Tuesday, October 6, 2009

Kerabu Sotong Mangga Ala Thai

Makan kerabu sotong nih rasanya sesuai guna sudu dan garfu atau chopstik kalo banding guna tangan..betul tak?hahaa..kalo makan ngan nasik ok laa kot... :D

Kat mana dapat mangga nih?haaa...kat belakang umah tuh ler..
Ada 3,4 ketui jek buahnya....
Yang sebijik nih nak matang dah tapi kat montots nya tuh cam nak busuk...
Nak wat ulam pun cam x cukup jerk...tamak tul kan..
Jadinya jumpa sotong nih dah macam jadi warganegara je dalam peti sejuk tuh...
Tengok tak banyak mana pun.
Terbayang2 kerabu kawan2 kat blog2 depa..
Cumanya nak try resepi diorg tuh bahan2 dalam esbok dah surut.ada yang takde...
Bila laa ada masa nak gi shopping barang dapo nih..petang karang kot?ehe..

Asalnya nak buat ala2 umai ikan jer..memang gitu gak pun kan..
Umai ikan tuh kiranya kerabu ikan ler..napa laa ada yang takut nak cuba.huhuu
Tengok kat myR teringin lak nak cuba ala2 thai,
Letak sos ikan..memang best la jugak..
Masa buat nih hb takde kat umah..so x tau laa dia suka ke tak..
Banglong pun makan sekali..
Guna setangkai jer cili yg besar kelingking tuh..
Tapiiiii...pedassss sangat la pulak..bagi aku laa kan.heee..
Pedasnya cam pedass..err,yang pedasss..eh..cam ner nak xplain eh?
Bukan pedas yg tu.tp pedas yang pedass berapi sangat jek..heh...
Nak explain tp x tau nak xplain camne..hak hak :P
Apa2 pun..sedapp..lagi2 diratah begitu sahaja..pehhh
tinggal bawang merah dan hirisan2 cili jek kat pinggan sebab hiris x berapa halus('rajin' kan?)..haha

Resepi dari myR dan edit sket mengikut bahan yang sue gunakan..thanks Joayee

Bahan-bahan
  • satu mangkuk Sotong-sue guna 5 ekor
  • 1 biji mangga muda < sue tambah sendiri
  • 2 biji limau nipis-guna limau kasturi
  • Daun ketumbar-tak letak xde stok
  • 1-2 sudu sos ikan
  • 1 sudu besar gula
  • 1 sudu kecil garam (ikut rasa)
  • 5-10 Cili padi (ikut rasa)
  • 1 ulas bawang merah
  • NB: bole juga taruk tauge & tomato, n seafood cocktail..

Cara-cara

  1. Bersihkan sotong.
  2. potong bulat2, masukkan kedalam bowl. then tarukkan boiling water dlm bowl. rendam selama 5min..so sotong tu masih lembut. separuh masak
  3. Potong cili, daun ketumbar(segenggam), bawang merah
  4. Kupas mangga,cincang dan potong memanjang.
  5. campur semua bahan..dan rasa.. and ENJOY!!
  6. NB: after step 2: jangan lupa sejat sotong..buang air...
Nak rasa?amik chopstik masing2...tak pun amik garfu n sudu ke..hehee.. Ke nak guna tangan? :P

9 comments:

  1. Leh ler akak wat..baru aje beli sotong pagi tadi. Buah pelam pun..sama ler..ada ler 3-4 biji kat pokok tu..hehe

    ReplyDelete
  2. Cintamanisz/kak Alona > ehehe...sama spesis mangga kita ek..malas je berbuah..huhu

    Kak ain > meh laa kak...jangan terliuq jek..hehe

    Posh76 > cam tau2 jek sedap..mmg sedap ke tekak kite.hee...selamat mencuba

    Mummy 2 haqq > memang sedap...rasa sotong,ade rasa mangga.. selamat mencuba

    ReplyDelete
  3. kalu mintak disuapkan bleh.haha...

    ReplyDelete
  4. Mr PenyuBiru > nak mintak suapkan?haa..bolehhhh..boleh blah!wekeke.. :P

    Kak surisarawak > wkumsalam..terasa jak masam2 pedas oo..

    ReplyDelete
  5. Mr PenyuBiru > nak mintak suapkan?haa..bolehhhh..boleh blah!wekeke.. :P

    Kak surisarawak > wkumsalam..terasa jak masam2 pedas oo..

    ReplyDelete

Komen positif anda dialu2kan.. Terima Kasih!^_^