Tuesday, July 21, 2009

Cendawan Sawit-Tumis


Sebenarnya untuk lauk hari nih aku masak sardin jek..tapi x hingat lak amik gambo..sebab excited nak nunjuk gamba cendawanku ini..heee.....
Sebab agak banyak gak ler,so aku masak tumis n satu lg masak air je..
Dah nama pun peberet kan..mau bertambah2 makan nasik nih...
Tapi kena kontrol tuu..makan beringat kata orang.hihi..
Last2 ratah jerlah..

Suka jer nak bagitau,cendawan nih tak macam cendawan lain..
Sebab ada dah aroma tersendiri(x semestinya semua orang suka aroma cendawan kan..)
So ia tak berapa sesuai dimasak dengan perencah yg banyak..

Bahan2:
  • Cendawan sawit segar-bersihkan,cuci dan tos
  • Sebatang cili merah*
  • 2 ulas bawang merah*
  • 1 ulas bawang putih*
  • Segenggam kecil ikan bilis(kopek ye)*
  • 1/3 sudu makan belacan*
  • Garam,gula(jika perlu)
Cara2:
  1. Kisar/tumbuk bahan bertanda *
  2. Panaskan minyak dan tumis bahan bertumbuk hingga naik bau dan sedikit kekuningan..
  3. Sambil terus kacau gorengmasukkan garam,perasa(jika suka) dan secubit gula
  4. Masukkan cendawan dan masak seketika.
  5. Tambahkan sedikit air untuk kuah jika suka

Memang susah nak jumpa cendawan ni sekarang..tapi memang suka makan tau.. tq yanggggg..besh2! :)

3 comments:

  1. sedapppnye cndwn wasit tu :P kite pon kaki cendawan..suke sgt kalo cndawan msk blackpeper cmpor ayam..

    ReplyDelete
  2. hasue...cikmin penggemar tegar cendawan jenis ni tau....cedapnyerr.....

    ReplyDelete
  3. sedapnyeee nyummmmy i likeee
    tapi kalo masak lemak cili api boleh ke ek?

    ReplyDelete

Komen positif anda dialu2kan.. Terima Kasih!^_^