Bulan Ogos nih bulan harijadi bagi family aku.. Abang long lahir 3hb, Babah 5hb dan kakak 14hb Ogos. Jadi tengah bengong gak laa nak wat camner harijadi diorg tahun nih..
Kalo masa kat kampung tuh ada laa assistant nak masak2 ke..tolong gi tempah kek ke..huhuu..
Tengok laa nanti camne..kot tempah ke Jepun ke kek harijadi tuh kan..huehuee..tp makyung jepung tuh pun sambut besday ogos nih gak.. :P
Oklah..nih menu untuk hari ni..kena masak awal sebab nak anta adik ke skl dier pasnih..
Kalo takde apa halangan sempat laa aku tawaf lagi kat supermarket petang nih karang..haha
Punya la susah carik udang galah sekarang nih...
Dah dapat pun harga tak murah dah cam dulu tuh..
Tapi dah mengidam jer nak makan kan..nak hirup kuah pedas2...
Hubby carik udang galah cam carik untuk bini ngah ngidam!hihii...
Masak lemak kuning nih pun gara2 terliur nengok kat umah kak maz yg duk Bahrain nun aritu..err,kalo x silap umah laa ek..hihii...
Tapi nih aku masak ikut tekak sendiri jer..n ikut tekak hb ku ini..heee
Tapi kunyit nih x berapa nak kuning laa pulak sebab cili agak merah gak kan...takpelah,janji best hirup kuah udang..
Masakan ala2 masak lemak cili api ler kannnn..heee
Bahan2:
- 1kg Udang Galah-bersihkan dan toskan
- 2 tangkai cili merah*
- 3 bawang merah*
- 2 bawang putih*
- 1/2 sudu belacan*
- 4 cm knyit hidup*
- 1-2 batang serai-diketuk
- 10 cili api-diketuk
- 1/2 cawan susu sejat/santan
- garam dan perasa(jika suka),gula(jika perlu)
- Daun kunyit dimayang halus
- Asam gelugor secukupnya
- 1/3 cawan minyak untuk menumis
- Air secukupnya
- Bahan bertanda * ditumbuk halus
- Panaskan minyak dan tumis bahan ditumbuk hingga naik bau dan sedikit kekuningan
- Masukkan serai,udang galah dan kacau goreng sehingga kulitnya bertukar warna kemerahan
- Masukkan air,asam gelugor,cili api dan segala perasa-garam dbsbgnya
- Apabila udang kelihatan sudah masak baru masukkan santan/susu sejat dan kacau jangan hingga pecah minyak sebab ia kurang sedap kalo pecah minyak..
- Sebatikan semua bahan dan padamkan api.-kena adjust sendiri kuah nak letak banyak mana.
- Jangan masak terlalu lama nanti isi udang jadi keras pula
- Taburkan dengan daun kunyit yg dimayang halus.
Sue...mengoda sungguh udang galah ni...kat mana ko tangkap udang galah ni sue...best nyer...
ReplyDeletemy paberet.. udang galah.. Perghhh
ReplyDeleteadoyaiii...best sgguh tgk masakan udang ni..selera habess...
ReplyDeleteKak Mima>ahaha..tuh tangkap dari penjual kak..guna umpan duit..laju jer dapt..hihi
ReplyDeleteK maiyah>best kan makan udang galah..hehe
eriey>meh ler dtg sini hirup kuahnya..udangnya kite yg makan..huehue