Salam n Good morningggg...
Semalam juga sempat membeli beberapa jenis kuih 'tunjuk'yang ada di pasar mukah..
Tempat membeli kuih nih memang tersedia khas untuk pengunjung luar dan tempatan memilih kuih2 tradisional kesukaan mereka..
Adoiii laaa..sebenarnya aku lupa bawa kamera semalam..
Memang rambang mata tengok kuih2 yang pelbagai..tapi dah selalu pergi nih..kurang rambang sikit laaa...hehe
Jomlah cuci2 mata tengok pic nih eh...korang nak mana satu? Tunjuk jerr..ehe
Kenalkah anda kuih ini?(macam cite pendekar bujang lapok lak)
Kuih ni biasa tengok kan..orang tempatan kat sini panggil kuih dam/adam..
Diperbuat dari tepung beras+tepung gandum+gula apong..bahan2 lain x sure ade ke tak..tp dr segi rase memang tu jelah..
Note:tak pernah try buat lagi,tp kalo yg adik beradiknya tuh pernah juga try n menjadik..
Kuih nih memang sedap n boleh wat tekak kering kalo makan banyak.hehe...
Namanya kuih JEREBU...cair di mulut gitu..
Masalahnya kalo beli kuih tunjuk nih,tak sama orang yang membuatnya,ada kemungkinan dapat yang tak berapa sedap..
Kalo dapat yang benar2 sedap dan rapuh tuh memang best!
Note:Belum pernah try lagi buat nih..hehe...
Nih sapa laa tak kenal ek..Kuih Bahulu
Kalo dapat yang lembut memang suka je nak makan..
Kalo dapat yang tak sedap..hamfehs...baik buat sendirik..resepi pun ade kat myr kan..
CUma kena rajin jer...
Kite nih dah rajin dah..acuan bahulu jer takde(bleh terima ke alasan nih?)hehee..
Aritu try wat guna acuan akak..hehee
Lagi kuih yang femes..Kuih Siput!
Memang digemari ramai sebagai snek tradisional..
Kali ni memang terbeli yang sedap..
Note:Pernah tolong kakak buat masa kecik2 dulu jer..hehee
Beli banyak kuih ni pun sebab ingat nak balik kampung cuti nih tapi kensel di saat akhir pulak atas sebab2 yang tak dapat dielakkan..
Ada lagi kuih nak tunjuk nih..tp nanti2 laa ek..malas beno nak upload gambo nih..huhuu
Yang pastinya ada kuih yang u all tak pernah tengok apalagi rasa..hehee..
So nantikan n3 kemudian eh..tak nak tengok takpe,view jer..ahehehe..
Huuuu...arituh cuba buat bahulu, tak menjadik lak. Keras dan tak sedap...huhuhu. Tapi nanti nak try buat kuih siput lak. Resepi dah ada tapi macam HaSue la...acuan tak ada...ekekeke. Kuih yang atas sekali tu kat sini panggey cucur meneram. Tapi yang second tu tak penah tengok...hehehe
ReplyDeleteLela..kuih siput puas kalo wat sendiri..kena rajin n ada acuan jer.heheee...kuih meneram ek?ade yg panggey denderam kn?mcm2 daa..yg second tuh paling sedap dlm keempat2 jenis nih.hehe
ReplyDeleteAlaaaaa HaSue, lagi HaSue cakap camtu, lagi rasa nak pegi carik acuan kuih siput lak...kekeke.
ReplyDeleteHa'ah, ada yang panggey denderam. Ikut bahasa orang kampung kot ni... Yang second tu diperbuat daripada apa, HaSue? Kuih Jerebu... Ada macam biskut makmur tak?
Haa lela..gi laa carik cepat!pastuh tepek gambo kat umah lela tuh..kang kite datang nak ngendeng mkn.hehee...
ReplyDeleteKuih jerebu tuh tak mcm biskut makmur..cara buat lebih kurang kot,cuma takde rasa minyak sapi mcm kuih makmur ler..guna tepung gndum +tepung susu sket rasanya.method tekstur tuh sama jer..yg jerebu tuh gula halus+tepung susu
bukan kuih deram ker???
ReplyDelete2 pnggiln org mner??