Bukan apa,pernah baca kat resepi lain(kat akhbar) tulisnya kacang botor...bukan sekali pernah nampak nih...2,3 kali laa jugak..hehe...ntah2 ada lagi yang konfius kan..heee...
Kalo kitorang lak,panggil kacang belibit jerk..hahaha..
Masuk nih, dah 2x jadi menu sepanjang bulan ramadhan...Sekali masa hujung minggu lepas...masa adik aku yg pompuan tuh datang sini...
Selain dari ulaman..memang sedap goreng belacan...sebenarnya masa tu buh extra belacan sebab dia suka aura belacan lebih dalam setiap masakan...
Apa2 jenis sayur pun masaklah cara gini..memang sedap..
Bagi yang alergik belacan,xyah letak belacan pun masih sedap..kan kannn :)
Bahan2:
- 3oog(seikat)Kacang botol-cuci dan potong menyerong
- 1-2 tangkai cili merah(jika suka pedas tambah beberapa biji cili api)*
- 3 ulas bawang merah*
- 2 ulas bawang putih*
- Segenggam udang kering*(boleh digantikan dengan ikan bilis)
- 1 sudu makan belacan(atau lebih)*
- 1/3 cawan minyak masak utk menumis
- Garam secukupnya,pak aji dan secubit gula(jika suka)
- Bahan bertanda * ditumbuk/dikisar menggunakan pengisar bahan kering(jangan lupa cuci kesemuanya dahulu)
- Panaskan minyak dan tumis bahan yg sudah ditumbuk dan juga bahan2 perasa hingga naik bau dan sedikit garing
- Masukkan kacang botol dan kacau goreng seketika
- Padamkan api dan sedia untuk dihidangkan panas2-jangan masak terlalu lama,nanti lembik pula.
Kalau tak silap LOVE pun ada share resepi kacang botol goreng belacan kat myr...kan love?
tapi aku xleh bukak myR wat masa nih nak confirm bahan2 sama ke tak..hehee..
Yang pastinya goreng belacan gini memang jadi kegemaran turun menurun gitu...hik hik..
P/s: Sebenarnya cam slow jer nak update blog...tp bila tengok ada gak lagi kawan2 yg duk bertenggek kat cbox tuh..jadik pembakar semangat lak update.hihiii...mekasih ye semua..kalo lambat reply cbox tuh maknanya line mengong
akak pulak lebih suka celur kcg botor ni pas tu cicah ngan sambal asam. sedapppp!!!!!
ReplyDeletehulaweyyy..... lecur liur pakcik di buat nye...huhuhuhuh
ReplyDeleteKak ain > kira dibuat ulam2an laa ek kak?ratah jer pun memang sedap,kan?hehe
ReplyDeletePakcik > cam puasa jer pakcik nih..hehe..pose ke?hikhik..jgn mare..gurau jek :P
kalau jawa panggil kecipir kan...kalau org kedah panggil kacang kelisa...
ReplyDeletewah mmg marii :D
ReplyDeleteWow kacang botol belacan! my faverettt!! uish sedap! Hasue, yeah Love pun ada letak resipinya kat MyR dan kat my blog...kekeke ;) msk mcmana pun mmg sedap kan kacang botol nih! uish nyum nyum! ;)
ReplyDeleteAnn > banyak gak namanya ya ann..yg kacang kelisa tuh macam pernah ku dgr..hehe...tq for d info :)
ReplyDeletek maiyah > hehehe...
LOVE > oo..ader kat blog gak eh?sori x perasan,,hehe..takpe dah letak link love kat atas tuh..memang besh love..kadang2 x letk belacan pun dah sedap :)
Thanks a lot for sharing the recipe. I love kacang botol goreng belacan. Simply yummy!
ReplyDelete