Pelbagai resepi ada-masak lemak, masak tempoyak,jadi ulam2an..
Tapi aku suka resepi cara ni...resepi nih stail kakak aku ler...makin kuat 'memulas' tuh,makin best rase pucuk tuh.kalo sini,hb laa volunteer jadik pembantu..ngeee
Dari cara 'memotong' pucuk ubi tuh sendiri boleh mempengaruhi rasanya..
Bagi tekak aku n suami(anak2 tuh diorg makan jelah kan..huahua)..cara masakan begini paling menjadi kegemaran.. :)
Bahan2:
- Pucuk ubi-kira2 secekak/seikat
- 1 cili merah,boleh tambah beberapa cili padi ikut selera*
- 2 Ulas bawang merah*
- 1 Ulas bawang Putih*
- segenggam udang kering* <-boleh gantikan dengan ikan bilis
- 1/2-1 sudu belacan*
- 1cm halia-dihiris halus(tak letak pun takpe)
- Susu sejat ideal/atau apa2 jenama- lebih krg 1/4 cawan
- Pucuk ubi dileraikan dari tangkainya..potong menggunakan tangan dengan 'memulas' sedikit demi sedikit. Maknanya sekali lerai tadi,dalam 2,3 pucuk ubi boleh dipulas sekaligus.(harap faham ler yer). Cuci dan toskan
- Tumbuk/kisar bersama bahan bertanda *
- Panaskan dalam 1/3 minyak masak dalam kuali,tumis bahan yg dikisar tadi..jika suka masukkan juga halia
- Setelah kekuningan,masukkan pula pucuk ubi dan kacau goreng seketika.
- Masukkan susu sejat dalam 1/4 cawan atau ikut selera.Perasakan dengan garam dan perasa.
- Sebatikan rasa dan padamkan api. Dah siap!! SELAMAT MENCUBA ^_^
salam sue.. bes nengok, terlior lak. nak bik resepi tu.
ReplyDeletexpernag plak makn pucuk ubi masak tumis. Selau rebus makn ngan tempoyak n masak lemak..nmpak mcm kangkung plak kan...nnti nk cubelah...lain dr lain...TQ sue
ReplyDeleteKak maiyah>wkumsalm kak..amik ler resepi tu..mmg utk dikongsi pun...cubalah yer,mana tahu kena dgn selera :)
ReplyDeleteAiyyo.. sedapnye tumis pucuk ubi..tak pernah buat tp kite sukkeeeee pucu ubi...!
ReplyDeleteblogresipi/ijan>try laa buat..sedap wooo..(puji sendiri ke?x kesah laa ek..mmg sedap pon)ngeee... errr,kat sana sng nak dpt ke?hihi
ReplyDeleteTerima kasih...share yer 😊
ReplyDelete