Juadah nih femes gak kalo di bulan Ramadhan..
Dulu2 masa bulan puasa tuh tukar2 juadah dengan jiran lagi gitu kan..
Memang terasa kemeriahan bulan pose..
Ada lagi satu jenis laksa gini yg lebih halus tapi bulat tak leper kan?
Keluaran terbaru kot,sebab dulu kala takde tuh..ehee
Cari kat kedai semalam takde plak..hmmm..
Lama tak makan bubur laksa nih..
Tapi aku lupa letak sago mata ikan laa pulak.uhuu..tak kesah lah eh.
Sedap bila makan sejuk2..
Bahan2:
- 2 gulung laksa kering@dikenali mi sanggul@mi siput(menurut kak masz)
- 1/2 cawan sago mata ikan-rendam seketika sehingga kembang
- 200ml Santan kotak
- 1/2 sudu garam
- Gula
- Air secukupnya
- Untuk menghidang-susu pekat dan susu sejat(untuk rasa lebih creamy)
- Rebus laksa kering dengan air secukupnya hingga lembut
- Masukkan sago mata ikan dan tunggu jernih sepenuhnya
- Masukkan santan,garam dan gula
- Sebatikan rasa dan siap untuk dihidangkan...
- Lebih sedap dimakan sejuk...
- Cara menghidang-cedokkan ke dalam mangkuk dan tambakan sedikit susu pekat dan susu sejat supaya lebih creamy lagi..
Macam2 resepi terbaru akk jumpa dr sue ni tau...
ReplyDeleterasanya akk ni jenis yg kuat makan...
tp yg ni pun 1st time akk dengar tau...
xpernah plak dgr bubur laksa..mcm bubur tepung plak rasenya...ala tepung tu kita potong/gunting n celur dalam air dulu . Sy pun dah xigt nama dia sue
ReplyDeleteposer belom lagi ni, tp kemeriahan juadah tu dia..meleleh yg menengoknya..mesti try ni, tok bulan poser nanti..
ReplyDeletewah pestime seh tgk bubur laksa ni...tk penah dgr pun.....Nk tau lah ni mknan negeri mane eh....tgk cam sedap kannnnnnnn.(hish jakun lak akak ni kan)hehehe
ReplyDeleteHaSue..akak tak penah makan ni..dgr pun tak penah ..boleh cuba ni..(entahlah bila)
ReplyDeletesalam.. saya pun tak pernah makan lagi.. bleh gak nak cuba
ReplyDeleteni masakan mane ek..x penah mkn x penah jmpa
ReplyDeleteKak Eyna>banyak lagi benda yg sue tak tahu gak kak..kite kongsi2 pengetahuan kat sini,leh tambah skit ek..hehee...nih laksa/mi sanggul kalo nama kat sini..dpt gak wat laksa biasa atau digoreng
ReplyDeleteHani>tak taulah ek..yg nih siap beli berpeket2 gak.dier bergulung2 tuh ha.ader masa nanti sue update rupanya eh
Ainazli>pernah tengok tak kat sana?
kak mimieloma>err..tak pastilah kak..kalo takde kat sana kat swk jer ader ke ek..ingatkan kat sana pun ader org masak gini.heee
Datin El>boleh laa cube ka...kalo suke dessert pengat atau bubur pasti suka masakan nih
Kak maiyah>wkumsalam..bleh laa try eh kak..simple jer..hehe
neezareef>masakan swk laa sbb org swk masak.hihii..gurau jer..sbenarnya x sure lah neeza. tp kalo kat sini selalu gak jumpe org masak gini terutama di bulan puasa.hehe