Malas beno nak wat benda len untuk bekpes pagi ni tadi..
Selalu gak wat kuih nih..Tak letak kelapa parut pun jalan gak kdg2 tuh..
Biasa wat x pakai sukat2..kali nih try resepi che'iza myR..best gak!
Tapi kan,anak2 tak suka sira ngan gula,suka cicah ngan susu pekat..hehehe..
c & p dari myR..Thanks to Che'Iza.. :)
Bahan-bahan ( 16-18 biji )
* 250 gm tepung pulut
* 150gm kelapa parut
* 130 ml air
* secubit garam
* * 3/4 cwn gula
* * 1/2 cwn air
* * sehelai daun panadan
Cara-cara
1. Campurkan semua bahan kecuali yg bertanda *, gaul hingga menjadi doh.
2. Kepal bulat2 dan dileperkan (saya buat bentuk lonjong) ikut suka saiz, ketebalan dan bentuk. Goreng hingga kekuningan
3. Dikuali lain, masak bahan bertanda * hingga pekat, bebuih dan bertali. Masukkan kuih yg telah siap digoreng. Pastikan api kecil. Bila gula mula terbentuk dan melekat matikan api.
4. Sedia utuk dimakan, sesuai utk sarapan dan minum petang.
Sedap ke HaSue? Tak penah makan la kuih neh...
ReplyDeleteSulela:Sedap gak lela..senang jer nak wat tuh..pe salahnya try...hehe..terpulang sama ada nak sira gula atau cicah susu cam kitorg..ahaks
ReplyDeleteerr..naper aku macam tak pernah dengar nama getas-getas ni. 1st time tengok ni. atau mmg aku pernah tengok dan makan cuma bentuknye lain kut.
ReplyDeletehuu~
ReplyDeletemcm sedap je..
tbe2 rse lapa pas bce entry nie =p
Mr PenyuBiru:
ReplyDeleteMesti ko pernah makan nih..Yg liat2 manje tuu..ader nyiur..kdg2 tebal dr nih org buat,aku jer suka nipis..heeee
[Q.e.M.a]:
Bukan macam jer...mmg sedap..hehe
sue... getas2 ni mengembalikan ingatan kak e pada arwah mak :(( sebab arwah mak pernah jualan kuih dan getas2 ni salah satu jualannya...
ReplyDeleteumi_e:oo yeke kak e...at least ade gak kngn ngan dia kan..mesti sedap dia buat sampai leh jual tuh.. :)
ReplyDelete