Sunday, May 24, 2009

Kuih Sagu [Bronok]

Salam di hujung minggu..
Pernah makan kuih sagu bronok nih tak?
Kite baru pernah buat sendiri stail nih..sebelum nih biasa buat yg lain dari ni..
Nih tengok umah kak asma aritu..hehe..jadilah projek smlm..
Buat setengah adunan jer..esbok dah sarat katekn..hihi


C n p dari umah kak asma..halal orient yer kak..hehe

Bahan bahan
  • 2 cawan sagu (cuci dan toskan)-sue guna yg dah sedia berwarna dr pasaran
  • 3 cawan air
  • 1 1/2 cawan gula
  • pewarna-tak letak dah
  • daun pandan untuk mewangikan
  • susu cair (bubuh sedikit air gula)
Caranya:
  1. masukkan air dan gula kedalam kuali berserta daun pandan
  2. masakkan gula hingga cair dan masukkan sagu.
  3. kacau hingga sebati dan masak.
  4. masukkan pewarna yang disukai.
  5. bila dah pekat dan tidak melekat di kuali angkat dan bolehlah dimasukkan kedalam bekas.sejukkan
  6. boleh dimakan dengan kelapa parut yang dibubuh garam(sue guna kelapa parut kering jer.heee) sedikit atau dengan susu cair.
  7. sedap dimakan sejuk sejuk..
Thanks kak asma..sedappppp..dmakan sejuk.hehe

1 comment:

Komen positif anda dialu2kan.. Terima Kasih!^_^