn resepi2 best tu..
Kek ni rasa masam2 manis cheese.. ini resepinya yerr..tq
Bahan-bahan ( 18cm )
- 100g biskut > sue guna 50g biskut oreo + 5og biskut marie
- 45g mentega- dicairkan
- 250g cream cheese
- 200g vanilla aiskrim
- 40ml lemon jus
- 30g gula halus
- 40ml susu segar
- 10g gelatin + 3 sudu besar air
- *2 biji epal merah
- *50g gula
- *3 sudu besar lemon jus
- Kupas kulit epal dan potong kecil-kecil. Masukkan semua yang bertanda(*) ke dalam periuk. Masak sehingga epal jadi lembut. Sejukkan dan simpan dalam peti sejuk sehingga nak digunakan.
- Kisar biskut sehingga hancur dan gaulkan dengan mentega cair. Kemudian masukkan ke dalam springform pan, tekan biar padat-padat. Simpan dalam peti sejuk sehingga nak digunakan.
- Campurkan gelatin dengan 3 sudu besar air. Panaskan susu dan gula. Kemudian masukkan gelatin tadi. Panaskan sehingga gelatin cair. Tutup api. Kacau-kacau biar haba panas keluar.
- Pukul cream cheese sehingga jadi bentuk cream. Kemudian masukkan no.3 tadi. Kacau sehingga sebati.
- Masukkan pula aiskrim dan lemon jus. Kacau biar semuanya bercampur.
- Lepas tu masukkan pula epal yg telah disejukkan tadi. Kacau biar rata.
- Akhir sekali curahkan adunan ke dalam springform pan tadi. Sejukkanlah dalam peti sejuk.
- Bila kek dah keras tu bolehlah dihias ikut citarasa sendiri.
Yang hitam2 kat atas tu biskut Oreo..guna penapis dan ayakkan roti oreo yg dihancur2kan di atas kek tersebut...
Base kat bawah tu biskut marie + biskut oreo(tanpa inti)..kalo letak oreo jek mungkin terlalu manis....
Agaknya jadik ke tak kek ni ek..ada saper2 penah makan tak?hehe...
Kalo tengok bahan2 pun leh imejin macam puding pun ada sebab tak guna tepung langsung.
Rasanya pun bagi aku lebih kepada puding gitu..sedap! cuma tak boleh makan selalu..eheee
Nampak sedap. Kalo sejukkan dulu, pastu ngap.... pergghhh...
ReplyDeletetq for the recipe.. malam ni nak cuba buat..
ReplyDeletecheese cake memang sodap ni.. boleh di makan begitu saja.. oooo cheese cake...
ReplyDeleteRM3 Ribu Sebulan dengan Blog
Jom Baca Buku
wahhhh...kak hasuee...sedapnya cheese cake minta cikit...kirim p sabah arr..apa pun tQ resepinya ya kak...lop u...
ReplyDeletesalam sue..tgk lama diam dh kuar cis kek pulak..sedap tu nyaman je rasa tekak..miss u sue
ReplyDeleteSedapnya..tp kat rmh ni cheese cake tak laku klu bt sndiri (psl tkg msknya blm abis menuntut lagii)waaaaaa....sedihnyaaaaa bila ada org selalu bandingkan cheese cake kita ngan secret resipi nyeeee....
ReplyDeletemkn time petang2
ReplyDeletesalam hasue! nengok gambo...kecur air liur..sedap ekk...nanti nak try jugak la!!!
ReplyDeletesalam,,, berkenalaan,,, sedap chese kek ni
ReplyDeletesalam hasue..ada lagi tak cheesekek tu:)
ReplyDeletelambat dtg ni:)
Cheese Cake "Suci Dalam Debu" ~ Cam lagu Nash la plak yer? Yer laa...k sue nengok ada serbuk Oreo atas cheese cake tuu...Hikhik.. Sori Sue, agak senyap sunyi akak ni... dok ulang alik KB menengok mak..Pe pun recipe Sue akak dah simpan elok2.. dgn gambar2 skali..!
ReplyDeletesalam kak hasue,
ReplyDeleteapa khabar? byk saya ketinggaln cite nih. cheese cake tu sedap,kak. kalu ada cream cheese mmg rasa lemak2 gitu. ada oreo plak, ish, kalaulah dapat rasa. sedap tuh! hihi
sy pun suke rare cheese cake ni.dulu tak boh gelatine pun,tapi ngape tah mcm jadi je time tu hehe
ReplyDeletebintangku > memang sedap makan sejuk2 ni..perhh.hehe
ReplyDeletekakayau > sama2...dah try buat ke?meh ler kongsi hasinya camner.. :)
Sharinginfoz > err...selain makan gitu saja makan camner ek? :)hehe...
Mi||a > nak kirim pegi sabah ba ni..kirim resepinya aja..hehe.welkam milla.. ;)
ReplyDeletekak rosaliza > wkumsalam kak ayamor.hehe...memang sedap masuk tekak ni kak..ala2 puding pun ader. miss u too kakk..
Sue@Nenie > haaa...sapa yg berani banding2kan ngan SR tu suh dier wat sendirik..hihi...takpe,jgn putus ada ye nenie...yg penting tu hasil tgn kite sendiri..kalo cepat putus asa makin laa tak dpt buat cam SR buat..at least kita mencuba :)
zaliana > wkumsalam..makin lama makin sedap kek ni..hehe..selamat mencuba ye kak.. :)
ReplyDeletenoorss_kasih > salam perkenalan juga..sedap kan...jemput laa makan sepotong :)
mummyseri > wkumsalam.. lambat dtg takpe..ada simpan sepotong utk seri ni..bagi2 ngan anak2 sekali yek.hihi
zaliana > wkumsalam..makin lama makin sedap kek ni..hehe..selamat mencuba ye kak.. :)
ReplyDeletenoorss_kasih > salam perkenalan juga..sedap kan...jemput laa makan sepotong :)
mummyseri > wkumsalam.. lambat dtg takpe..ada simpan sepotong utk seri ni..bagi2 ngan anak2 sekali yek.hihi
Kak Sueozana > Lagu suci dalam debu lagu iklim laa kak..hihi..takpe kak..sue pun senyap gak 2,3 hari ni sebab masalah tenet..huhu..akak jaga diri yer.. :)
ReplyDeleteindahhouse > wkumsalam..akak sihat jer. Gi mana beberapa hari ni indah?akak pun byk tertinggal citer kawan2 ni..hehe..nak ciskek sepotong ke?
d.a.m.i.q.u.l.a > tak buh gelatin pun jadik ek?bagus tu..meh laa kongsi rahsianya. :)
Woww. sedap.
ReplyDelete