Dak kecik kat umah nih baru kebah demam sepenuhnya hari ni..lega jer hati.hee
Nih menu nak tayang gak walaupun ikannya tinggal tulang jer..diulangi,tinggal tulang yer...jadi takyah ngendeng dah..huhu..
Rasanya dah ramai yang pandai masak sweet n sour dalam pelbagai versi resepi..
Tapi kan,aku prefer kalo ikan tuh dimasukkan sekali didalam kuah yg sedang mendidih tuh dari dituangkan begitu sahaja ke dalam pinggan..
Bila masukkan ikan ke dalam kuali,bahan2 lebih meresap dan rasa ikan lebih sedap lagi..
err..nih pendapat kitorang laa ek(me n my hb)..orang len mungkin lebih suka tuang kat atas jer..hehee..
Lagi satu sila jangan guna nenas berlebihan(jika guna nenas)sebab ia akan 'overshadow' rasa ikan dan bahan2 lain tuh..err,lagi skali.nih pendapat kitorg laa ek..lain org lain citarasa.. :)
Memandangkan resepi lebih kurang jer ngan kak jun punya resepi nih.so aku c n p jer dari myR untuk siapa2 yang nak mencuba yer.thanks kak jun :)
sue edit sket yer kak..halal yerr..
Bahan2:
- 1 ekor ikan bawal-dilumur garam n kunyit atau dilumur garam dan sedikit tepung jagung.
- 3 biji bawang merah-ditumbuk
- 1 ulas bawang putih-ditumbuk
- 1 in halia-dihiris panjang2
- 1 biji tomato-dipotong dadu
- 1/2 biji cili capsicum-dipotong dadu
- 1/2 biji bawang besar-dipotong dadu
- 2 sudu besar sos tomato
- 2 sudu besar sos cili
- 1/2 lobak merah-dipotong dadu
- 1/3 timun-dipotong dadu
- 1 biji epal merah yang dipotong dadu (untuk rasa sweet)
- 1 biji epal hijau dipotong dadu(jika tak guna nenas)(untuk rasa sour)
- 1/2 labu Bawang besar-potong dadu
- sedikit bunga kobis
- sedikit nenas-dipotong dadu(sue x letak)
- sedikit garam dan gula secukup rasa
- Ikan yg dilumur tadi digoreng hingga garing sedikit. Ketepikan.
- Tumis bawang yg ditumbuk, halia dan bawang besar.
- Masukkan sos cili dan sos tomato. Kacau. Masukkan tomato, cili capsicum dan sayuran lain. Masukkan sedikit air jika terlalu pekat.
- Biar mendidih, masukkan garam dan gula. Angkat dan tuang atas ikan yg digoreng tadi. >Sue lak masukkan sekali ikan ke dalam bahan2 tadi dan kacau sekata supaya bahan2 meresap ke dalam ikan..barulah diangkat.yummy2!
Salam kak,
ReplyDeleteLapar nih.Da tinggal tulang? Uhuk. Saya tak masak arini. Banyak open house...
indah > Wkumsalam indah..kalo nak tapau tulang akak tak kesah..heheee...best laa ek,gantung piuk belanga jelah ujung2 minggu nih
ReplyDelete