Cara memasak pastinya mudah jer..pejam mate sebelah pun boleh buat.hehe...pejam mata dua2 takut lain jadinya kang..huhu
Bahan2:
- 6 ekor Ikan kembung@ikan yg sewaktu dgnnya. > siang dan bersihkan.
- 1-2 Cili merah+ cili padi (letak ikut tahap kepedasan masing2
- 1cm halia
- 3 ulas Bawang merah
- 2 ulas Bawang putih
- 2 Batang serai
- Asam gelugor/ asam kandis
- Garam dan perasa
- Air secukupnya
- Sedikit minyak untuk menumis
- Tumbuk cili, halia, bawang putih dan bawang merah. Serai diketuk
- Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan2 tumbuk tadi termasuk serai.
- Masukkan asam gelugor dan kacau sedikit supaya tidak hangus
- Setelah bahan tumis kekuningan masukkan air secukupnya dan perasakan dengan garam
- Setelah mendidih barulah masukkan ikan
- Renihkan seketika(lebih kurang 4 minit) dan sebatikan semua rasa.
- Padamkan api dan hidangkan bersama daun sup,daun bawang dan bawang goreng(jika suka)
Tadaaa....aroma daun sup membangkit selera untuk menghirup airnya...kalau suka pedas letak laa cili banyak2 yer..pasti terangkat..
Kalau nak isi ikan lebih,guna ikan uji rashid ke(ntah apa nama sebenar ikan nih)..dan ikan lain yg seumpama ni laa..hehe
Wahhhh....Tidakkkkkk...Tengok ikan kembong tumis berkuah ni, tingat zaman-zaman duk kat hostel dulu...
ReplyDeleteTapi kita panggil lauk ni "Lauk ikan brenang".
Kenapa panggil sedemikian ghupe? Ha ha ha ha...Hanya mereka dan mereka dan mereka saja yang tahu... He he he he
Tapi may be tukang masak tu lupe nak buh asam keping kot..Pasal tak de pun rasa masam punnn...
HaSue..Sorry yaa..inteprem kat sini jap...
Isyy.sedapnya..dah kelaparan ni..kalau lah dapat makan masak ni ngan sambal belacan berulamkan timun pun dah cukup..mesti berpinggan-pinggan kita dapat habiskan..
ReplyDeletelama tak makan ikan kembung..
ReplyDelete1st time nampak masak camni..
K Ham > Syewhhh!reorrrwww...haha..
ReplyDeleteSue @ Nenie > heheheee...yeke? tuh mesti sebab terlebih kuah tuh kan..kalo masak sndiri nih jgn laa letak air lebih..cukup paras ikan jek...sedap woo..masam2 pedas gitu..hehe..
Nenie..kite lg suke org interprem tau ;)
Azmiezas > uih banyak berpinggan2 tuh.hehee...kalo sambal belacan mmg terangkat jek ngan tekak kite melayu nih kan
kak azrina > yeke kak?selalu goreng je ek? :D
Memang nampak segar ikan ikan tue... bestnye!
ReplyDeleteSalam kak hasue,
ReplyDeleteUwa...! aritu, saya cari ikan kembung kat Econsave, tak jumpe. Kalu masak cenggini, ikan kembung sedap,kan? Lemak-lemak gitu. hmm.. dah mula lapar nasi lak
blogresipi.com > ikan segar masak apa pun best kan ijan?hehe
ReplyDeleteindahhouse > wkumsalam..yeke?nelayan x turun ke laut kot.hehe..