Monday, April 20, 2009

Timun Tumis Bersama Udang


Bahan2:

2 Batang Timun Cina(kupas dan potong kecil)
1 cili merah(x berapa sesuai pedas sgt,tp terpulang kalo nak tmbh cili juge)
2 Ulas Bawang Merah
1 Ulas Bawang Putih
1/2 sudu makan Belacan
1 mangkuk kecil udang segar tanpa kulit(lg banyak of coz lg sedap)-kali ni guna udang galah,so potong2 jer x buang kulit..

Cara:

1. Blender semua bahan kecuali Timun menggunakan pengisar bahan kering sehingga agak lumat.(ni kes malas tumbuk guna lesung batu ler)

2. Panaskan sedikit minyak,tumiskan bahan yg sudah dikisar sehingga naik bau..masukkan udang,kacau sedikit dan terus masukkan timun.

3. Kacau lagi sehingga sebati dan perlahankan api.

4. Apabila timun kelihatan sudah agak layu,baru masukkan air,perasakan dgn garam,ajinomoto(jika suka) dan sedikit gula.

5. Masak sehingga timun lembut..bila dah cukup semua rasa,timun dah masak baru padamkan api.

Sedap mkn ngan nasik atau ratah gitu jer..

No comments:

Post a Comment

Komen positif anda dialu2kan.. Terima Kasih!^_^