Pernah tengok kuih ni? Inilah salah satu kuih tradisional di sarawak.
Kalau anda sedang berada di sarawak,rugi kalau tak mencubanya sendiri.
Tapi yang dijual tu tak semestinya sedap pun kan...
Tapi apa salahnya mencuba kan...kalo jumpa yg sedap,memang best!
Tapi yang my mak saudara biasa buat cukup lembut,lemak dan sedang manisnya.(berapa banyak tapi daaa...)
Menggunakan santan original gitu..
Hermm..lenkali nak usha resepi kat beliau lah..
Harap2 dia sedia berkongsi resepi..
Bila dah dapat akan terus dikongsikan kat sini..heee..
Bukan sahaja resepi,malah cara nak gulung daun tu kena ada skill wooo..
Kalau tak mau terburai jer kang masa kuih dikukus..hihi
Nih dari pandangan tepi,nampak macam senang jer nak gulung tuh kan.. :)
Kalau tak dibungkus gini,tak best laa makan..aheh..
Rasa kuih nih macam rasa..kaswi?oh tidak juga..tp ada laa iras sikit2 tu..
Sekarang ni,ia dah divariasikan dengan pelbagai rasa..
Ada yang dibuat dengan tepng beras(original(putih)),dengan gula apung(seperti dalam gambar) dan ada perisa pandan(hijau) tp tetap ada letak tepung beras..
Kalau nak bukak sarungnya tu pun boleh,
Jadi laa ikal mayang n panjang terburai jer..
Nak senang lurutkan jer kulitnya tu ke bawah dan ia sedia untuk di 'ngap'!
Sebab tu nama ce'lurut' atau celorot..ahehe..
Kawan2 yg sedia berkongsi info boleh tambah yer.. :)
*updated!
ada sapa2 tahu nama lain bagi kuih ni?
kueh apakah ni
ReplyDeletewah...sedap ke rasanya su...?ishhhh...jgn la akak teringin lak ye..jauh sgt tu...
ReplyDeleteUnik nama kuih tu, memang sedap kuih tradisi tapi kmk sik pandey molah, makan pandey..hehe
ReplyDeletebila nangga kuih celorot, teringat kuih basung...doii telio nya...
menarik!!!bila la dpt melancong ker serawak???
ReplyDeletetak pernah dengar kuih ni. last time ms cuti2 ke sarawak, x jumpa pulak!!
ReplyDeletesue,sama panggilan kuih ni dengan sabah.selalu ada jual di tamu...tapi tak pernah beli,nanti la nak beli rasa gak...
ReplyDeleteSalam Hasue... rindu gilerr ngan kuihh ni.. dulu2 time gi umah mak angkat mesti beli kuih ni... sedappppp.. suka makn kuih ni.. tapi selama duk mkn tu.. sampai ke hari ni.. tak pernah ambik tahu pon nama kuih tu huahhaha.. tapi masa kat sarawak bila nmpak memg beli punye lah hehe.. baru hari ini..dan saat ini lah baru ku tu nama kuih ni huahhaa.. ye2 rasa die ada iras rasa kuih kaswi... emmm bila laaa leh rase lagi.. kalu buat sendiri ni agak2 jadik tak mcm kat sarawak tu.. kene cuba.. bilee??? uhuuuhuuuuuu..... bila laa dpt gi srawak ni..
ReplyDeleteEryn > kuih apa ek?hihi..sah2 x pnh nmpak..hehe
ReplyDeleteCikmin > rasanya memang ada iras2 kaswi tp lebih lembut dan lemak2 gitu.hehee...
Kak surisarawak >oohkuih basong tok nok nek kah?cam tok juak kah rupanya tek?cam penah kmk denga tp x sure nok ney sigek.hehe
anamarza > meh laa mai sini
Kak ain > nanti kalo dtg lagi ke srwk carik yer...hehe
kak maria > sama eh kak?agaknya org kedayan punya tradisi nih.kat sana kan ader gak kedayanese kan..hehe..
Suha > wkumsalam.mak angkat tuh duk sarawak ke?hehhe...x tau nama kuih yer?masalah tuh kalo nak tanya kat org lain..ekeke...rasanya lebih lemak dr kaswi biasa tuh kan..hehe...jadik laa kalo kena ngan skill nya.setakat resepi tuh takpe lagi,skill wat sarung tuh yg penting..hehe...
mai la sarawak lagi..