Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Saturday, April 30, 2011

Ole2 dari obersi daripada AlongRoz..tq! :)

Bersiaran dari kampung nih..ingatkan nak mengentri kesinambungan entri pasal zhariff untuk kenang2an..tapi bila tenet laju berdezup nih memang sukaaaa blogwalking n membalas kunjungan orang yang datang bertandang..pastu kesempatan yang ada memang tidak disia2kan menjenguk geng2 blogger sekalian..so postpond dulu laa ek..ada korang kisah,kan..ngahaha..

Bila sakan blogwalking nih sampai dapur AlongRoz baru dapat baca n tengok gambo2 kat dapur beliau yang masih kemaruk nasik selepas balik dari cuti2 europe nun..hehe..

Pastu baliknya beliau bukan dengan tangan kosong, siap bawa ole2 untuk kita lak nih..untuk kenang2an,gantung di sini n terima kasih buat along yang ingat kan rakan2 blogger..kite muke x malu angkut semua sekali nih sebab semua cantik2 belaka..hihi..

Rasa nak baring je atas bunga nih..haha





Cantik2 n comel2 belaka,kan!
Satu hari nanti kalau ada rezeki mana tahu kita pun akan menjejak kaki ke negara orang nih kan..insyaallah..aminnn..

Terima kasih buat AlongRoz sekali lagi yer..lebiuu,muahhh! Tak sabar nak baca n tengok gambar2 sepanjang cuti2 europe nya tuh..korang yang lum amik lagi tu sila2 laa jangan segan yer..sian kat along x larat nak bagitau sorang2 tu..bagi dia rest dulu..amik untuk kenang2an gitu.. :) gi sinun >ole2 daripada AlongRoz

P/s:Nak sambung blogwalking lagi sampai pengsan..haha
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Wajah Zhariff Di Usia 5 Bulan

Salam Jumaat..
Semalam nak update tak nyempat2.. nak kongsikan wajah zhariff yang sudah berusia 5 bulan 2 hari lalu.. kat FB pun sempat upload 1 gambo jek..
Untuk tatapan kami di hari tua nanti juga,insyaallah..
Buat auntie2 n uncle2 semua,salam sayang dari dak kecik yang orang kata cam mate korean or japanese nih..erkk..maklum la,mak dier nih cam pelakon korea kan..hahaha..*perasan terlampau

Wajah kontrol encem..hehe

Zhariff memang suka gelak..

Posing banyak2..

Seperti biasa,aksi gigit isap jari..

Letih posing..ilek jap.

Entri nih akan ada kesinambungannya..haha..sebab tak sempat upload habis..jap lagi nak bertolak balik kampung..hoyehh...kat kampung nun laju sket kot 3g sekarang..harap2 laa kan..

*Pakaian zhariff ditaja oleh Cikmin.com..terima kasih :)
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Thursday, April 28, 2011

Daging Goreng Sos Tiram..menu ekspresss! :D

Semenjak ada pressure cooker(PC),kerja2 memasak daging, dan makanan2 yang perlu dimasak lama semakin senang dan sekejap dah siap..sesuai amat laa untuk orang yang sibuk dengan anak2 atau orang2 yang bekerja kan..

Daging nih direbus sehingga empuk baru digoreng dengan bahan2 yang amat mudah didapati di dapur rumah anda.. kalau aku rajin banyak,nanti aku update resepi yer..


Macam masak kicap pun ada kan..memang ada buh kicap pun..;P

Walaupun ringkas..tapi menyelerakan di makan bersama nasi putih..atau nasi pilihan..tapi dah nak cepat tu mana sempat nak masak nasi macam2 kan...hehe
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Wednesday, April 27, 2011

Resepi: Chocolate Souffle` .. (bukan solay..solay tau) :P

Mentang2 hari nih menu barat kan..jadi dessert barat pun kuar laa..
Nih first time laa aku merasa souffle nih haa..
Tapi tak berapa nak cantik laa kejadiannya..tapi tayang jugak laa kan..huh.. harus buat lagi lenkali nih..

Err..korang pernah dengar atau tengok tak souffle` nih sebenarnya? Aku sebelum nih pernah gak tengok..tapi aku ingatkan macam kek2 span biasa jer..heh.
Bila dah tengok masterchef dulu tuh..baru tahu souffle nih disebut soflay(ejaan baku) bukan solay solay~ citer kak limah tu yer....
Sebelum tuh aku ingatkan orang sebut cam nak nyebut shuffle tuh..jadi aku sebut sofel.. meh pakat gelakkan aku secara koir..hakhak. Sibbaik laa tak pernah ngoder kat restoran kan..kot2 nyebut sofel sofel..orang tak tau..rupanyer shouffle`(sila guna lidah peghanchis)ahak..

Amik resepi nih kat dapur kak nor..kak nor lak amik dari Ribbon n circus..pastu pokok pangkal resepi lagik korang klik jer link2 yang diberi..hee
Terima kasih buat semua ya..mintak ijin nak kongsikan di sini.. :)

Chocolate soufflé {Taken from myrecipes's Individual Chocolate Souffle}
source : Ribbon & Circus
source : K.Nor@SecubitGaram

Ingredients;
Cooking spray ~ K.Nor gris dgn butter jer
4 1/2 tablespoons granulated sugar, divided-next time I'll used fine granualted sugar..
1 tablespoon all-purpose flour
1 1/2 tablespoons Dutch process cocoa-I used unsweetened cocoa powder + a pinch of soda
2 tablespoons fat-free milk
1/4 teaspoon vanilla extract
1 large egg white
1 teaspoon powdered sugar

Preheat oven to 350°.
Coat 2 (6-ounce) ramekins with cooking spray; sprinkle each with 3/4 teaspoon granulated sugar.
Combine 2 tablespoons granulated sugar, flour, cocoa, and milk in a small saucepan over medium heat. Cook 2 minutes, stirring until smooth. Spoon chocolate mixture into a medium bowl; cool 4 minutes. Stir in vanilla.
Place egg white in a medium bowl; beat with a mixer at high speed until soft peaks form. Add remaining 2 tablespoons granulated sugar, 1 teaspoon at a time, beating until stiff peaks form (do not overbeat). Gently stir 1/4 of egg white mixture into chocolate mixture; gently fold in remaining egg white mixture. Spoon mixture into prepared dishes. Sharply tap dishes 2 or 3 times to level. Place dishes on a baking sheet; bake at 350° for 15 minutes or until puffy and set. Sprinkle each soufflé with 1/2 teaspoon powdered sugar. Serve immediately.

** sedikit pesanan dr owner resipi. Kalau nak gandakan adunan utk menghasilkan 4 ramekin, JGN letak 2 sudu besar tepung tapi hendaklah letak 5 sudu kecil sahaja. Kalau letak 2 sudu besar tepung nanti adunan menjadi agak berat.

Huwaa..rasa nak nangis nengok huduh ghupenya nih..haiyoh..ni bukan silap resepi ye..tapi aku mesti ada silap mana2..hehe..tapi pengalaman membuatnya yang seronokkk!

Aku buat 1 adunan aje..dapat dua bekas..amik gambo pun secepat mungkin..tu pun tak sempat..haha
Aku tengok masa masterchef tu kate shouffle yang menjadik n terbaik harus dihidangkan segera masa masih membumbung naik tu sebab ia akan turun dalam masa beberapa saat jer..kalau aku tak silap la..kalau silap sila betulkan ye..tu yang whitney miller yang comel tu buat tuh kitorang lak saspen masa dia nak nganto ke meja hakim..hehe..
Best je nengok masterchef tuh kan..semangat nak masak2 n cuba resepi..masterchef malaysia nanti camner la agaknya kan..

Tapi shouffle aku nih cepat lak turun..sibbaik tak jadi peserta masterchef kan..kalo tak mesti dah nangis balik umah nengok rupa shouffle aku nih..ngeee
masa dibakar tu naikkk setinggi niii..syok giler tunggu depan oven..haha...*ayat jakun
Rasa memang dah sedap n lembut.. cuma aku buat tak cukup ringan ke ape..adeh.. pastu rupa tu macam bukan souffle` jer aku tengok..ngeee..

Terus terang aku bagitau,aku mencuba buat souffle` pestaim nih bukan teruja nak merasa,tapi teruja nak tengok kejadiannya..hehehe..

Selain kat link penyumbang resepi di atas tu,kalau nak tengok rupa souffle` dan apa sebenarnya ia nih..leh rujuk SINI dan tengok rupa souffle` yang jelas seperti whitney buat dan aku bayangkan,leh tengok kat SINI..
Oh,terujanya nak cuba lagi ni..heee..terbayang2 aku souffle` yang nak tumpah dari remekin..hurmmmm
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Resepi: French Loaf With Cheese And Tuna/Sosej

Menu sarapan ala2 barat lak kan..
Dah buat beberapa kali menu nih guna roti biasa atau roti perancis
Tapi aku n anak2 panggil piza roti jek..hehe
Hari tu,aku ada buat letak tuna,tomato n cheese..memang sedappp..guna roti biasa aje.. tak sempat2 amik gambo pun sebab masa tu kira ekspress punya sarapan..
Aku tak perasan pun rupanya ada kak anym kongsikan resepi buat gini..kalo tak,awal2 aku dah amik gambo dulu anto report..hihi..

Lepas tu kann,petang isnin lepas tu aku buat nih pulak..
Memandangkan stok french toast(roti perancis) nih ada..eh,sebenarnya aku nak buat sup cendawan tu..tapi susah nak carik cendawan dalam tin yang halal sekarang nih..so terpaksa pikir menu lain nak buat dengan roti perancis aku nih..
Sebab tu aku ingat ngan menu aku buat aritu dengan roti biasa aritu..cuma xde tuna je.
Pastu amik laa gambo..dalam paler otak nak aje aku buh tajuk piza roti perancis..hehe..
Nak post semalam..tapi lewat bersiaran macam tak best lak tayang di tengah2 hari..ni pun dekat tengah hari nak siap entri walaupun dari pagi dah bukak lappy..ngee <-nampaknya ter'post tengah hari jugak laa entri aku nih..haha

Tup2,semalam tengok mamahawa post kat FB..skodeng punya skodeng..nahh,sebijik cam aku wat..ape lagik..terus laa semangat nak post arini kan.. Kot2 leh bagi idea pada mereka yang lain untuk mencuba.. Tak sangka selera aku ngan kak anym ada gak kesamaan..kak nim,gimme pie!hihi..pai ayam plis~

Sedap la kan buat gini..idea nih datang bila nak ngabiskan stok roti perancis atau selera nak makan piza tapi malas nguli doh.heh..takde roti perancis,roti gardenia pun jalan..


Aku c n p resepi nih dari dapo kaknor jelah eh..hihi..sonang keroje den.ahaks.. mekasih kat kak anymz..kak nor..dan mamahawa juga..

FRENCH LOAF WITH CHEESE AND TUNA
by- anymz-mykitchen
sumber: K.Nor@SecubitGaram n mamahawa
by:HaSue@sue-hasue.blogspot.com

Bahan2:
1 batang french loaf(ala yg jual kat supermarket,roti panjang yg keras kematu tu)
1 tin tuna/sardin > kali nih hasue letak sosej diparut/cincang
1 biji buah tomato di hiris bulat2 nipis
1 sudu teh lada putih/lada hitam
beberapa keping cheese-kali ni akak guna mozarella cheese >hasue pun guna mozarella
butter
>sos cili dan sos tomato secukupnya
>boleh tambah mayonis jika suka

Cara:
French loaf di potong bulat2 atau menyerong
Tuna atau sardin di lenyek hancur
Ambil sekeping french loaf yang sudah di potong
Sapu butter di atasnya dan letak tomato > hasue letak sos tomato macam nak buat pizza
Letak tuna/sardin yang sudah di hancurkan di atas tomato
Tabur serbuk lada putih/hitam
Akhir sekali letak cheese yang sudah di potong kecil2
Sedia untuk di bakar.
Bakar hingga keperang2an.

Rasa macam dah letak cis tu byk2..tp mcm sikit jer..hehe.. kali nih letak sosej jek..kalo letak tuna memang kaya dengan perisa tau..sedap!

Ahh..yang nih request banglong laa..siap buat ayat sedih,'kempunan laa banglong kalo tak dapat makan roti gula kang..' huhuh..biasa buat guna roti biasa jer..buh marjerin,tabur gula n bakar. Kadang2 dia buat sendirik..hehe

Yang bestnya roti perancis nih,ia boleh dipotong ikut ketebalan kite suka..aku suka potong tebal sket..nanti dibakar..dier rangup tepi2 tu..lembut kat tengah. Wallahh~
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Tuesday, April 26, 2011

Ikan Baung Masak Kunyit.

Dah lama tak makan ikan sungai.. Nih laa hasil sungai yang dihajati cik abang hujung minggu lepas..
Baung kali nih bukan seperti ikan baung yang ada kat sungai2 biasa kitorang makan..tapi ikan nih asalnya dari hulu sungai nun di Bakun..
Nak pergi ke sana dah makan masa berjam2. Semalaman jugak laa kena tinggal semata2 nak merasa ikan nih aritu kan..huu..
Empangan bakun tuh tak siap2 lagi..entah bila la nak siap gamaknya.. gerun aku tengok video kat hp beliau aritu..luas beno ler kolamnya..eh,empangannya..siap ada ombak2 kecil sebab masa tu agak berangin..tapi dorang bukan projek kat situ,kat sungai sebelah empangan tu kot..aku pun tak berapa jelas..tak boleh harap tul kan.haha

Ikan kat situ,Cik abg kata rasanya sedap dari ikan sungai biasa...aku makan gak,memang rasanya lemak2 semulajadi gitu..isi manisnya berbeza sikit dari baung sungai biasa.
Sebagai penggemar ikan sungai,beliau lebih tahu..aku rasa macam nak makan cheesecake pun ada nih..eh,lari tajuk lak.heh..

Ada sekor tu..besor yang amat..lum siang lagi..masuk bulat2 dalam freezer. Harus tunggu mood rajin yang kencang untuk menyiang ikan sebesar itu.. sebab tu kalau beli ikan beso2 kat pasar,dah siap2 suruh potong2 sekali..
Kalau hasil pancingan atau pukat sendiri nih takkan nak suh orang pasar tolong siangkan kan..
Selain ikan baung nih ada gak ikan apa ntah kenamanya aku lum khatam lagi nama2 ikan nih..lagi2 ikan sungai,rupa iras2..tapi nama lain. Patut laa kat sekolah atau tempat kerja biasanya manusia pakai tag nama.heh.

Katanya sekarang ni selera dia nak makan masak kunyit jer laa..kari tak moh..kicap tak moh.. goreng pun tak moh..alahai..layankan aje laa kan. laki sapa jugak..ahaks..Lagipun,nak masak pun senang,sedap pun sedapp..takyah lauk lain dah..

Ada ke antara korang yang tak reti atau tak pernah makan ikan sungai? Rugi tuuu..
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Monday, April 25, 2011

Resepi: Puding Jagung

Selamat petang .. :)

Hari ni nak kongsi satu resepi puding jagung yang amat simple pimple dimple sekali..
Bahan2 tu masukkan sekali dalam periuk..tinggal kacau jer sampai pekat..biar benar2 pekat..baru tuang ke dalam acuan..

Buat puding nih pun tidak dirancang..memandangkan jagung dalam tin tak habis2 dimakan..risau ia terbuang begitu saja..tu yang tiba2 teringat Cheq Anna(geng Ryo) yang bertanyakan resepi puding jagung nih beberapa hari lepas..ke,2 minggu sudah..muahaha..mahap laa ye kalo lama responnya..kite nak bagi resepi tanpa dicuba terlebih dahulu nih rasa tak pasti lak nanti..dah cuba baru leh komen..ye tak?hehe..

Tapi bila buat puding jagung kat umah ni masalahnya adalah tukang makannya tak ramai..atau lebih tepatnya,aku je yang terpaksa makan lebih..huahua..meh laa sapa2 penggemar puding jagung tu..ada lagi dalam esbok tu haa..hehe

Kali nih aku guna mould silikon versi tecik2 nih..untuk satu adunan ni dapat laa lebih kurang 6 bekas..memang senang nak keluarkan dari acuan,cuit sikit aje dah elok jer tergolek..kan kak nor kann..(saje nak bagi korang yang belum ada mould silikon tuh panas sket..ngahaha..)

Resepi nih aku amik dari F&N@myresipi.com.. bukan produk f&n yer..tapi nick dia jer gitu..tapi tak tau ler kalo2 dier keje syarikat tu kan..hehe..Terima kasih kerana kongsi resepi nih..cekedaot!untuk melihat hasil rakan2 lain yang sudah mencuba,boleh la klik pada link yang disertakan di bawah ini ya..

PUDING JAGUNG
Resepi: F&N@myresipi.com
By:HaSue@sue-hasue.blogspot.com

Bahan-bahan ( sefamily )

* 1 cawan tepung kastad
* 1 cawan jagung manis
* 3/4 cawan gula
* 3 cawan air
* 1 1/2 cawan susu cair


Cara-cara

1. Campurkan tepung kastad, gula, jagung, susu dan air.
2. Lepas itu dikacau sehingga pekat dan berkilat di atas api yang sederhana hingga sebati.>hasue tambah satu sudu makan marjerin setelah adunan pekat.
3. Angkat dan sejukkan di dalam loyang atau acuan dan boleh lah dihias dengan buah ceri dll.

Yumm!enak dimakan sejuk..
Tapi kalau ada kuah kastad macam lagi best je..hehe
Kalau nak jagung lebih..boleh jer rasanya kalau nak tambah kuantitinya kan kan..
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Sleeping Zhariff..with his 1st toy ever..hee ;)

Assalamualaikum..
Dah minggu baru pun..sikit lagi nak hujung bulan April..ini bermakna,3 hari lagi zhariff akan menganjak usia ke 5 bulan..belum meniarap pun lagi..takpe,kalo ikut kakaknya yana dulu,takdenya nak niarap sangat..niarap pun ala2 askar gitu..tu pun kejap jer..merangkak pun dia skip..terus meniti2 dan bertatih pastu berjalan ..hehe..perkembangan setiap anak2 nih tak sama..jadi jangan risau sangat kalau ada yang terlambat sikit..yang penting kesihatan mereka ok..kecuali kalau lambat sangat tu,kena jumpa doktor gak laa kot..

Hari ni alhamdulillah,zhariff nyer selsema dah ok sepenuhnya..tips nak bagi budak2 ni mudah baik demam selsema adalah dengan memastikan tidur yang cukup,lebih pun takpe..
Meh tengok Zhariff tido..macam takde keja je aku amik gambo anak tido kan..hehe..

Oh ye,in case korang tertanya2 adakah aku biasa tidurkan anak2 ni kat buaian jer..jawapannya tidak ye puan2..aku biasakan anak aku dari kecik nih tidur di buaian(seawal 1 bulan ke atas),atas tilam,kat riba,atas katil bayi dan kalau boleh aku nak aje biasakan mereka ni kat mana2 aje.. asalkan bukan tepi jalan atau tempat2 memudaratkan laa,kan.

Sebabnya keperluan setiap tempat tidur tu sendiri berbeza..ni pendapat aku laaa ekk..jangan bandingkan dengan pakar kanak2 lak..
Contohnya kalau aku nak anak tidur lebih lama,buh je dalam buaian..jangan henjut kuat atau sepanjang masa..dah dia terlelap,hentikan..tidur mereka biasa lebih lena gitu..
Ada masanya aku biar jer dia tertido kat riba lepas menyusu..haa,ini berguna di masa tiada buaian seperti masa keluar rumah..atau semasa dalam kereta ye..lagi2 selalu jalan jauh nih.. naya ko nak angkat buaian buh dalam keta..adeh

Lagi satu, malam2 kan,jangan biasakan sangat tidur dalam buaian..ulit atau baringkan atas tilam..sampai mereka terlelap..nanti kalau kena duk hotel,tak laa jadi masalah nak angkut buaian semua..ataupun jangan nak atas riba aje..lenguh makcik!
Jadi biarlah flexibel..dengan ini..anak cukup tidur..mak nya pun tak susah sangat dalam apa jua keadaan..
Walaupun begitu,memang lah semuanya bergantung kepada mood n keperluan anak pada waktu tu jugak kan..faktor cuaca juga mempengaruhi..rasanya ibu2 harus cuba memahami anak2 sendiri..
Aku nih pun ngah latih anak2 sendiri agar menyenangkan satu sama lain..hehe..
Aik?dah panjang aku taip rupanya yer..apa2pun tu cara aku laa,nak ikut ke tidak tu aku tak memaksa laa yer..so far,alhamdulillah..ia banyak membantu.. :)

Dah,meh layan zhariff tido..

Ambik gambar nih sebelum aku angkat n tidurkan dia atas tilam..tengok2 syok lak dier peluk toy dia tu..

Aksi dak kecik masa tidur ..

Nih keadaan biasa bila bayi tidur..kadang2 senyum..kadang2 cembeng(nak nangis),kalau ikut orang tua,uri nya punya keja tu..menyakat dia dalam mimpi..huhu

Nih pesen muke apa plak nih..

Mimpi apa laa agaknya senyum meleret2 tuh..

Aik..tak abis2 lagi mimpi beliau yang menggelikan hati tu yer..hehe

Gambar kat bawah nih pulak gambar pagi tadi,pas ikut hantar budak2 sekolah..tak sempat mandikan dia dah merengek nak tido balik..sebab bangun awal sangat..huhu

Kejap je nak tidurkan dia kalau dah ngantuk sangat tu..


Tiba2,ada orang menggrill apa ntah kat luar umah nih..repair paip bocor kot..tu yang zhariff tersentak tu..kacau daun tul..hehe

Haa..kan dah terjaga..

Aiyarkk..terbuat aksi juling lak..kakaka

Haaa..baru betul,tengok kamera..hehe

Weeeeheee..sukanya dierr..sengih sampai nampak gigi gusi..hihi..
Dah zhariff,meh mandi mehh..muchukk2..!hehe

P/s:aku suke cium bayi kecik2 nih..hehe
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Sunday, April 24, 2011

Resepi: Muffin Coklat Yani

Kalau korang sedang dilanda keinginan untuk mengunyah sesuatu yang chocolaty, dan tidak terlampau berat..mungkin muffin ni boleh menjadi menu pilihan korang kali nih..
Dah merata tempat resepi muffin nih pergi..maksud aku dah ramai yang mencubanya sendiri..dan rata2 berpuas hati dengan hasilnya.

Bagi aku lak,kalau tak silap ni kali ke dua aku buat muffin coklat menggunakan resepi nih..memang mabeles..ni gara2 tak tahan godaan dari nOOrsha yang reset balik diet dia sebab asyik mengekek aje kebelakangan nih katenya..haha..dah kuwus cekeding nak diet bagi kuwus kelengking ka besan?
Di samping tu nak wat tayangan amal muffin cup pemberian Ryo nih..yang pemberian orang warna kebiruan tu sayang pulak nak pakai...err,kalau pas pakai cuci balik cam guna pinggan boleh tak?hakhak..

Meh laa jamu mata ngan muffin coklat yang sedappppp nih..

Ditabur dengan badam cincang.. sedap ko..!

Dapat 9 cups..kalau tak silap,3 cups aku jer makan..bukan laa sekaligus,sikit2 sekali kan..harap2 aku silap laa...entah2 1 cup je kan..huehue...

Resepi asal dikongsikan oleh kak Yani,tokey myR..dulu dan kini..ahehe..Terima kasih kak yani..muffin nih memang kaya rasa coklat dan senang nak dibuat..
Nak senang lagi sila klik link di bawah untuk cara2 bergambar..

MUFFIN COKLAT
Resepi: Yani@myresipi.com
By:HaSue@sue.hasue.blogspot.com

Bahan-bahan ( 10 biji )

* 200g coklat masakan
* 70g mentega
* 2 biji telur
* 50g gula halus
* 60g tepung gandum
* 1 sudu kecil baking powder

Cara-cara
  1. Cairkan coklat. Gunakan kaedah "double boiler" . 3.Kemudian masukkan mentega. Kacau sehingga mentega cair. Selepas tu bolehlah panaskan oven sehingga suhu 170C.
  2. Dalam mangkuk lain, masukkan telur dan gula. Kacau sampai sebati. Tak perlu penaik(kembang).
  3. Masukkan telur ke dalam mangkuk coklat. Kacau biar campuran sebati.
  4. Ayakkan tepung dan baking powder ke dalam mangkuk coklat. Gaul sehingga sebati.
  5. Isikan adunan ke dalam bekas muffin sehingga 1/2 penuh atau 60% penuh. Bakar selama 20 minit.
  6. Selepas masak tu, mungkin muffin ni lembik sikit( sebab hanya sedikit tepung yg digunakan) tapi bila dah sejuk dia akan keras dengan sendiri. Jadi kalau lepas 20 minit tu, masih lembik tak payah bakar semula.
Bahagian atas muffin ni a bit crispy..dalamnya moist jer..sedaappp amat! Selamat mencuba! :)
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Anak sapaa laa ni..kan..hehe

Salam Ahad..
2 hari cuti bersiaran,hari ni baru melentik2 kan jari jemari kembali untuk berblogging n berblogwalking..
Maklum la, 2 hari nih sibuk beno jadi misi tak terlatih menjaga anak2 kecik yang demam selsema..
Nih demam dah ok,selsema masih la sikit2 tu..tapi dah riang ria bermain..meh laa layan budak2 main laundry basket nih...
Aktiviti diorang semalam laa ni..yang jadi tukang tarik tu tak lain tak bukan laa abang long diorang..tapi tak nak plak kena gambar..tu takut awek tengok laa tu kot..ngade lebih...ikut perangai sape tah..ahaks..

Sebenarnya masa aktiviti nih dijalankan aku ngah sidai kain baju, duk bising2 je dalam umah..tengok2 ada 'keretapi' nih kan..tu yang terus amik kamera n tangkap gambo nih..agaknya 20 tahun akan datang mesti diorang taknak main dah gini..tak pun mesti tak muat dah dalam tu..hehe

Zhariff duk kelas pertama laa kot sebab siap ada kusyen n bantal..hehe..(lum pandai duduk,tu yang kena buh bantal tu)

Pakaian berlipat jadi kusyen Zhariff sebab masih keciq dan pendeq..haha..*pinjam ayat sapa tah nih :P

'Keretapi' nih siap buat korner bagai..takut je terbalik atau tergolek..kemain suke dak kecik belakang tuh..saiz badan nak sama dengan adik dia..hehe

Ye ye oo jer zhariff cepat2 nak pegang takut terjatuh..haha..

Suka ria di hujung minggu..!

Alhamdulillah..seronok tengok zhariff dah kebah demam..senang ati laa sikit nak ngadap lappy kan.. tapi sekarang nih badan yana masih panas sikit2..tapi mood bermain masih tak berkurang.. ;)
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Thursday, April 21, 2011

Resepi: Super Moist Eggless Chocolate Cake

Oh..terlewat mengentri hari ni..agak sibuk menguruskan badan keperluan anak2 yang merengek2 lebih dari biasa sebab kurang sihat sikit nih..biasa laa bila anak lebih dari seorang ni kalo sorang selsema pasti ada yang terjangkit sama..
Nak BW n membalas komen pun slow2 je nih..huhu

Oklah,takmo bebel pepanjang..resepi nih pun dah menyinggah banyak dapur dan banyak komen dah mengenainya..hehe..
Jadi buat korang yang belum buat lagi tu..sila2 laa godek2 sendiri yer..ala,tak payah guna mixer pun haa..jangan laa malas2..(padahal sendiri pun baru je buat..haha)

Sesi merasmikan acuan silikon yang bersaiz loaf pan biasa tu..sesuai untuk adunan kek ni atau kek2 biasa yang penuh tu,acuan nih sesuai la untuk separuh adunan..korang paham tak ayat aku nih?hehe..kira ngam2 la untuk keluarga kecil.. :D

Memang moist jek kek nih...rasanya pulak ada iras2 kek belacan sarawak tu..ke sebab aku buh nescafe sikit..hihih..

Terima kasih Dayang Jack yang berkongsi resepi nih yer...dan terima kasih buat rakan2 blogger terutama kak nor dan ramaiii lagi yang promote resepi nih gak..aku berjaya gak tahan puasa dari mengekek untuk beberapa hari..yeyy! :P

Super Moist Eggless Chocolate Cake
Resepi : DapurKu SaYang@dayangjack.blogspot.com
By:HaSue@sue-hasue.blogspot.com

Bahan-bahan : loyang 6-7 inci

* 1 cawan tepung gandum
* 1 sudu kecil baking powder
* 1/2 sudu kecil soda bikarbonat
* 1/2 cawan serbuk koko (DJ guna Cap Kijang)
* 2 sudu besar susu tepung
* 1 1/4 cawan air sejuk (dari peti ais)
* 1 cawan gula perang
* 1 sudu kecil esen vanilla
* 1/2 sudu kecil coffee emulco atau chocolate emulco>hasue buh sedikit serbuk nescafe
* secubit garam
* 1/2 cawan minyak masak sayuran atau minyak jagung
* 1 sudu kecil cuka atau jus lemon

Cara-cara :

1. Panaskan oven pada suhu 160C. Sediakan loyang kek. Griskan dengan mentega. Jika ingin menggunakan paper cup pun boleh juga.
2. Ayakkan tepung bersama baking powder, soda bikarbonat dan serbuk koko di dalam bekas besar. Masukkan tepung susu, garam dan gula perang. Kemudian dikacau rata-rata.
3. Masukkan air sejuk, minyak masak, esen vanila dan coffee emulco/chocolate emulco. Kacau perlahan-lahan dengan whisk. Pastikan adunan tidak berketul.
4. Akhir sekali masukkan cuka atau jus lemon. Terus dikacau serta merta sehingga sebati.
5. Tuangkan adunan ke dalam loyang dan bakar selama 30-40 minit atau hingga masak.
6. Sejukkan kek setelah masak. Boleh juga dihiaskan dengan topping kegemaran.

Takyah topping2 dah rasanya nih..walaupun anak aku request buh topping,aku nekad tak buh gak..heee..'rajin' tul kan! :P

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...