Kuih ni sedappp banget... Jap lagi ye sambung ceritanya.. aku lagi sibuk kok..huu
Ok2..nih nak sambung laa nih...
Sebenarnya,nih nak bagitau satu rahsia... mungkin ada yang dah tahu tapi rasanya ramai yang tak tahu.. haaa, cucur2 /kuih2 masin gini kalau nak lembut rahsianya adalah bawang merah..
Bahan yang lain2 tu kalo nak letak,letak laaa ikut suka tapi jangan sesekali tinggalkan bawang merah ni kalau nak kuih yg lembut... betolll!! tak caya gi try buat yg ada bawang merah dan tanpa bawang merah.. kalau sama gak meh sini gitau!haha...
Kalau tanpa bawang merah cucur anda akan rasa kenyal2 keras sket gitu..
Nih maksud aku nih,guna resepi simple tp masih dapat kuih yang lembut laa ek..
Ingat ya,jangan sesekali ketepikan bawang merah!
Nak resepi ke? ni stail aku laa ek..leh ikut stail memasing..err,maksud aku tu bahan2 ikut stok yang ada.. tapi bawang merah jangan skip sesekali ye..(berapa kali nak sebut daaa)
Bahan2:
- 250g Udang tanpa kulit (saiz L lagi best) tanpa kulit - ambil 5-6 ekor dan cincang halus
- 1 cawan tepung gandum
- 3/4 cawan air
- 1 ulas bawang merah*
- 1 tangkai cili merah*
- Daun bawang (potong2 kecil)> boleh letak daun sup jika suka
- Garam dan perasa secukupnya
- Secubit gula
- Pewarna kuning untuk warna menarik
- Bahan2 * ditumbuk /dikisar lumat.-cili boleh juga dihiris halus
- Di dalam bekas, satukan tepung gandum, bawang merah, cili , garam dan perasa, gula dan pewarna kuning.
- Tambahkan air sedikit demi sedikit sambil dikacau dengan hand whisk.(utk adunan yg benar2 sebati lebih baik guna wisk nih)
- Tambahkan daun bawang,daun sup serta cili cincang dan udang yang dicincang halus.
- Panaskan minyak dan celupkan udang ke dalam tepung dan goreng sehingga keperangan..
- Sedia dihidang untuk minum petang atau sarapan pagi..sedap dimakan begitu sahaja atau dicicah dengan sos cili kegemaran anda..
Terutama bagi yang tak pernah buat kuih kan...detail gitu :)
Oh ye..adunan ni memang tak letak soda bikarbonat.. selamat mencuba kalau ada yg nak mencuba. :D
kalo kuih ni cicah ngan sos cili thai sure terangkat kan???
ReplyDeleteserius menyelerakan...
nmpk menyelerakan. Mesti rangup tu. Tgk pun tau... :)
ReplyDeleteSalam kak hasue,
ReplyDeleteUdang - udang neh, tetap menawan...nak amik satu ketul ya. ;)
sue...akak x kira kue ke cucuq ke nk gak rasa...cepat akak tunggu ni...
ReplyDeleteamboi...dah lebih ah buat cucur ngan udang galah..huhuhu..nk sikit..sue ni mmg buat org terliur..kita kt sini jarang mkn udang...
ReplyDeleteAlamakkkkkk Sue! Lapar la Love...tapi baru lepas brekpas tadi! kikiki...:)
ReplyDeleteNakkkkk..!
Pls bring Eyana over to my hse! :)
kalau i panggil cucuq udang cicah ngan kuah kacang sedap..kalau tak ada kuah kacang i cicah ngan sos cili thai..yummy3x..
ReplyDeleteSalam Sue..Akak panggil cucorq udang la tu....memang fav. kat umah ni...cicah cili sos pun jadik!!!sekilo tepung pun boleh habis!!
ReplyDeleteSelamat pg Sue,
ReplyDeleteMintak kuih udang sepiring nak wat ubat ngantuk kat opis ni...
Sue kuih udang tu looks so yummy....cicah ngan air lada sedap...cicah ngan kuah kacang sedap...dah le sejuk gigil2 kt sini...lapor le plak tgk kuih udang ni
ReplyDeleteSukaaaa sangat ngan kuih ni
ReplyDelete