Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Saturday, July 30, 2011

Cupcake Coklat..mudah dan sedap!

Biasa kalau orang datang rumah,dah menjadi adat atau kelaziman kita hidang air panas ke..sejuk ke kan...
Kalau tetamu datang siap2 bagitahu takpe juga,boleh laa sediakan makanan dan minuman siap2.. Ni kalau tetamu datang mengejut..stok makanan pun biskut kering jer..tak ayu laa,kan.. air tu ok lagi,nak bancuh tak lama sangat kann..buat laa air apa pun,kopi ke,teh ke..

Bahan2 stok baking ada,jadi apa salahnya sesambil tunggu air mendidih..kita bancuh adunan cupcake coklat moist yang mudah ni..
Bila air dah mendidih,adunan pun dah siap...kalau ada pembantu lagi cepat..sorang buat air,sorang bakar cupcake..pulak2 tu tetamu suami kita,suami layan tetamu,kita duk siapkan kat dapur..jap je..oh..dapur mungkin berselerak sikit laa masa ni kan..tapi bukan ke tetamu harus diutamakan..hehe

Hantar air,sementara bercerita itu ini..cupcake dah masak..weee..boleh laa hidangkan panas2. Tetamu pun selalunya tak jamah terus..so sempat laa ia sejuk dulu.hehe

Jom buat cupcake mudah ni..penyediaannya mudah jer..tak sampai setengah jam pun dari mula mengadun sampai siap dibakar..
Resepi asal chef zubaidah aritu..sebab aku masih hafal masa tu..tu yang aku buat tu.heee..buat pun masa ada tetamu datang..nak buat sebelum dia sampai tak nyempat2.haha..

Sebab dia lepak2 sini malam tu,sempat la aku siapkan ni haa..sesambil tunggu cupcake masak,goreng pisang..terkejut dia aku bawak kuar 2 menu..ingatkan buat pisang goreng jer ..sebab mula2 aku tanya dia makan pisang dah ke belum?(sebab dia baru lepas bersalin bulan 4 aritu,kadang2 ada orang berpantang lama2 kan)..dia kata dah makan dah..tu yang aku gi goreng pisang sebab dah nak over masak dah..

Malam tu last dia jadi jiran aku nih..dah pindah lak. Tak kesampaian hajat dia nak belajar buat kuih katanya..maklum laa orang baru kawin.
Lepas kawin lak tak terus tinggal sini..hujung tahun lepas baru ikut suaminya duk sini..masa tu masing2 sarat..jadi acara masak2 pun tak laa aktif..ni lepas bersalin dah pindah lak..takde rezeki laa nak main baking2..pengukus pun tak sempat guna..agaknya.hehe. Takpelah,ada rezeki boleh laa lepak2 lagi .. memang tak berkesempatan jer sebelum nih..masing2 duk dendiam dalam umah..maklum laa,aku nih pun bukan jenis suka keluar umah n bertandang ke rumah jiran.. tak tahu kenapa..memang dari dulu begitu. lagi2 kalau dapat jenis jiran yang suka cerita hal orang,ah..lambat sikit laa aku nak lepak2.. bukan la nak kata jiran aku sekarang jenis gitu..itu contoh je.hehe..

Moh ler tengok resepi ni..sebelum ni dah buat kat SINI,tapi kali nih aku tambah sedikit nescafe n sunquick idea dari muffin coklat izahdaut..
mekasih izah yer..ada kelainan laa dari tak buh kan..rasa dia lagi sedap..tapi kalau tak buh pun ok jer.. :)
Sebenarnya kalau sunquick ni aku ada 'alahan' sikit..tapi memandangkan buh dalam kek,ok jer kot..hihi..

Moist Chocolate Cupcake
By:HaSue@sue-hasue.blogspot.com
Link
Bahan-bahan:

* 100g Serbuk Koko*
* 180g Gula pasir*
* 1 tin Susu sejat*
* 200g Minyak Masak Sayuran*
* 1/2 sudu teh nescafe*
* 250g Susu Pekat*
* 4 biji Telur - pukul sehingga berbuih
* 1 sudu besar sunquick
* 150g Tepung Gandum
* 1 st Soda Bikarbonat
* 1st Baking Powder

*Papercups/kertas cawan secukupnya

Cara-cara

1. Campurkan kesemua bhn bertanda* dan masak dgn api perlahan sehingga licin dan gula cair sepenuhnya. Tak payah sampai menggelegak.
2. Satukan dgn telur yg di pukul tadi dgn hand whisk. Gaulkan bhn2 kering & campurkan sedikit2 sehingga sebati sambil terus dikacau dengan hand whisk,masukkan sunquick(pati buah oren). Setelah sebati,tapis adunan kek untuk mendapatkan tekstur kek yang halus dan benar2 sebati.
3. Masukkan adunan separas 2/3 ke cawan kertas. Memandangkan adunan agak cair,adalah mudah untuk menuang adunan menggunakan jug ke dalam papercup. Bakar selama 20 minit bergantung pada jenis oven dan saiz papercup.
4. Sejukkan dahulu sebelum di hiaskan dgn buttercream atau hiasan pilihan..enak juga dihidangkan begitu sahaja.. Selamat mencuba!


Sebenarnya resepi tu nampak jer panjang,tapi kalau benar2 faham..apalagi kalau dah pernah buat,ia sebenarnya simple aje..kan kan..

Sedap n moist..pastikan jangan terlebih bakar yer...kalau oven aku nih bakarnya dalam 16 minit jer kalau guna papercup yang lembut macam dalam gambar tu

Selebihnya tu aku tapau suh ex jiran aku tu bawa balik..selamat laa dari aku makannya banyak2..haha..esoknya dia balik Bintulu dah..semoga dapat berjumpa lagi.. :)
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Friday, July 29, 2011

Tahniah Izah Si Muffin Lover

Salam Jumaat.
Waduh2..kebizian2.. Nak ngedit gambo masakan pun tak nyempat2 nih..
Sementara dak kecik tido ni,sempat laa berlari2 ibu anak kat tenet ni kejap..

Tadi cik abang gi bandar tu...dan setuju nak singgah kedai bakery kann..paling suka laa bila dia tanya soalan "nak beli apa?"ahahak.. maka,keluar laa list barang2 dan segala bapak barang yang aku nak suh beli..tapi sayang,tak sempat nak me list banyak2(hehehe)..dia mengejut jer nak pergi tadi atas urusan kerja..huhu.. bukan apa,jarang2 gi bandar ni..harus laa stok bahan2 yang sukar didapati kat pekan ni haa..tapi aku suh beli bahan2 buat biskut jer tadi.tak banyak pun..eh. biskut apa yerr...heh.

Dah melalut cerita nih..

Jap. Nak gantung gambo mapin cenderahati dari Izahdaut yang berumahtangga di izahdaut.blogspot.com
Ni cenderahati untuk semua followers dia sempena dah mencecah followers 4 angka..TAHNIAH Izah..TAHNIAH..!!
Semoga IZAH MUFFIN LOVER lebih cemerlang lagi berblogging lepas nih..
Lepas tu terus menyumbangkan idea n resepi2 bukan saja muffin tapi aneka hidangan..korang yang lum pernah jenguk si mapin laber nih..gi laa jenguk ke rumah dia yer..header tu amik gambo sendiri tau.hehe..
Nih laa gambo mapin yang Izah beli dari google..tak sempat nak buat sendiri katanya..banyak sangat tempahan laa tew..hihi..
Buat Izah,Tahniah sekali lagi yer..walaupun baru kenal ko tahun ni..(ye ke baru thn ni?) tapi macam dah lama kenal jer..semoga perkenalan n ukhwah yang terjali kekal sampai bila2 yer.. ;)


P/s:Sori mek,banyak lagi nak taip sebenarnya tapi tak dapat rungkaikan dengan kata2..ahaks.. :D
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Thursday, July 28, 2011

Zhariff Dah 8 Bulan..

Budak kecik nih jap jer dah 8 bulan..
Dah laju bawak walker..beberapa hari ni asik nak jadi anak kanggaru jer sebab kurang sihat(selsema)..hari ni dah ok sikit..mekasih pada kawan2 yang ambil berat kesihatan zhariff n yana.. :)

"elowww..! saje posing untuk aunty2 yang minat lesung pipit caye"hehe..ayat tak boleh blah..

Dah 8 bulan tapi lum ada gigi..tapi gusinya dah keras yang amat..sabo jela bila dia buat aksi mari menggigit semasa menyusu..pastu siap sengih2 tengok muke kite tanpa rasa bersalah..hehe

kak Yana nak enterprem juge..posing khas untuk Mak Ucu Haza..

"Hai Uco!"-Rambut yana tak digunting lagi,tunggu uco guntingkan.. rajin ikat kejap jer,pastu bukak sendiri ;P


Aaaaaaa... ni laa gaya budak ni bila nak gomol kite..hehe

Hmm...terserlah kesepetan mata di situ.. blur ye gambo ni.. suka tengok zhariff posing2 tapi amat aktif!

Penat!berpeluh2 pakcik kecik nih..kite minom duluuu..!!

Aahhhh..legaaaa..


Panas2 ni mandi pun best!
=
=
=

Selepas mandi...

Kak Yana lum pakai baju tapi nak posing jugak..hehe..

"Heyo cemua..! Caye dah pandai meniarap..selain tu caye dah pandai nak berdiri sambil pegang apa2 je untuk support caye.." :)

"Ye caye..?"

Buh alas kat lantai situ tapi kejap jer dah berada di luar kawasan liputan..

Aduu..ngantuknyerr..ngantuknyerr...*sambil geleng2 paler..

Selamat malam semua.. *tangan babai masa tido..hehe
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Bubur Kacang Merah..menu enak dimakan sejuk atau suam!

Assalamualaikum..
Tak jawab dosa.hehe..
Bertemu kembali di pagi Khamis yang cerah ini. Dah Khamis rupanya yer..pagi2 lagi aku dah konfius ngan si kakak tadi cakap ari ni ari Rabu.hahaha...pastu dia kata hari Khamis la,dia ada PJ..pastu baru aku ingat semalam ramai blogger buat entri wordless tu. A'aa ek,dah Khamis...ingatkan baru Rabu. Ahad ni nak neropong bulan dah kann..mudah2an kita diberi peluang bertemu dengan Ramadhan nanti..aminn..

Kepada kawan2 yang bertanya khabar Zhariff n Yana tu alhamdulillah,mereka dah ok sekarang ni..cuma ada laa selsema tu lagi sikit2..patutnya Zhariff gi klinik semalam,tapi memandangkan dia tak berapa sihat..aku ingat nak bawa next week je..bawa gi klinik pun bukan leh cucuk kang..suka2 aku je ubah tarikh..huhu

Cerita pasal menu yang ditayangkan kat bawah ni.
Nih antara bubur paaalinggg best dan sedappp bagi kami...aku n suami laa tu..anak2 ni bermusim.Kadang2 suka sangat..kadang2 makan gitu2 jer.
Korang pernah tak masak bubur kacang merah sendiri?

Kacang merah ni lebih sedap dari kacang hijau..cuma kalau kacang merah ni perlu rebus lama sedikit berbanding kacang hijau..
Biasa memang orang akan rendam dulu semalaman, tapi aku biasa rebus terus je..sebab aku dah test dulu2..masa merebusnya tu tak jauh beza jugak..
Bukan apa,kalo nak rendam dulu tu macam lamaa je lagi nak buat..kang rendam punya rendam,lupa lak buat..atau malas..atau sibuk ke kan..haha..alasan!
Stail aku nih,nak makan masa tu,masa tu jugak rebusnya..sonang!ngee~

Tapiiii..bila merebus atau memasak kekacang nak jadikan bubur atau puding atau bingka atau apa jua jenis kuih muih nih,HARUSLAH kacang tu dah masak semasak2nya... Maksud aku tu biar takde langsung yang keras dah..sikit pun tak boleh!*dengan nada tegas. heh :D
Aku tak pernah try lagi guna pressure cooker..ada sapa2 penah try tak? Rasanya harus rendam dulu semalaman laa kot baru rebus.hehe..

Untuk resepi, sama juga macam nak buat bubur kacang hijau..

Rebus kacang merah ni(dalam 300g) dengan air sampai empuk(pastikan betul2 empuk n lembut tau). Kalau belum lembut,tambah air lagi..dan begitu laa seterusnya sampai benar2 lembut..dalam sejam lebih sket dah lembut..
Lepas tu masukkan sagu yang sudah direndam(agar mudah masak/jernih).
Dah sagu jernih,masukkan gula secukupnya.
Masukkan santan pekat..aku guna santan kotak je..ehe..tambah air dalam bubur jika terlalu pekat.
Lepas tu masukkan garam...jangan banyak2 macam nak buat gulai lak..ni saja nak bagi lemak santan tu timbul jer..
Lepas tu sebatikan rasa..SIAP!

Oh ye,aku buh gula tu tak secukup rasa,sekadar ada rasa jer sebab nak makan bubur kacang merah ni dengan sedikit susu pekat n susu cair.. ;)

Nih versi malas naip resepi n nyukat bahan2 laa..hahaha..nanti la bila2 masa terrrajin aku edit balik..

Kalau kacang tu tak masak sepenuhnya,ataupun masih keras sikit2 lagi tu amatlah menyepoilkan(hancus bahasa) masakan bubur tu..aku memang trauma sikit la kalo termakan kacang yang masih belum lembut sepenuhnya..spoil habis la nak menghayati bubur kacang atau kuih muih yang berasaskan kacang tu kang..cerewet kan aku nih..

Korang macam mana? Tak kisah ye kacang yang masih keras sikit2 tu..?ehe..


Tuangkan susu cair n sedikit susu pekat ketika menghidang. Tambahkan ketulan ais atau ais kisar untuk menikmatinya ala2 AIS KACANG...nyummmm2..
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Tuesday, July 26, 2011

Yeyy!! Menang GA Ryo..!!

Hari ni aku benar2 kebizian. Tapi dalam kebizian sempat jugak laa menghadiri majlis perasmian umah banglo Kak Nor nun tadi..pastu sempat melepak kat dapur dia sesambil tapau mould yang berkenan
Meriah sungguh nampak gayanya..TAHNIAH untuk kak nor yang melangkah lagi setapak dalam arena blogging nih..semoga makin sukses dalam menghadapi hari muka..:)
Patut laa blog demam 4 hari yer kak..demam 'berisi' rupanya.. ala,cam bayi kalo demam..orang tua2 kata nak ada kepandaian baru laa tu..hihi..

Oklah,oklah..berbalik kepada GA Ryo nih..aduii..dari tadi aku nak ngentri tapi Zhariff macam bermagnet jer dengan aku arini..nak naip pun dia naip sekali. Kat FB pun naip guna sebelah tangan jelah adanya..tu pun banyak iklan..
Bila nak tido harus kite ada baring sebelah..kalo nak berganjak,walaupun slow2 ala2 pendekar bujang lapok masa nak jumpa Ros tu..dier tersedar jugak..adeh.
Ada jugak aku terlelap sekejap tadi jadinya.heehehe.. sambil nyelam tahan napas la katekan..mana reti sambil nyelam minum air..
Pastu kalo slowly angkat nak alihkan ke dalam buaian,dia terjaga plak..tak pasal2 laa zhariff ngetest vokalnya kejap..gitu laa ragamnya sebab dia tak selesa laa tu sedang selsema..hehe..Yana pun dah kena selsema jadinya..huhu..harap cepat sembuh laa kedua2 dak kecik nih..

Eh,melalut lak ye..ni haa..ingat lagi aku join GiveAway Blog Ryo(klik kalo nak baca) aritu? Karangan ntah ape2 tu kannn...aku dah ajak korang join,korang taknak..ada gak yang join sekali..mekasih2.hihi..yang tak sempat join tu takpe2,insyaAllah ada lain masa lagi kan.. :)

Ha,kan aku dah menang pasu Sarawak yang comel ni..

Syarat pun tak ketat sangat sebenarnya..hanya untuk suka2 dan meriahkan GA ni kan..tak sangka lak menang! Best2..

Pemenang dipilih guna random.org jadi semua yang join berpeluang untuk menang..sila tengok SINUN(klik)
sebab tu laa karangan aku yang ke laut pun leh jadi pemenang..hahaha.. Seorang lagi pemenangnya ialah Irra Hady..tahniah juga untuknya..

Tapi kan,apa2pun terima kasih buat RYO yang adakan GA nih,mekasih juga buat watak2 sampingan dalam karangan aku tuh(amacam?nak royalti ke?kita bagi2 pasu bunga nih nak?hihi)
Pastu nak gak ucap terima kasih buat mereka yang membaca n bagi sokongan padu dan jitu masa aku join GA tuh..pestaim join GA yang buat entri nih..selalu join GA yang jawab kat petak komen jer..ngehehe.

Pastu kannn,dah laa menang kan..demand lak tu nak hadiah lebih..kakaka..tak pernah dibuat dek orang.hehe...yer laa..penganjur kan baru balik dari Sabah. Kot2 laa dia bawak kulit kerang balik kannn..ade gak tambahan hadiah. Ahad lepas ada orang jual kerang kat pasar tamu..harga Rm12 sekilo..kalo fresh nak jugak aku beli,tapi incik suami kate dah lama tuu...huk~

Malam ni si Ryo nak bertolak ke Kuching pulak.. katanya ada kemungkinan nak belikan saguhati buat mereka yang dah join..Boleh runding jer adik aku nih..kekeke..
Pasni boleh buat GA lagi eh RYO.. saja nak merapatkan siratulrahim antara bloggers.. ^_^
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Monday, July 25, 2011

Resepi: Coconut Jelly / Jeli Kelapa

Salam hari Isnin..
Dari tadi duk mendraft entri nih..tak tertaip2 lagi sebab Zhariff duk hok hek hok hek dari tadi..tak berapa sihat kena demam selsema lak dia..cian anakku.Jadi nak minta kendong ajelah dia..hehe..ni dia tido jap dapat laa merempit ala kadar selepas dah siap masak2 nih..

Oklah...Nih projek aritu..masa pergi Bintulu aritu beli sebekas kelapa jeli kat pasar malam,mahait..rasa tak puas jer nak makan..nak beli banyak2 tak berbaloi pulak rasanya..baik beli kelapa muda untuk harga yang sama,laagiii banyak dapat kann..cuma kena rajin sikit laa..

Nih pun nyaris2 tak terambik gamba nih haa.. sibbaik laa sempat juga untuk buat tayangan amal kat sini..
Tapi maaf la yer..tak berapa rajin nak buh hiasan bagai nih..gegege...

Resepi lak,aku dah pernah guna resepi kak nor secubitgaram nih..alhamdulillah,jadi jeli..bukan jadi agar-agar atau puding yer puan2.. ada beza di situ.

Jadi untuk memudahkan rujukan mereka yang nak mencubanya,aku panjangkanlah ke sini pula..terima kasih buat kak Nor yang dah mengubahsuai resepi nih sehingga menepati piawaian yang berkenaan..hehe..minta izin ye kak nak share kat sini lak..tq

Jelly Kelapa
Resepi: Kak Nor @secubitgaramnor67.com
By: HaSue@sue-hasue.blogspot.com

1 paket agar2 serbuk (10gm)
2.6 liter air kelapa ~ k.nor guna air dr 3 bj kelapa muda
isi kelapa muda
11 sudu besar gula ~ terpulang pd citarasa masing2
3 helai daun pandan

Masukkan air kelapa muda, serbuk agar2, gula dan daun pandan ke dalam periuk.
Masaklah hingga mendidih dan masukkan isi kelapa muda.
Padamkan api.
Biarkan sejuk sedikit dan boleh lah dimasukkan kedalam bekas yg disukai.
Sejukkan dlm peti ais dan bila dah sejuk bolehlah dimakan.

Isinya memang sedang2 muda belia jer... sedap dimakan sejuk2..lagi2 banyak air kelapa dari air tambahan...manisnya sendiri ejas ya kalo nak lebih manis,yang nih dah sedang2 ni..
selamat mencuba!
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Sunday, July 24, 2011

Goreng Pisang Cicah Sambal Petis

Jika nak menggoreng pisang,pastikan pisang itu sudah benar2 masak..bukan baru masak atau terlebih masak. Yang baru masak tu bukan tak boleh dimakan..tapi kurang sedap..biarlah pisang itu dah manis baru sedap buat kuih.. kalau kelat2 tu..memang kesedapannya tak seberapa...

Satu lagi kalau pisang yang tebal tu,jangan laa sekadar dibelah dua..tapi belah 3..pisang goreng ni lebih sedap kalau tak tebal sangat...
Nih laa selera kami dan cara aku menyediakannya...cubalah kalau tak pernah cuba..mungkin kena dengan selera korang gak kan..

Untuk resepi,aku guna resepi adunan tepung yang aku biasa gunakan buat untuk menggoreng aneka jenis benda yang boleh digoreng..boleh cari kat dalam blog ni yer.. Nanti aku sertakan link..ni nak bersegera jer bersiap2 nih.ehee

Untuk cicahnya tu aku guna sambal petis aritu gak..edisi menghabiskan stok.

Sarapan yang mudah disediakan dan pastinya sedapp!!

Selamat berhujung minggu!! ^_^
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Saturday, July 23, 2011

Resepi: Danish Butter Cookies

Seminggu lepas aku tercari2 resepi butter cookies yang best nak dicuba..tanya pakcik google,terlampau banyak laa pulak nak try..
Sampai laa baru2 ni kak fida kongsikan resepi simple ni..wahh,berbaloi2 laa mencubanya..mudah dan sedap! Sesuai sangat untuk dicuba penggemar butter cookies cam aku nih..
Biasa beli yang dalam tin tu jer kann..

Minta kerjasama korang di sini..tolong abaikan rekabentuk landskap biskut aku yang cam ular menggeliat tu yerr..
Korang leh laa bentuk ikut suka..aku tu saja nak ngetest ngikut gambo dalam tin butter cookies..tak sedor diri yang tangan harus direndam ngan soflan 2 hari 3 malam..heh.

Last2 aku bentukkan ajelah ikut mana2 yang aku rasa senang..hehe..
satu lagi cookies ni jangan bentukkan nipis2 sangat tau..jangan laa tebal sangat..pastu bakar sehingga dah sedikit perang tu dah cukup..sebab dah sejuk nanti baru ia benar2 mengeras..sapa2 dah biasa bakar biskut mesti paham tu..

Aku letak badam cincang dalam adunan..korang leh letak coklat chips ke..kismis ke.. ikut suka la ek untuk hiasan kat atas tu..boleh rujuk resepi asal yer.. :)

Lagi satu biskut ni eggless yer..maksudnya tak guna telur langsung..jadi sapa2 takde stok telur leh juga buat nih.hehe
Terima kasih untuk kak fida ..dan resepi kak fida nih aku panjangkan ke sini pula untuk memudahkan mereka yang ingin mencuba dan untuk rujukan sendiri di masa depan..

Oh yer..aku buat 2 adunan ko..giler tamak.ahaha..tu pun sempat bermalam semalam jer dalam bekas.. :D

Danish Butter Cookies
Resepi: Kak Fida@myresipi.com
By:HaSue@sue-hasue.blogspot.com

Bahan-bahan ( 50 keping, lebih kurang )

125 g mentega (1/2 buku)
45 g gula icing (1/3 cwn)
140 g teoung Top/gandum* (1 1/4 cwn)
1/4 sk baking powder* - (*ayak bersama)
1/2 sk butter oil atau 1 sk esen vanilla
choc chips atau kismis - utk hiasan -hasue letak badam cincang,gaul sekali dalam adunan
gula halus - utk tabur (opt)

Cara-cara
  1. Putar mentega dan gula icing hinga berkrim.Masukkan butter oil atau esen vanilla dan akhir masukkan campuran tepung Top/gandum dan pukul sebati.
  2. Simpan doh dalam peti sejuk selama 1/2 jam.Masukkan doh dalam piping bag dan bentukkan atas dulang pembakar.Hias dengan choc chip atau kismis.
  3. Bakar pada suhu 150C selama 15 min atau hingga perang.Taburkan gula halus diatas kukis jika suka dan sejukkan
  4. *Bentuk kukis boleh dipelbagaikan ikut suka.

Nih ada lagi sikitt dalam bekas ni..masa aku menaip nih dah tinggal 2 keping..sapa makan tah..gegege.. sedap sehh..anak2 pun suka..dengan badam kat dalam tu..dengan biskutnya yang rapuh..nyumm2
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Friday, July 22, 2011

Menu ini berulang lagi...

Demam cajun tak kebah2 lagi..
Kalau takde cajun tu boleh jer skip,sedap juga..lagi2 bila cukup perapnya...tapiii,buh cajun laaagiii sedappp!


Semasa menggoreng ayam tu, aroma cajun n aroma serai berlumba2 menusuk hidung..enak sungguh! Bila dah makan..lazat tau!

Terima kasih pada yang dah mencuba,seperti Kak Nor,Mas,Tun , Zaliedana walaupun ada yang buat versi derhaka..ikut ler selera masing2 yer..pastu sukatan bahan2 ni tak terhad,boleh jer nak tambah atau kurangkan ok..polis tak tangkap punyerr ;)

Ayam Goreng Cajun Berserai
Resepi:HaSue@sue-hasue.blogspot.com

Bahan2:

2-3 ketul peha ayam-Buang lemak dan kulitnya.Potong saiz hidangan,cuci dan toskan
5 ulas bawang merah*
3 ulas bawang putih*
3cm halia*-bahan2 bertanda * ditumbuk/kisar halus
4 batang serai-boleh letak lebih(biarkan pjg lebih krg 4 inci dari pangkal,tumbuk hampir lumat keseluruhannya dan tambah sedikit air)
1 tbsp serbuk kunyit-boleh guna kunyit hidup yang ditumbuk
1 tbsp serbuk ketumbar
1 tbsp rempah cajun
1 tsp serbuk jintan putih
Garam dan perasa(jika suka)
Serbuk cili(jika suka pedas)

Minyak masak secukupnya untuk menggoreng

Cara2:

Gaulkan ayam dengan semua bahan2(termasuk serai dan jusnya sekali) dan perap seketika (atau semalaman dalam peti ais.)
Panaskan minyak terlebih dahulu dan goreng sehingga keemasan


Aku suka minyak2 yang melekat kat ayam ni buat kuah kat nasi..hehe.. tak baik jadikan amalan kan.. :P Tapi bila gaul sekali dengan serai2nya tu..wallahh!
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Thursday, July 21, 2011

Terubok Kukus Sos Tiram..Lagi!Kali ni kita tarik tulangnya ya.. :D

Masa aku entrikan pasal ikan terubok kukus tiram aritu..ramai rupanya penggemar ikan terubok ni.. yang menariknya bila ada yang berkongsi tips nak bagi tulang tu tersusun..tak berselerak sangat..hehe..
Sebenarnya bukan pertama kali aku baca pasal tips nak tarik ikan tu..pernah sebelum ni baca kat majalah cuma nak praktikkan tu memang tak pernah la sebab jarang nak masak ikan besar bertulang banyak ni..selalu kan makan ikan terubok masin jer..xkan nak tarik gak kan.hihi..

Bila nak masak first time aritu,mana la nak ingat semua tips nak bagi tulang tersusun tu..bila honey,Mas,Jia tu (boleh tengok komen mereka kat SINI).. bila mereka sebut2 baru aku teringat kaedah tu..
Tapi serius aku tak pernah buat.hahaha.. Terima kasih kat mereka nih sebab ingatkan.. lagi2 mas yang siap bagi petua suh lapikkan ngan tuala dan sebagainya...

Jadi bila cik abang beli ikan lagi aritu,aku terus laa nak praktikkan.ahak.. nih cara aku buat ye..harap2 betul laa..sila betulkan kalau silap mana2.. ;)

Aku lapikkan guna tisu dapur tu,dalam 3 keping gitu,lipat2 laa kan..tangan kanan pegang kat no 2(kat tengkuk ikan)mesti first time korang tau ikan ada tengkuk kan?,tangan kiri kat no 1(bahagian ekor)..pastu tarik2 ler..memang akan berbunyi prakkk laa gitu..hehe.. tarik sampai tak bunyi dah.. lepas tu boleh laa korang sapukan scrub,mandi lulur,milk bath ke..hehe.. baru siang cam biasa..untuk dikukus ni tak perlu buang sisik yer,buang insang n perut ikan(ada yang tak buang pun),potong muncung ikan tu sket,potong ekor,belah belakang sket..nak bagi perencah tu lagi umph!

Kali ni aku rajin sikit laa..kalau aritu aku hiris jer,kali ni aku tumbuk/kisar bahan2 tu..
Dan ini hasilnya..

Dan rasanya of coz lagiiiiii sedapppppppp!!


Sebab bahan2 yang ditumbuk lagi senang nak meresap ke dalam isi ikan..
ikan segar lak tu!<-perlu ke statement ni?hahaha..

Aku buh lagi sekali resepi kat sini..dan edit sikit versi ditumbuk bahan2nya yer..aku kisar guna pengisar bahan2 kering aje. Pastikan hiris2 sket bahan2 nak kisar guna pengisar kering ni. ^_^

Ikan Terubok Kukus Sos Tiram
Resepi:HaSue@sue-hasue.blogspot.com

Bahan2:-tidak terhad,boleh tambah/kurangkan ikut selera

1 ekor ikan terubok(lebih kurang 1kg)
4 ulas bawang merah*
3 ulas bawang putih*
2 tangkai cili merah*-boleh tambah cili padi kalau nak pedas
1inch halia*
2 batang serai(hiris dulu)*-boleh tambah kalau suka
3 sudu besar sos tiram-bancuh dgn 3 sudu bsr air
Garam(jika perlu) dan lada sulah secukup rasa

->Bahan2 bertanda * ditumbuk/dikisar halus

Cara2:

Panaskan pengukus
Bersihkan ikan dan belah belakangnya.
Lumurkan dengan garam,sos tiram dan bahan2 hiris masukkan juga ke bahagian ikan yang sudah dibelah tadi. Tambahkan lada sulah.
Kukus selama 15 minit atau sehingga ikan masak. Selamat mencuba!

Isi ikan yang segar dan ramuan yang sebati..ermm sedappp!! Tulang pun memang kurang berseleraknya..
Terubok ni pun bertelur gak tapi tak amik gambar la..takut ada yang jeles.mueheheee :P
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Award dari Lavender Lady n Kak Gee

Selamat pagi.. :)
Segarkan pagi nih dengan mengangkut award dari mereka yang telah memberinya beberapa hari lepas...senaman berlari2 anak ke umah mereka laa pagi nih kan.. bagi lemak2 cair sket.ahak

'tangan yang memberi lebih baik dari yang menerima'..
Jadi terima kasih yang amat banyak untuk mereka ini atas ingatan kepada saya.. ;)
Ada lagi ke ek award yang belum diangkut..cam perasan jer orang nak bagi award banyak2 nih.haha..

Nih pemberi award kali ni..tq2


Ini laa awardnya.. nak bagi kat 8 orang lak? sapa yer..ngah blur nih...hehe.. publish dulu la..kalo ada terlintas nama2 sapa kang kite update balik..boleh kan.. :D
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Wednesday, July 20, 2011

Resepi: Cream Puff n Custard Cream

Sebenarnya aku pertama kali membuat sekaligus merasa kuih yang bernama cream puff ni walaupun dah beberapa tahun aku dengar namanya..
Dah lama nak mencuba tapi tak tercuba2 jugak.hehe..biasa laa benda senang pun jadi macam susah bila virus M menular kan kan..
Jadi sebelum ni tak dapat bayangkan la apa rasanya kan..dah cuba tu baru tahu memang sedap jer cream puff ni..


Untuk membentuknya tu aku guna nozzle bintang..ada juga guna yang bulat jer.. jadi untuk yang takde nozzle tu boleh jer guna plastik biasa,pastu gunting bucu plastik tu dan picit pada saiz puff yang disukai..

Yang aku buat nih comel2 jer..muat sekali ngap kalau nganga mulut luas2.. :D

Sebelum kebakaran..

Selepas kebakaran..nak perangkan lagi sikit pun boleh jer..

Dah bermacam pesen rupanya..hehe..

Aku guna resepi kak Yani nih..sebab memang target nak try dari dulu lagi..senang amat sebenarnya.. kalau keliru jugak boleh rujuk cara2 bergambar kat SINI
Terima kasih kak yani...meh aku panjangkan pula resepi kat sini..dah ramai juga yang cuba buat sendiri n menjadi..best2

Cream Puff
Resepi:Yani@myresipi.com
By:HaSue

Bahan-bahan ( 10 biji )-kalau buat comel2 dapat banyak gak..

100ml air
45g butter-suhu bilik, potong 1cm
60g tepung gandum- diayak
2 biji telur(100g)

Cara-cara

Persediaan awal. Panaskan oven pada suhu 200C. Alaskan dulang oven(oven plate) dengan aluminium foil kemudian sapukan minyak ke atasnya. Lepas tu ayaklah tepung. Masukkan telur ke dalam mangkuk. Pukul biar telur kuning dan putih berncampur.
1.Masukkan air dan butter ke dalam periuk. Masak dengan api sederhana kemudian kuatkan sehinggalah mendidih. Bila dah mendidih tutupkan api.
2.Masukkan tepung dan kacau cepat-cepat.
3.Panaskan semula adunan dengan api sederhana sehingga nampak kepingan nipis terbentuk. Kemudian padamkan api.
4.Masukkan telur, kacau cepat-cepat
5.Inilah hasilnya setelah dicampurkan dengan telur.
6.Masukkan adunan ke dalam piping bag. Pipe kan ke atas dulang seperti dalam gambar. Anggaran diameternya ialah 5cm.
7.Tekan bahagian tanduk yang terhasil supaya cream puff nampak cantik.
8.Spray permukaan cream puff dengan air. Bakar dalam oven pada suhu 200c selama 15 minit. Kemudian turunkan suhu kepada 180c dan bakar selama 25 minit. Kalau nak nampak lagi perang biarkan cream puff di dalam oven beberapa minit sebelum dikeluarkan.
9.Sejukkan cream puff sebelum dimasukkan kastad krim.

Bentuk nozzle yang diguna untuk buat cream puff. Saiznye adalah 1 cm

* Boleh juga guna cara ni: Lepas step 4, masukkan doh tepung ke dalam bowl. Masukkan telur sebiji demi sebiji sambil dipukul dengan mixer.

Nih kulit puff yang sedia untuk dimasukkan inti..belah 2 tapi jangan sampai terputus..


Untuk resepi custard cream pulak aku guna resepi honey@myr gak..terima kasih yer honey..

Cuma aku tak guna microwave tapi panaskan n kacau di atas dapur menggunakan api perlahan dan sentiasa dikacau sehingga pekat.
Penggunaan nonstick pan adalah digalakkan..hehe

Custard Cream
Resepi:honey@myresipi.com
By:HaSue

Bahan-bahan ( lebih kurang 300ml )

1 sudu besar tepung
1 sudu besar tepung jagung
4 sudu besar gula
200cc(1 cup) susu segar
1 biji telur (L size)
1 sudu besar mentega

Cara-cara

Masukkan bahan dari no1 - 3 ke dalam mangkuk. Masukkan 1-2 sudu besar susu. Kacau jangan ada yang berketul.
Masukkan telur dan kacau lagi. Kemudian masukkan susu yang selebihnya dan kacau.
Wrapping mangkuk dan masukkan ke dalam microwave. Guna suhu yang tinggi. Masak sehingga pekat. Setiap 1 minit lebih bawa keluar dari microwave dan kacau. Ulang sehingga pekat.
Bila dah siap, masukkan mentega. Kacau.
** Perhatian: Kalau nak guna hanya kuning telur, gantikan sebiji telur tu dengan 2 biji telur kuning.

Ermmhh!!sedappp..!sesuai untuk sarapan pagi atau minum petang.. selamat mencuba!



Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Zhariff:Wednesday yg tak berapa nak Wordless..

Kenapa agaknya orang(terutama para blogger) suka membisukan(tanpa sepatah ayat pun) pada hari Rabu..dan memblueskan hari Isnin..hehe..tapi aku taknak jawapan atas persoalan itu sebab masing2 ada cara penyampaian dan jawapan tersendiri kan..ehee..ni sebab tak tau nak buh tajuk entri yang sesuai jer buh tajuk tu..ahaks

Nih cerita minggu lepas ni..seminggu tunggu baru terupload.. nih pun gigih makcik ngupload gamba cuma sebahagian jer terupload kat FB tapi macam tak kesampaian jer cerita nak sampaikan..sebagai kenangan laa kiranya nih..ehe..kalau ikutkan hati memang nak aje amik gambar anak2 nih setiap inci mereka membesar dan setiap gerak keletah mereka kan.. :)

Buat yang merindui Zhariff yang bermata kecik nih..meh duk rapat2..kite layan cerita bergambar lak pagi nih ;)

Nih laa Zhariff...buat yang tak kenal tu..dak kecik ni anak den yang ke empat...insyaAllah yang bongsu.ehee.kalau ada rezeki lagi tu kite terima juga lah ye.. 28hb nih kang Zhariff nak masuk 8 bulan sudah..

Minggu lepas tu kitorang ke Marrybrown,Mukah.. baru buka jer last month kalo tak silap..pestaim makan(dine in) kat MB nih..sebelum ni kat Miri pernah tapau jek..ehe.. so bila MB ada kat sini teringin lak nak merasa kann..

Ada seat buaian lak...of coz bebudak nak duk situ kan..hehe

Dak kecik nih sedang tahap tak reti duk diam ..hehe

Anak2 perempuan yang boleh tahan nyaring kalau menjerit n menangis..sorang kaki nangis sorang kaki jerit bila abanglong diorang kacau.haha


Men in my life.. serius muka zhariff tu ^_^


Girls in my life..err,Yana dah kelaparan agaknya..


Zoom in makanan sket..tak banyak pilihan kat MB nih yang menarik minat..nasi lomak ni jer yang macam sesuai ngan selera masa tu untuk budak2..

Nih budak2 punya..


Nih aku punyer..err,menu diet ke ni?hek.. tp bun tu x berusik pun..tak fresh masa tu..kalau bun fresh,wangi lg..aku sukak!coleslaw pun slow jer makannyer..hehe

Tapi aku suka gorengan ayamnya yang tak terlalu garing..best yang basah2 gini..tapi
haruslah sudah masa sepenuhnya.. :)

Ok,Makan time... !

So nak menghayati makanan harus laa letak dak kecik nih atas baby chair..

Biasanya dia suka jer bila buh atas baby chair.. tapi tengok laa tuu..

Menangis pakcik nih ok..takmo dia duk situ. Apakah sebab duk kerusi buai tadi lagi best?huhu

Pujuk2 kejap...

Ok..dia dah diam laa tu..lupa nak bawak biskut dia sebenarnya..malas patah balik gi keta..bukan lama pun Zhariff..duk dendiam yerr..

"Aaaaaaaaa....takde cekuttt..aaaa..takmo duk cini...!!!" adehh...nangis lagi.ehe..

Duk jap jer yer cayangg...japp jer...

"Ok..ok..bagi chance mak saye mamam dulu.."(sambil senyum terpaksa)

"Cepat cikittt..nak nangiss ni..nak nangiss.."

"gegeee...tak sudah2 lagi ke...Jap lagi mesti nak nangis.."

Aaa...sibbaik tak lama sangat..hehe..zhariff ngengada ok..


Tengok! dak kecik nih..hihi

Nih laa perubahan wajah zhariff selepas didukung..ehehe
Riang ria jer.. ala2 eric leong lak.hahaha.. tak nyempat2 gi yun name hair care

Letih pakcik sorang ni gelak kena agah abang dia..


Sementara itu....

Makcik kecik nih amik kesempatan amik tempat zhariff..hehe

OOpps!kantoi lak..kaver laa buat muke tak bersalah macam biasa

Boleh pulak sesambil nak duduk sesambil posing depan kamera..senyum tak berhujung

Yeyy..berjaya duduk!hehe.. kadang2 kitorang amik 2 baby chair untuk budak2 2 orang nih..tapi masa tu yana lebih teruja nak duk atas kusi buai tu..

Zhariff masih riang ria sebab tak payah duk jauh2 dari ibunya..
Masih tersenyum lebar...

Lepas tu kannn..tengok gambar kat bawah nih betul2..
Perhatikan mata zhariff tu tengok aku..hahaha...cam ada perancangan je nak memperlakukan sesuatu..

Haaa..amikkk!kan dah kate..hehe..nih aktiviti kesukaan dia sekarang kalau muka dekat ngan dia..suka dia nak geget2..gomol2.. gatal gusi nak tumbuh gigi laa tu..


Melekat kat muka bila dia dah gomol..abis basah pipiku yg montel itu..hahaha


Abis laa..hehe..zhariff buat muke tak bersalah.. ni belajar dari Yana laa ni..


Apa2pun seronok dengan gelagat dak kecik nih..umur gini laa best nak ajak main2 agah2 dia.. sekarang ni masa menyusu pun selalu ngetest dah ada gigi ke tak..sabor jela.hehehe..



Selepas tu kitorang gi umah adik lelaki aku..yang baru dapat cahayamata pertama..selepas 2 bulan ni baru kitorang berkesempatan melihat orang baru dalam keluarga besar kami..sebelum tu wife dia berpantang di kampung..

Dan taraaaa...

nih laa Aemy Nadea yang comellll..anak buah paling latest ni..hehe

Kemain besar lagi mata aemy..bukan apa,dah biasa tengok mata zhariff yang kecik tu agaknya.^_^


Zhariff with his cousin..dua jenis mata yang berbeza.. hehe


Perhatikan zhariff kat belakang tu..dia nak buat lagi laa perangai dia tu..hehe



Haaa..kann? Aemy dia nak gomol..ayah zhariff siap pegang dia kuat2..haha


Gambar banyak blur sebab sesambil riba si aemy nih sesambil amik gamba..hikhik... tengok zhariff nak lepas dari tahanan tuh..

Bersungguh2 dia nak dapatkan aemy jugak

Dah siap2 nganga dari jauh..sabor jelah aemy ngan sepupu ko nih..hehe

Opps zhariff kantoi..nak geget aemy yerrr...

Aemy sengih jer..tak tau pun zhariff ngah protes kat belakang tu..ekeke

Last2 ayah zhariff lak amik Aemy..zhariff rilek2 laa..
bawa bertenang..

Oklah..dah rileks nih..lama gak dia dalam posisi ni..lama tu ada laa dalam seminit 2..hehe


Letih yer,pakcik?

Tak lama pastu kacau buku yang ayah dia baca lak..hahaha...memang tak lama duk diam dak kecik nih..aktip2!bagus2..

Haaaa...tu laa akibatnya kalau dah terlampau aktip..haha..nak berdiri tapi silap pegang...

Pandangan dari depan..hihi

Pastu baru duk diam balik...insaf untuk seketika lagi..heheheee...

Zhariff bersama ayah aemy merangkap adik aku n abang si Ryo..kire tengah2 kitorang laa nih..hehe..


Sekian cerita bergambar untuk pagi nih..terima kasih pada yang sudi menonton ^_^
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...