Tuesday, July 14, 2009

Ayam Goreng Berempah

Nih menu peberet anak2 ler kan..so tak pedas ler.
Kite kena kurangkan makanan goreng2 nih.(padahal berebut2 makan ngan anak2..hakhak)
Biasanya sue guna serai lebih untuk buat ayam goreng berempah nih..
Suka sangat bau serai..So letak halia sikit ajer.. :)

Mesti bahagian hujung sayap tuh abis dulu..huhuu
Bahan2:
  • 6-8 ketul chicken wings-potong 2,bersihkan dan toskan
  • 1 cm halia*
  • 4 ulas bawang merah-potong dadu*
  • 4 ulas bawang putih-potong 2*
  • 3 batang serai-potong bulat*
  • 1/2 labu bawang besar-potong dadu*
  • Kunyit hidup/serbuk kunyit
  • 2 sudu mkn sos cili
  • Garam dan serbuk perasa(optional) secukupnya
Cara2:
  1. Masukkan bahan2 bertanda * ke dalam pengisar bahan kering,kisar sehingga lumat. Kalau tak ada pengisar tumbuk menggunakan lesung batu sehingga lumat-jika menggunakan kunyit segar hendaklah ditumbuk dengan lesung batu untuk mengelakkan kesan kuning pada pengisar..
  2. Gaul ayam bersama bahan2 yang dikisar tadi dan tambahkan sos cili serta bahan2 perasa-garam dan serbuk perasa(jika mahu)
  3. Perap didalam bekas tertutup dan diletakkan dalam peti sejuk..
  4. Adalah disyorkan perap ayam sekurang2nya setengah jam sebelum digoreng agar rempahnya bergaul mesra bersama ayam tadi..semakin lama diperap,semakinnn enak!
Posing lagi..err,ada saper2 nak rase tak?hee :P
Dah nama ayam berempah nih memang tak payah makan dengan sos cili dah..
Sedapp..sehingga menjilat pinggan!Takyah cuci dah pinggan tuh..ahahakk..

9 comments:

  1. Bleh try ni....
    akk slama ni buat keje sonang je...nak goreng ayam cari tepung kentucky je...hehehe

    Nampak no malas dan tak pandainye...hehhehe

    ReplyDelete
  2. k Eyna:ekeke..biasa lah tu kak.nak cepat mmg campak kentucky jer..ye tak..hehe
    Tapi yg nih pun kejap jer buat kak..sebab tuh campak dlm pengisar kering jer.huhu..
    Tp kena potong2 gak ler dulu baru ia lumat n senang nak meresap sebati dlm ayam kan..hehe..selamat mencuba yer kak.. :)

    ReplyDelete
  3. WAJEB TRY~!!
    haha..
    mase weekend nnti la kot..
    hehe..
    jgn delete en3 neyh taw..
    kang susah2 nak cari balek resepi..
    kih3..

    ReplyDelete
  4. farah ada:ekeke...x kan dilit nyerr.hehe..kalo nk lg sedap jgn lupe perap lame skit tau.hehe

    eh?bkn farah pantang mkn ayam ke?ke pantang jumpa?hihi..

    apa2 pon,slmt mencube yer..gd luck! :)

    ReplyDelete
  5. a'ah..
    pantang lg neyh..
    insyaAllah weekend ni dah 100% sembuh kowt..
    bole la nak melantak ayam pwas2..
    hahaha..

    ReplyDelete
  6. Adus...sedapnye ayam goreng neh... kepak kite suke, paha kecik2 tu pun kite suke... nak!!!

    ReplyDelete
  7. adoila...pepagi dah nampak ayam goreng berempah lak... adudududu.... terpaksa la aku cari ayam petang ni (telan liur banyak kali)

    ReplyDelete
  8. fav food sy..sy suka mkn ayammmboleh try ni

    ReplyDelete
  9. Farah ada:hehe..bagus la kalo dah abis pantang..leh mkn ayam puas2 ek.. :)

    blogresipi:amik ler..pic je.ayam dah abess..hee

    dina:tuh menggoda selera dina tuh.hihi..carik jgn x carik ayam tu yer..heee

    Hanim:try lah hanim,simple jer tp enak..

    ReplyDelete

Komen positif anda dialu2kan.. Terima Kasih!^_^