Saturday, November 14, 2009

Udang Goreng Tempoyak Berkunyit

Salam hujung minggu pada sumer...
Hari ni nak gi mana? nak duk umah ke nak duk luar umah?ahak

Sebut pasal menu yang sedang diperagakan nih..tengok tajuk dah tahu isi kandungannya kan..
Jika korang penggemar udang,tempoyak,kunyit(dan daunnya) juga pedas boleh jadi nih sesuai untuk selera korang..sebab aku suke semua tuh sebab tuh aku letak ikut suka jek..hehe

Sebenarnya resepi nih adaptasi(cewah ayatt) dari resepi tempoyak udang seblum nih juga..cuma aku tambah kunyit dan daun kunyit jek sebab daun kunyit stok tuh dah nak kering..uhuk
Macam org duk oberC jek susah nak jumpa daun kunyit..hehe..
Kunyit yang ditanam tuh dah dicabut kontaktor nak nyimen dulu..

Bahan2:
  • Semangkuk kecil udang
  • Tempoyak
  • 2 ulas bawang merah
  • 1 ulas bawang putih
  • 2 tangkai cili merah
  • 5 -10 cili padi
  • 6 cm kunyit
  • 1/2 labu bawang besar-potong berbaji
  • 2 helai daun kunyit-dimayang halus
  • perasa (garam,perisa) dan gula(jika perlu)secukup rasa
  • minyak untuk menumis
Cara2:
  1. Cili merah,cili padi,bawang merah,bawang putih dan kunyit ditumbuk lumat
  2. Panaskan minyak dan tumis bahan2 tumbuk tadi sehingga naik bau kekuningan,masukkan bawang besar
  3. Masukkan udang dan kacau goreng seketika
  4. Masukkan pula tempoyak..kacau goreng sehingga sebati.
  5. Perasakan dengan garam dan perisa secukup rasa
  6. Apabila tempoyak sudah berubah warna,masukkan daun kunyit,kacau seketika dan padamkan api..Siap!
Kalau makan ngan nasik panas2..tak payah lauk lain dah..maklum laa,kalo makan tempoyak nih kadang2 leh terus jadi antu...antu tempoyak!ahehee...

Nota Biru : Boleh tambahkan serai yang diketuk jika suka

10 comments:

  1. Salam kak hasue,
    cedap, cedap tu tempoyak. eh, saya nampak tempoyak je, sbb Udang dah masuk mulut ni. Gulp. Alhamdulillah. thanks for lunch kak...hehe

    ReplyDelete
  2. E-na pun hantu tmpoyak jugakkkk...udang goreng tempoyak ni mmg favorite! pedas2 lagi haaaa mmg berpeluh mkn! nak sepiring pos sini...huwaaaa x der stok tempoyak....bole ke takyubin tempoyak ye...sape2 ada xperience?

    ReplyDelete
  3. indahhouse > wkumsalam nur.. laju jek udang tuh masuk mulut ekk..hehe..sama2.datang lagi yer nur..hik

    ReplyDelete
  4. mmg suka dtg sini tgk menu mngancam

    ReplyDelete
  5. E-na Zarina > ada jugak antu tmpoyak kat sana ek..mesti mata cepet jek..ekeke..ntah laa e-na. rasanya kalo balut tebal2 yang amat bleh laa kot..aritu kapur sirih leh lepas..(sorg rkn blogger citer) dia kate kapur sirih x dibenarkn sbenarnya..tp kapur x kuat aroma cam tmpoyak kan..heheee..balik msia jek,telan byk2 nanti.. sian dia

    ReplyDelete
  6. kak maiyah > mekasih kak..suke tgk akak dtg.rajin mengomen lak tu..hehe

    ReplyDelete
  7. anak taruna akak salah seorang daripada 'antu tempoyak'...makan nasi putih dgn tempoyak pun jadi...adeh...

    selero lak tgk udang tempoyak neh.... ke...tgh lapo...???eheheheee

    ReplyDelete
  8. Kak Fiza Nordin > hehe...kalo dah antu tempoyak memang senang jek kalo ada stok tempoyak kak..hehe

    tuh mesti ngah lapo tu.. :P

    ReplyDelete
  9. akak lum pernah lg mkn tempoyak. tp kenapa ye nmpak je lauk sue, terus terliur.hehe

    ReplyDelete
  10. kak ain > lum pernah makan eh kak? silap2 haribulan skali cube terus jadi antu tuh kak..hehe

    ReplyDelete

Komen positif anda dialu2kan.. Terima Kasih!^_^