Haa..Tengah hari ni masak simple dimple jer untuk budak2 lunch..
Babah diorang x balik lunch hari ni sebab banyak urusan kerja yang abis2..
So nampak ada udang lagi dalam esbok,kasi goreng asam gini..tumpang sekaki juga meratah masa temankan anak makan.kwang3x..
Isi udang rasa lebih manis sebab masih berkulit kan..memang sedap sehingga menjilat jari..sibbaik x sampai ke lengan.heee..
Bahan2:
1 mangkuk Udang(potong muncung kepala jer)
1 sudu mkn Serbuk kunyit
Garam secukup rasa
5 keping Asam kandis(asam keping pun boleh)
1 Btg Serai(dititik)
Cara2:
1. Di dalam satu bekas,gaulkan udang bersama serbuk kunyit,garam dan serai.
2. Panaskan minyak lebih kurang 5-6 sudu makan
3. Bila minyak benar2 panas,masukkan udang..kacau rata dan masukkan asam
4. Perlahankan api sedikit,boleh tmbah sedikitt air jika perlu.Kacau goreng sehingga kulit udang kelihatan agak garing dan renggang dari isinya.
5. Padamkan api dan sedia dihidangkan bersama nasi panas2..!
*Elakkan memasak udang terlalu lama nanti isinya keras pulak..
SELAMAT MENCUBA
P/s:Menu sesuai untuk orang yg tidak banyak masa di dapur atau sedang menghidap virus 'M' tapi nak makan sedap..huhuu
sedappp!! ratah camtu pon bestt.. huhuhuhu!
ReplyDeletemasak simple lagi sodap..
ReplyDeleteJiya..mmg ratah jer..kejap jer licin lagi2 kalo berebut2..hehe
ReplyDeleteKak ina..lagi2 di kala 'M' melanda..hehe
ReplyDelete