Sunday, August 16, 2009

Kek Birthday-Resepi Butter Cream


Thanks pada yang mendoakan kesihatan Eyana...
Tadi dah berjaya bagi dia makan ubat..
Sekarang dia dah bermain seperti sediakala dan mula menyepahkan kembali umah nih..
Suhu pun dah kembali normal..dan berselera makan...
Harap dia akan sihat sepenuhnya secepat mungkin.. :)

Oklah2..nih n3 pasal kek besdayku yg tak berapa menjadi aisingnya,sebab menurut sifu(kak nor) aku dah terlebih balun(overbeat) whipping cream(WC) masa nak buat aising tuh..
Sebenarnya aku imagine WC tuh akan mengeras sket cam nak buat meringue..hehe..
yer2,bukan ler meringue tuh keras..maksud aku,ia akan senang dibentuk...
tp keras mana senang dibentuk kan...takpe2,sian kalo ader yg x phm maksud aku..bahasa pun tunggang langgang..hihii
lenkali aku try lagi..takpelah takde peluang menghadiri kelas2 kek atau Cc(sebab kat area nih rasanya takde kelas gitu ler)..
nanti kalo aku tak tau buat lg, aku buat ler muka tak malu tanya kawan2 yag baik hati nak berkongsi...heheee(tuh pun kalo orang nak bagitau ler..ehek...
Tapi harap2 lepas nih lulus sepenuhnya sebab dah set dalam imaginasi camne sepatutnya rupa icing tuh..heee

Bukan apa,kat sini setahu aku hanya 1 kedai jer jual alat2 yg lengkap nih.tuh pun kena tau nama bahan baru dapat carik.heee

Tapi rasanya resepi BC dari izatti nih memang best...cuma adik aku kata,kek nih kalo tak letak aising pun dah sedap n moist sangat2..heee...
Resepi nih kek coklat letak slice cheese versi Sue sendiri yg asalnya resepi slice cheese kek onigiri(ros)..chewah,versi sendiri u...macam ku kenal ayat ini,tapi di mana ya..hehe(ampun dayanggg...)hihi...

Kopipes resepi BC dari myR..thanks to izatti
  • BAHAN MEMBUAT BUTTER CREAM
  • 500 gm krimwell- sue ganti whipping cream
  • 250 gm butter
  • 300 gm gula ising(diayak 3 x)
  • 120 gm shortening
  • 1 camB vanila
  • 230 gm suger syrup
CARA MEMBUAT BUTTER CREAM;
  1. sebelum membuat cream,anda hendaklah membuat suger syrup dahulu.caranya:900gm gula pasir +400 gm air +sebelah limau nipis.caranya:masakhingga mendidih,kemudian tapis.biarkan sejuk dahulu.
  2. satukan krimwell,butter,gula ising,shortening dan vanila...pukul hingga kembang dan putih.kemudian masukkan suger syrup pukul lagi hingga gebu dan putih.
Kalo nak tengok resepi penuh sekali dengan keknya tengok kat SINI yer

3 comments:

  1. Hepi besday to kakak,
    Cian adik semoga cepat sembuh yer,
    va va va dah terra membuat BC akak fail lagi ni

    ReplyDelete
  2. salam.. nampak cantik gak kek tu.. nak ucap lagi hepi bidday

    ReplyDelete
  3. Chik Mi > thanks kak...terer?baik akak tgk betul2x..ekeke.kena praktis byk amat ler kak.hehe

    K maiyah > wkumsalam..kek dah ok kot..deko jer k.o..hihi..thanks kak :)

    ReplyDelete

Komen positif anda dialu2kan.. Terima Kasih!^_^