Bila nak masak udang galah ni,memang tak payah pk panjang.
Masakan ringkas tapi menyelerakan.
Udang galah makin ringkas makin sedap..ke sebab malas??
ahh..yg penting memang beshh..
cuma bahan yang digunakan haruslah menambah rasa sedap bukan menyelindung rasa udang tu..
Kali nih aku masak tumis dan letak serai lebih.aroma serai macam x cukup hidung nak amik bau.
Letak serai masa menumis...dan letak lagi serai bila udang dah masak..memang terasa ke'serai'an dalam masakan ni..Selain tuh leh rasa pedas2 sket dan masam2 sket dan yg pastinya rasa udangnya yg manis dan masih terasa segar..
Bahan2:
- 700g-800g udang galah-bersihkan dan toskan
- 3 ulas bawang merah*
- 1-2 ulas bawang putih*
- 1-2 tangkai cili merah(nak pedas tmbah cili api)*
- 1/3 sudu belacan(bakar dahulu jika suka)*
- 2-3 batang serai(diketuk)
- Asam gelugor-secukupnya
- 1-2 biji tomato(potong berbaji)-kali nih sue x letak
- Sedikit minyak untuk menumis
- Garam,sedikit gula dan perasa(jika suka)
- Panaskan minyak dan tumis wangi bahan2 yg ditumbuk
- Masukkan sebatang serai dan udang galah. Kacau sebati sehingga kulit udang bertukar warna kemerahan
- Masukkan asam gelugor dan tambahkan air secukupnya
- Tambahkan bahan2 perasa(garam,gula dan perisa) secukupnya
- Apabila udang hampir masak tambahkan tomato dan masukkan baki serai.
- Sebatikan semua rasa dan padamkan api-elakkan masak udang terlalu lama kerana isi udang akan keras dan kurang sedap
Tapi kuah udang galah nih memang sedap dihirup..ala2 makan tomyam..ala2 jer yer,bukan tomyam..bila nak masak tomyam nih..teringat rempah yg masih tersimpan elok dalam gobok..sayang nak pakai.hee..*wink2 kat ika
Kalau yg suka pedas2 tu,letak laa cili sebanyak mana disuka,biar berpeluh makan.. biar mertua lalu tersedak cium bau cili..huhu
Cam kite yg x berapa suka pedas nih letak cili manje2 jek...nak hirup kuah pun lancar gitu..ehe
Uish Udang Galah! Love wanna some! nyum nyum...;)
ReplyDeleteBaru cubit Eyana...ooopss dah lari plak! hehehe !
sedapnya sueee!!!
ReplyDeletewah!!!memang sedap nih...bahan2 pun simple tapi menyelerakan...
ReplyDeleteakak makan masa raya itu hari, first time makan udng serai rendang.. mmg mariii
ReplyDeleteSue..gambar tak blurr langsung..Akak yg blurr nengokkan udang tu tersimpuh lawa jer...huhuhu..jiwa kacau dengan lentok udang yang menggoda!!!!
ReplyDeletecam sedap je..bleh copy x??hehehe..mlmpau lak pakcik ni kn???heheheh.
ReplyDeletesodapnyerrr sue tewww.. ehehe, salamm
ReplyDeleteSalam kak hasue,
ReplyDeleteGulp! Udang galah...!
sup da abes, bawa mangkuk jer ni, nak tadah udang galah seketui jer..uhuk. ;)
kak gerau takut betul ngan udang galah ni. Macam takut ngan antu galah gak. Sebabnya pernah sekali makan sekor yang paling kecik, 2 jam lepas tu, terus sakit perut. Lepas tu gatal-gatal rasa nak pitam. Rupanya allergic gileer. Lepas tu takut langsung nak makan. nasib diri kak gerau la.
ReplyDeleteLOVE > udang dah basi laa kalo ader pun love..hihi..ade bw ashika ?nak cubit pp dier nih.hehe
ReplyDeletekak ain >sedap kak..bg peminat udang.hehe
kak ima > memang simple kak..tp udang galah masak apa pun sedap :)
kak maiyah > bace nama pun dah sedap tuh kak..hehe
ReplyDeletekak watie > sopan jer udang tuh duk bersimpuh eh kak..hehe
pakcik mamau > nak copy resepi apa salahnya pakcik..copy gambo tuh kena tulis surat application dulu laa..haha.. :D
yginsaf4 > sedap ek..mesti suke makan udang nih.wkumsalam :)
ReplyDeleteindahhouse > akak nak bg nur hari tu.tp tenet akak tenat..nur dpt tgk je laa ek..telan ayaq liuq pun leh kenyang kan..hihi
Kak geraugebang > sadis gak citer akak tuh...kalo sue pun sah2 takut cam nampak antu galah jadinya tuh kak..huhu...sebelum tuh akak tak tau akak alergik la ek?ehe
ReplyDelete