Kalau kat bakery seketul dijual dengan harga RM0.70 - RM0.80 ..
Nama tertulis sesame balls..kuih bom nih nama tempatan kan?hehe...
Dengan bahan2 yang tak seberapa modalnya nih..leh menghasilkan beberapa ketul..tinggal nak injek multivitamin R jer dalam tubuh badan..hehee
Kuih nih buat pepagi buta tadi..
Dari malam tadi nak membuatnya tapi asyik2 tertangguh jer..huhu
Nih dah tercapai gak hajat..
Aku buat inti kacang merah jer.yang aku gi "buat" kat bakery..hihi.
Kalo inti kelapa bebudak nih kurang gemor..
Alhamdulillah tak terjadi letupan2 kurang menyenangkan..aheh...
Tapi standby gak tuh nak berpencak silat kot2 meletup tetiba kan..haha
Resepi c n p dari Myresipi..Thanks to Noreen
Bahan-bahan ( 10-11 biji )
- 50-60gm bijan
- Minyak utk mengoreng
- Bahan-bahan doh:
- 200-240gm tepung pulut
- 1 sudu makan tepung gandum
- 1 sudu teh air kapur
- 190-200ml air
- Sedikit garam
- Bahan-bahan inti kelapa:
- 60g gula melaka/gula merah
- 20g gula pasir
- 50ml air
- 1/2 biji kelapa parut
Cara-cara
- Jerang gula melaka/merah, gula pasir dan air hingga larut
- Tapiskan ke dalam kuali kemudian masukkan kelapa parut
- Kacau atas api sederhana hingga inti agak kering
- Dalam mangkuk besar, gaul tepung pulut, tepung gandum dan garam
- Masukkan air kapur dan sedikit demi sedikit air uli menjadi doh
- Ambik sedikit doh, bentukkan bebola dan leperkan sedikit
- Bubuh inti ditengahnya dan tangkupkan semula
- Golek bebola dengan bijan supaya elok melekat
- Masukkan minyak yg banyak dalam kuali dan gorengkanlah kuih bom hingga kekuningan
- Dan siap untuk dimakan
- Petua utk kuih bom tak meletup dan tak merekah: 1. Minyak mesti banyak biar kuih bom terendam. 2. Minyak jgn terlalu panas. 3. Jgn menggoreng terlalu lama. 4. Terus menggoreng selepas siap dibuat jgn dibiarkan pada suhu bilik.
Rajinnya HaSue letakkan dalam paper cup hehehe
ReplyDeleteHasue..akak mmg minat gile kuih ni tapi tak penah buat oleh itu ape kate sue pos kat akak barang sepinggan..hehe
ReplyDeleteHuaaaaa, tabik springggg le kat awak, hehehehe :D Saya memang suke makan kuih ni. Tapi buat masa ni pandai makan je, lom pandai buat lagi, hiksss.
ReplyDeleteUwaa...sedapnye kuih nie....lama benor tak makan.. memang mudah meletop ye kak time nk goreng nye tuh. teringat mak kite goreng time pose meletop segala, ayah kite plak tolong kutip makan.. huhu... blh dia lupe die pose.hehhee... selamat berpuasa kak hasue dan keluarga :)
ReplyDeletesalam.. sy pernah tercekik makan kuih nih hehehe.. tapi teruskan gak belasah jer.. sy suka makan inti tu manis
ReplyDeleteSungai Long , RM0.40
ReplyDelete