Friday, August 7, 2009

Bawal Goreng Cicah Kicap Asam


Hari nih,encik suami tak lunch kat umah..
Jadi isteri kesayangannya nih bermalas2an laa nak masak yer tuan2 dan puan2..
Masak pun yang ringkas amat jer..hehe
Bawal nih digoreng setelah digaul bersama sedikit garam n serbuk kunyit..
Jangan goreng terlalu garing..

Lepas tuh cicah ngan kicap..
Cara nak buatnya,cili,bawang merah dan bawang putih dikisar/tumbuk halus.
Simpan dalam mangkuk dan tambah ajinomoto(kalo tak suka xyah letak),sedikit garam(bergantung jenis kicap yg digunakan) dan perahkan beberapa biji limau kasturi untuk jus limau kasturi yang mencukupi(ikut slera,tp masam laa sikit baru sedap)..Akhir sekali,tuangkan kicap sampai tenggelam sambal tersebut..Sebatikan rasa,dah siapp!
Cicah ayam goreng pun sedappp..

Kalo buat pedas2 memang terangkat telinga makan nih.tp kalo nak anak2 makan sekali,kena laa ejas kepedasannya kan..hehehe...

6 comments:

  1. sedapnya sue...mmg terangakt lah kalu mkn ngan sambal kicap tu..he he he

    ReplyDelete
  2. sodap nih mkn nasik pns2..my peberet smbal kicap tu...:)

    ReplyDelete
  3. Hazari > iyer ler..sapa laa lagi yg nak masakkan kite kan..huu

    Hanim > betul3x..hehehe

    mummyseri > sedap kan wat pedas2..hehe

    ReplyDelete
  4. Bawal cicah kicap asam tuh!!! nape 2 ekor jer kak? tak cukup tue.. kite sorang pon dah sekor... huhuuh...

    ReplyDelete
  5. blogresipi/Ijan > untuk anak sekor sorang tuh ijan...tuh pun tak abis sekor diorg makan...hehehe..ijan amik ler seko ye.kongsi ngan yg dalam pewut tuh..hihi

    ReplyDelete

Komen positif anda dialu2kan.. Terima Kasih!^_^