Friday, November 20, 2009

Apple Cake

Wahh2..arini line tenet wat hal balik. Agaknya sebab nak cuti sekolah nih kot ramai org guna tenet sebelum nak balik kampung..
Iskhh2..sedihnya rakan blogger yg sorang tuh >CtZura..dah nak balik ke semenanjung untuk kekal menetap di sana..yg ironi nya kitorang tak dapat jumpa untuk adegan peluk2..babai2..wat kali terakhir sebelum diorg balik ke tempat asal..huhuuu..
Mereka sekeluarga bertolak ke semenanjung esok hari sedangkan suamiku itu ada keje penting lak esok tuh..kalo x leh mintak coti..huwaaa..sori byk2 yer wat Ctzura..nampaknya jodoh kite tiada kali nih..
Seronok jer sempat gak jumpa ctzura sekeluarga masa raya haritu..tq sgt2 sudi dtg..
Apa2pun kita doakan yg terbaik untuk CtZura sekeluarga dan semoga segalanya dipermudahkan yer..
Ada rezeki kita jumpa lagi..

Ermm..dah lama rasanya tak buat kek..
Kali nih buat kek epal lak..resepi dari kak yani..
Memang sedap,lembut dan lembap..
Dengan muka tak bersalah aku buat 2 adunan sekaligus..
Kemudian dengan perasaan penuh yakin sekali aku letak lebih whipping cream untuk lebih moist..
Hasilnya memang best..ramai juga dah cuba resepi nih kan..sapa yg lom cuba..silaa2 laa yer

Tak nampak lak epalnya ek?ada tuh cuma aku parut halus sket..ehee..sibbaik x mendap ke bawah

Tq buat kak yani ..sue c n p kat sini eh kak...

Bahan-bahan ( 18x18 cm )
>sue buat 2 adunan jadi gandakan semua bhn
  • 1 biji epal
  • 100g mentega-suhu bilik >sue guna marjerin
  • 80g gula halus + 2 sudu besar gula >sue guna gula pasir
  • 2 biji telur
  • 100ml fresh cream/whipping cream>sue lebihkan 10ml utk 2 adunan
  • 150g tepung gandum
  • 1 sudu kecil baking powder
Cara-cara
  1. Bersih dan kupas kulit epal. Potong kecil-kecil lebih kurang 3mm. Gaulkan dengan 2 sudu gula. Kemudian masak sehingga epal jadi lembut. Atau boleh juga masuk ke dalam microwave. Panaskan selama 3 minit.
  2. Pukul mentega sehingga jadi bentuk krim. Kemudian masukkan gula, pukul sehingga putih.
  3. Masukkan telur satu persatu sambil dipukul.
  4. Lepas itu, masukkan fresh cream. Kacau sehingga sebati.
  5. Kemudian masukkan tepung yg telah diayak dengan baking powder. Kacau sehingga sebati.
  6. Akhir sekali masukkan epal+air (air yg keluar dr epal). Kacaukan. Lepas tu masukkanlah ke dalam loyang.
  7. Bakar selama 35 minit dengan suhu 180c
Nampak moist jek..rasa pun moist juga..tak berminyak.
Walaupun aku hanya guna marjerin tapi kek nih tetap enak dong..yg penting encik ayang ku itu suke sangatt..
Atas kek nih kubakar hingga sedikit garing..suka lak rasa kerak2 tu.
Lagi satu epal tuh aku guna pemarut yg berlubang tuh..untuk memarut keju dan sebagainya ..sebab nak potongan epal kecik2 jer..terpulang ikut selera ya.. ;)

15 comments:

  1. Salam sue..best je nmpk apple kek sue tu....akak pun suka yg berkerak2 tuh..hehehee boleh gang ni

    ReplyDelete
  2. yg berkerak tu mmg sdp tau, suka bahagian kerak hehe..

    ReplyDelete
  3. Cik HaSue, kek ni nampak moist sungguh.. mesti sedap kan.. Makin bertambahlah my "List to Try".. tapi tak try try pun.. hehehehe

    ReplyDelete
  4. hai Sue rajin nya membaking adik seorg ni...npk gebu jee kek tu..guna epl hijau or merah..

    ReplyDelete
  5. salam ha sue...tengok pun dah sedap...lebih sedap kalau dimakan bersama teh o panas...mintak cikit boleh,malas nak buat kek2 cam gini,sebab bila keluar oven kek jadi kecut semacam...huhuhu

    ReplyDelete
  6. salam hasue..tahniah dpt anak lagi...memang sedap kek apple ni..kesukaan yana..nak buat tunggu yana balik..
    sedapnya tgk kuehtiaw ladna..nanti akak dtg lagi ambil resepi yer..

    ReplyDelete
  7. salam kak hasue,
    nampak sedap, kak.. tak penah try wat lagi kek epal ni. ada epal kat peti ais, tp saya tak reti makan. hubby saya yg asyik ngap-ngap epal.
    buat kek, licin epal tu. hahaha..

    ReplyDelete
  8. Kak rosaliza > sedap jek makan kerak nya kan..hehe..buleh gang nih kak

    kak maiyah > akak pun suka gak?meh geng bertiga ngan kak liza..hehe

    ReplyDelete
  9. bintangku > yg nih sue guna epal merah..kalo nak guna epal ijo pun boleh..rasa masam2 sket gitu..try lah eh

    CikLiz > takpe..masuk list byk2..nanti leh buat banyak2 skali..ehehe..

    ReplyDelete
  10. kak sheila > sue guna epal merah kak...kalo nak buat 2 adunan guna 1 biji epal merah 1 epal ijau pun leh tuu

    kak ima > memang sedap kan pekena ngan air kopi..hehe..keluar kecut camner tuh kak?

    ReplyDelete
  11. cam best je ni.. tp saya xpandai masak la.. ekeke

    ReplyDelete
  12. kak ina kl > tq kak..kue teow lad na tuh mmg sedap..sila2 laa cube..hehe

    indahhouse > ehehee..hb akak kalo mkan epal gitu2 jer xnak lak..kek nih kemain suka lak dia..

    ReplyDelete
  13. Blogger > yeke tak pandai masak...ke tak rajin nak masak2?hihii

    ReplyDelete
  14. sedapnyer kek mintak sepotong hehe

    ReplyDelete

Komen positif anda dialu2kan.. Terima Kasih!^_^