Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Thursday, March 31, 2011

Kek Lapis Sarawak- Kukus vs Bakar

Dah penghujung bulan Mac dah rupanya yer..cepat betul masa berlari..hmm..
Dah lama aku tak keluarkan cerita pasal kek lapis sarawak kan..sebabnya dah lama tak buat kot..gambar2 kat bawah nih belum pernah diterbitkan dalam blog aku nih,tapi dah buat tahun lepas dah..cuma masa tu mood blogging agak merudum gitu..aheh..takpe laa yer,gambar bukan leh berkulat pun..kalo gambar yang dalam album biasa tu leh laa berkulat kalau di tempat lembap kot..sayang jer kan kalau album gambar rosak..kena simpan tempat yang betul2 tak lembap laa album gambar tu..sayang je gambar2 lama,kan..ni apsal aku citer pasal album gambar lak nih..

Sebelum jauh melalut,aku nak tanya kat korang yang ngah baca entri nih..siapa yang pernah makan kek lapis sarawak sila angkat taip keyboard!!
Lepas tu,yang korang makan tu yang dibeli ke yang buat sendiri? versi bakar ke kukus?
Ni aku bagi keutamaan kepada orang bukan dari sarawak atau yang dah lama menetap kat sarawak laa yer..hehe..kalau orang sarawak ni rata2 memang pernah laa makan versi bakar dan kukus pun..kalau tak pernah makan kek lapis langsung tu,mau dibuang negeri kot..hehe..guro2 jak bah..iboh manasss..oopp,sori..terkeluar bahasa ibunda lak ;P

Rasanya ramai yang beli kek lapis ni sebagai 'hanya merasa' atau sebagai buah tangan kepada rakan2 dan sedara mara bila berkunjung ke sarawak...sekarang ni bukan kat sarawak jer ada,online biz dah berlambak2 di mana2...*penjual kek lapis online,sila munculkan diri untuk iklan percuma

Bercerita mengenai kek lapis nih,haruslah korang cuba baaanyaaakkk jenis kek lapis dan jangan dicuba satu sahaja dah komen negatif atau positif aje.. biasanya komen2 orang yang makan kek lapis ni adalah manisnya..sekarang ni dik non,kalau buat sendiri,boleh aje nak ejas tang manisnya tu..
seperti aku dah cerita sebelum ni..duluu dah aku citer,kemanisan kek lapis nih sejarahnya adalah untuk disimpan tahan lama..sebab dulu2 takde esbok kan..jadi kek tu disimpan diluar suhu bilik aje boleh sampai seminggu lagi kalau elok cara simpan dan penjagaannya..kek yang kurang manis adalah kek yang paling cepat berkulat..
zaman dah ada peti ais nih pembuat2 kek dah ada yang ejas pun sukatan gula dalam kek sesuai dengan selera pemakannya..Tapiii,bagi penggemar kek lapis sarawak dari azali memang akan terasa tidak keasliannya di situ jika resepi terlalu diubah sehingga lari dari rasa asal kek lapis sarawak dolu2..
Eh..jap...rata2 apa yang aku tulis nih adalah berdasarkan pendapat sendiri dan pendapat orang2 di sekeliling laa yer..mungkin pendapat berbeza..jangan laa sentap sangat.ehe.

Ok,sambung balik..
Bila menggubah resepi kek dari sarawak untuk mengurangkan kemanisan tu,aku cadangkan korang kurangkan gula..bukan serikaya atau susu atau bahan2 yang lain yer..sebab perisa mungkin akan lari..*oh tetiba terbayang kek belacan..
kek belacan bukan tergolong dalam kek lapis yer..malah banyak kek sarawak yang tak perlu dilapis pun..kek belacan ni adalah kek hitam menawan yang rupanya seakan belacan tapi tak sama laa..seakan aje.. dan jangan sesekali terlintas di fikiran korang nak buh belacan sebagai penyedap rasa kek itu..hoho.. tekstur kek belacan boleh dikenali dengan melihatnya dan boleh dirasai perbezaan rasanya dari kek2 kukus sarawak yang lain.. gabungan rasa nescafe,serbuk koko,nestle cream yang membawa kelainan dalam kek tersebut.
Kek ini boleh dijual dari harga Rm85 sebijik..haaa,amik!tu harga sebelum harga barang naik lagi aritu..sekarang aku tak tau ler harga pasaran berapa..ada yang tak suka bila disebut harga kek2 dari sarawak nih..awat mahai bebeno yerr? ehem..yang ni aku taknak komen pepanjang..ingat tak apa nabil raja lawak selalu kata?heh :D

Lagi, aku nak kongsikan apa bezanya kek kukus dan kek bakar yer..ala,citer santai2 jer..aku saja2 nak lepak ngan korang sesambil jemur kain baju nih haa..hihih..ooopp,terjatuh lak hanger baju nih..tu laa jemur baju tapi mata tengok tempat lain kan..eheh
Ok2..kalau korang geledah blog aku nih korang akan jumpa resepi2 kek lapis yang mana lebih banyak? Yerr,betul..kek kukus lebih banyak sebab sebagaimana yang kite tahu kek kukus lebih moist..malahan ada resepi kek kukus sarawak yang bukan setakat moist aje..tapi basah. serius ni..itulah yang akan jadi buruan kitorang di hari raya..hahaha.. *teringat raya 2 tahun lepas masa beraya rumah sepupu hb aku,ada satu kek lapis tu memang basah jer...biasanya bila sorang dah rasa,dia akan signal yang kek tu sedap*rasanya rata2 buat gini masa raya,kan?ke kitorg jer?ekeke..
Lepas dah kata sedap tu apa lagi..memasing laa merasa kek tu kan..kalau setakat sepotong 2 takpe laa juga,ni sampai abis jer kek yang dipotong dalam bekas tu..sabor jelah..haha..tapi sebenarnya kan,masa raya nih tuan umah lagi suka kalau kek yang dihidangkan tu laris..so dia tahu kek tu sedap dan mendapat sambutan ramai..sure dia pun akan buat/tempah lagi ..
Haa,tu biasanya laa..kalau yang luar biasa tu,pasti tuan umah akan serik laa buat/tempah sebab mudah bebeno abisnya..muekeke..

Baiklah,baiklah..seterusnya aku nak bagitau juga nih..kek lapis bakar ada juga yang moist..betul,tak tipu. Kadang2 kelembapan kek tu bukan bergantung kepada bahan2 yang digunakan semata2..teknik membakar kek lapis tu pun mempengaruhi sebenarnya..suhu oven kena ejas betul2..pastu masak selapis2 tu pun takleh lebih..aaa,lebih kurang gitu laa..aku pun bukan terer sangat nak ngajo melapis2 kek nih..kang ada lak kata,ek ele..ko sapa nak ngajo melapis kek nih?ada sijil kelas melapis kek cam aku?aloh,aku memang takde sijil menghadiri kursus kek lapis..aku reti makan jer..ngeee ngeee :P

Selain kek lapis dan kek bakar ni,kita juga tahu..kek lapis sarawak sudah ada pelbagai versi..terima kasih laa buat pencipta2 kek lapis seperti Pn Rabiah Amit yang mencipta bentuk2 yang kreatif dan di luar jangkaan tu kan..
Selain kek lapis bercorak,ada juga yang versi roll..sebenarnya versi roll tu mudah nak buat tapi jadi susah sebab malas nak buat dan tidak yakin nak buat..
Bila sebut kek lapis bercorak,adalah penting untuk memiliki peralatan2 khas untuk membuat kek lapis bercorak atau roll nih...tetiba je korang macam baca dokumentari kek lapis sarawak eh..adeh..

meh aku nak kongsi satu contoh kek lapis bercorak paling simple nak buat..

Hahaha..sungguh tak kemas jer pembuatan kek lapis nih kan..

Aku buat raya tahun lepas..masa tu oven aku tu dah mula merajuk sebab lama tak pakai..sibbaik leh guna lagi tapi timer dah rosak..jadi aku jadi mak pacak tunggu depan oven takut lupa.. cuma last sekali tu aku terbabas jugak..abis laa hangus lapisan terakhir masa tu...hampagas betul jer aku rasa masa tu,rasa nak baling batu tepi parit jer sebab frust..sibbaik masih boleh dimakan..eheh..sekarang nih oven tu dah diganti dengan oven lain..sapa suh nak mogok2 kan,tak pasal2 kena buang kerja..ahaks

Kek bercorak gini,akan terasa lebih kepada jem yang digunakan untuk melekatkan kek2 tu sebenarnya..kek nya tu takda laa manis sangat..jadi gabungan rasa tu macam kek makan ngan jem kot?eh yeke?memandai je aku kan..lagi satu penggunaan telur yang banyak untuk kek lapis sarawak ni lah yang selalu menakutkan ramai orang..aku ingat hantu jer boleh buat gitu..eheh.
Tujuan telur kuning yang digunakan banyak2 tu kalau ikut pendapat aku laa..takde sangat bezanya dari segi kelembapan dengan kek yang terus guna sebijik..bercampur terus ngan putih telur..tapiii..kek yang guna banyak kuning telur nih rasa dia lebih lemak2 dan tahan lebih lama..penggunaan banyak kuning telur tu pun nak cover kelembapan sebab dah kurangkan putih telur tu ha..dengan ayat mudah,nak tahan lama tapi nak yang lembap. kalau ada sapa2 nak betulkan atau tambah pasal ni,sila2 laa yer..

Oh..yang nih versi kukus..aku namakan Kek Lapis Dayang Senandung sebab dayang senandung bertukar dari kulit hitam ke kulit putih..boleh gitu?
Resepi asalnya nama kek hitam putih..aku alter banyak gak bahan2nya sebab bahan2 asal agak rumit..ke aku yang malas?ahh,lantak ler..janji sedapp..hehe

Aku cadangkan,buat korang yang tak pernah makan kek lapis kukus tu..cuba lah yer..sebenarnya kek lapis kukus ni amattt jarang dijual sebab ia tak setahan kek yang dibakar.. jangan gerun tengok bahan2 kek lapis atau jangka masa ia dikukus tu terus korang takut gas nak habis ke apa.. tak rugi mencuba sesuatu yang baru dalam hidup kita.. apatah lagi bukan semua orang berpeluang berbuat demikian kan*mode dr fadzilah kamsah

Lagi satu,jika gagal buat kek2 lapis ni..jangan laa serik..ingat tuuu..jangan serik..!kegagalan korang tu bukan semua orang leh dapat tau..itu satu pengalaman dan pengalaman ni kan guru yang takkan merotan kita kalau buat salah..jadi kita automatik dah tau silap kat mana,dan perbaikinya perlahan2..

Akhir kata, tak kira lah korang nak buat kek lapis sarawak versi kukus atau bakar..semoga ia menepati selera masing2 yer..

Korang leh tengok resepi2 kek lapis yang berkenan tu dalam blog nih sendiri,selain tu kat myresipi.com pun ada,kat blog Dayangjack pun ada,kat blog AlongRoz banyak gak..lagi kat mana yek..korang google laa sendiri yer..segalanya di hujung jari jemari anda yang runcing..hehe..kat blog ni bukan apa,senang nak tengok mana berkenan kan sebab ada gambar.ala,macam ngoder gak..tapi sendiri ngoder,sendiri buat laa..gitu.heee...

Sekian jela dulu yer..Terima kasih kerana sudi baca entri panjang berjela macam dokumentari nih..maaf kalo ada salah silap..aku pun tak sangka leh jadi panjang lak walaupun asalnya nak cerita pendek2 jer tadi..hahaha..patut laa petak komen orang selalu berjela jek kalo dak hasue nih ngomen yer..huh..
Apa2pun,diharap kita sama2 dapat sesuatu yang baru hari ni..
Pasni nak gi shopping groceries lak..nak ikut?tak payahlah,jap jer pun .. ;P


Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Wednesday, March 30, 2011

Resepi: Chocolate Chips Cookies

Terima kasih buat rakan taulan yang singgah dan meninggalkan komen2 dan jejak di blog ini pada entri lepas2..terutamanya pada entri tutorial tu,terima kasih buat otai2 masakan yang sudi tinggalkan komen yer..semua dah selamat dibaca,alhamdulillah..hehe..
Hari ni semenjak pagi tadi tenet kebingungan laa pulak,nak blogging pun tak khusyuk dan tawaduq sebab line broadband asyik terputus aje..hermm..sebelah petang ni macam ok laa pula,sempat juga membalas lawatan sambil belajar ke beberapa blog tadi..kalau berkesempatan lepas ni sambung jalan2 lagi di dunia cyber nih..

Pastu nak ucap TAHNIAH buat kak nor@secubitgaramnor67.blogspot.com dan kak ina @hanamemories.blogspot.com atas kemunculan resepi dan gambar masakan mereka di majalah JELITA keluaran April ini.. aku tak gi cari lagi sebab dah tau dah area ni memang lum sampai..2,3 hari lagi sampai laa kot..huhu..tapi memang WAJIB laa nak cari nanti..yang berada di bandar2 utama tu gi laa cari sekarang yer..hehe..sure bertambah laris jer majalah Jelita bila ada resepi blogger geng masak2 kuar majalah..hihi..

Baiklah,di petang yang dah nak merangkak ke malam nih nak share satu resepi yang di cuba dari dapur Tun Telani..macam nama awek hang tuah jer kan..nama zaman hang tuah gitu..lagipun memang ada nostalgia nama tu kat si Tun nih..
Resepi nih aku kidnap semalam dan aku cuba pagi tadi sebab senang yang amat nak membuatnya di samping nak menghabiskan stok coklat chips..ada gak alasan kat cik abang nak menyopping kat kedai bakery lagik kan..

Mula2 tu muskil juga sebab dalam resepi nih tak buh telur langsung..bila dah adun tu dia tak selembik resepi sebelum nih..dah laa sebelum tu ada laa,'orang tu' yang lupa buh telur masa uli roti, kan...kot2 laa kali ni dia lupa gak buh telur dalam adunan biskut nih..hahaha..
Tapi dalam muskil2 tu aku tetap bakar jugak..
Alhamdulillah,rasanya memang tak letak telur laa kot sebab dah jadik jer dan sedap..hilang terus jer kemuskilan tu..hehe..sori ye tun..maklum laa mak budak nih tak biasa mengukis.. :P
Best jek ngunyah kukis nih..cuma kalau nak lebih rasa coklat tu boleh jer nak tambah serbuk koko..betul tak Tunn?Tunnn??oo Tun?Ayuuuu..ayewwwww!!mana kakak kau si eton?hahaha..

Oh..minta ijin nak kopipes yer Tun..akak dah kopipes baru mintak ijin nih..hehe.. tima kasih..tapi akak buat gemuk2 jer nih..x cumil cam akak laa tun*perasan je lebih..hakhak
Kalau puan2 nak tengok yang tun buat,gi serbu ke dapur dia n selongkar balang biskut dia kat SINI(klik).cantik je dia buat..cam orangnya..hihih


Chocolate Chips Cookies
Source: Tun Telani@qurrataaayun.blogspot.com
Sharing By:HaSue@sue-hasue.blogspot.com

Bahan2:

* 1 cwn butter/margerine
* 3/4 cwn gula perang
* 2 cwn tepung gandum*
* 1 1/2 sk baking powder* (* ayak bersama)
* 1 sk vanilla
* 1 cwn chocolate chip
* 1 sk garam (kalau guna butter, kalau marjerin x perlu sbb dh masin)


Cara2:

* Pukul butter dan gula sampai kembang. Masukkan esen vanilla dan pukul lagi.
* Masukkan bahan yang di ayak dan gaul sebati.
* Masukkan pula chocolate chips dan gaul sebati lagi.
* Sudukan atas loyang (Tun x letak gris sbb cookies bila bakar dh sedikit berminyak). Jarakkan sbb dia akan mengembang.
* Bakar 180 degree, lbh kurang 20 minit (ikut oven). Tunggu sampai agak sejuk baru alihkan ke dalam bekas kedap udara.
* **Cookies agak lembut ketika panas dan akan mengeras setelah sejuk.

Aku lebih suka makan masa ia suam2 tu sebab suka yang lembut..hehe.



Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Tuesday, March 29, 2011

Tutorial: Teknik Membuat Lorekan Di Atas Cheese Tart

Salam pagi buat semua..
Hari ni, baru sambung balik pasal cheese tart nih.. Saja nak berkongsi ilmu yang tak seberapa ni untuk pengunjung blog ni yang mungkin nak tahu secara terperinci bagaimana lorekan atas cheese tart tu dibuat.
Sebenarnya kat entri Strawberry Cheese Tart tu ada tips dikongsikan oleh kak Azita, guna pewarna yang dicampurkan dengan cheese tu..err,boleh rujuk sana yer..
Tapi yang aku nak demo kali nih guna filling tu sendiri untuk lorekkan di atas cheese tart tu..ehem,demo versi amatur laa yer.comot2 dan tidak kemas tu korang buat2 tak nampak udah la..ngee ngee..
Err,dah daftar kelas masakan cheese tart tadi kan?hahaha..ngengada jek..cikgu2 kelas masakan yang terjenguk sini tu kalo ada yang nak tegur,tegur laa ye..saya nih bagi tutorial versi tak formal..hehe..kalau ada silap,jangan ada yang kecik ati lak ye..kite gurau2 gitu.. ;)

Eh!Seronok tau main conteng2 atas cheese tart nih bila dah tahu basic nak buat lorekan tu..Buat mereka yang geram nak mengetart semalam tu,nih saje nak tambah kegeraman korang..ahaks

Contoh lorekan yang biasa kita nampak..biasa sebelah jer lorekan kan.
Tapi sebab kite buat sendiri, buat ler versi batu belah batu bertangkup sekali pun takpe..


Jom belajar camana buatnya..sila amik tempat masing2.. tu yang berbaju merah tu,depan laa sikit,kang tak nampak lak..jangan malu2 yer..nak jer suh hands on tapi tak cukup peralatan,tengok2 udah laa ye..tak pun kite gilir jer.hehe..*kelas masakan tak cukup bajet..kakaka :D

Ok,dah sedia?
  • Mula2 masukkan filling(strawberi filling,blueberi,atau filling cream cheese tadi yang dicampur sedikit pewarna pilihan) ke dalam piping bag saiz kecil..err,sebab aku nak guna sikit,aku guna plastik biasa2 jer..heee..
  • Selepas tu,gunting sedikittt jer hujung muncung plastik tu seperti dalam gambar..JANGAN gunting besar2 lak yer..nanti tak cantik dan lorekan nampak 'gemuk'.
  • Pangkalnya tadi tu pulas sedikit ,untuk mengelakkan filling terkeluar(cam nak deko kek)Ok,sekarang boleh la picitkan filling tu dalam bentuk garisan2 pendek (seperti gambar di atas. Buat dalam 4-5 garis pendek dan sedikit menyerong

  • Kemudian,ambil sebatang pencungkil gigi(yang belum digunakan tau..hahaha). cucukkan sedikit di atas filling tadi dan tarik betul2 ditengah2 garisan merentasi setiap garisan pendek.seperti gambar di bawah.*apsal tetiba rasa cam ngajar subjek geografi tingkatan 4 pun ada nih
Taddaaaaa!!! Dah jadik dah! dah jadik dah..weeeee....bestt2!*padahal kejadian lorekan tu x seberapa pun..haha


Ok,dah pandai basic tu..kite cuba stail lain lak...cuba mek jah buat..

Mula2,buat garisan2 pendek macam ni kat sekeliling tart..Pastu tarik lagi guna pencungkil gigi(ingat yer,yang belum digunakan tau..ekeke) ke satu arah..

Yeyyyy..dah jadik munga seri pagi..eh yeke?hehe..santik mek jah buat..! Mas,ko nampak tak tadi tuh? Jangan tetido lak mas..haihh..


Siapa lagi nak cuba?? Lorr..ni ct zaidah ni bawak anak kecik pulak datang kelas..oo,takde yang jage kat umah ek..takpe2,tengok demo je laa ek..hehe..Tun Telani mana nih? Tak nampak muka pun? Mesti bangun lewat nih..Kalau si Noorsha bakal besan aku tu aku paham laa,dia injured masa bakar roti..takleh hadir kelas..haha..

Ok..ok,kite teruskan yer..kak lina,eh kak lina lak.. lupa,dia dah call semalam tak dapat datang,tiket abis..
Haa..kak rosaliza nak cuba yer..meh2..amik tempat..kita buat versi kipas angin lak..

Picitkan filling tadi dalam bentuk pangkah memangkah gini.. eh comot sikit tu kak,takpe2.. nanti tak berapa nampak laa tu..Amani tu suh Kak Sam dukung jap..

Lepas tu,guna pencungkil gigi tadi(berapa kali aku nak ingatkan nih,gunakan pencungkil gigi yang baru tau)..tarik keliling macam dalam gambar tu haa.. dah macam kipas kan? Eh..tak cukup lagi laa kak liza,cuba buat 2,3 kali lagi..kat sebelah dalam n hampir luar tart yer..a'ah,kat situuu..

Haaaa..pandaiiii!!Baru tambah comel kan..yeyyy..yeeyy..hihih..*yang ngajo lak eksaited lebih..kakaka

Nih laa antara hasilnya yer..sedia untuk dibakar...Puan Korie,sila masukkan dalam oven yang dah dipanaskan tadi tu yer.aaa,oven yang tu..hati2 panas tu..

Yang lain2 tu,sesambil tunggu cheese masak tu boleh laa uli doh lagi yer..resepi sepenuhnya tu boleh rujuk kat SINI(klik)

TING!!!(bunyi oven) Dah siap pun cheese tart kita nih.. sedia untuk disejukkan..dan dimakan..yang dalam gambar nih dah lama arwah,tak yah mintak2 yer..


Boleh laa korang amik order pasni.hehe..pastu lorek ikut kreativiti masing2..ni bukan kelas masakan dah ni..tapi 'main conteng2 bersama HaSue'..haha

Haa..nak lorek nama pun boleh..hehe..nih nama2 adik2 comel dari politeknik mukah nun eh,bukan mak budak yang sorang tuh..err,Anna Qawina mana?Tak hadir kelas yer..sibbaik ko berbadan dua,kalo tak, dah kena denda berdiri luar kelas..muekeke.

Errr..ada soalan??takde? OH..lupa lak,untuk kak zila66 yang nak tau pasal cream cheese nih..akak boleh google rupa parasnya yer kak..biasanya brand yang digunakan adalah jenama kraft Philadelphia tu..apa2 brand pun boleh,asal halal..pasal sukatan tukar kepada sukatan cawan tu nanti akan diusahakan.. ;)

Untuk Nieza lak,selain tips dari kak Azita tu,rasanya untuk mendapatkan hasil adunan filling cream cheese yang montok dan gebu,pukul adunan dengan kelajuan sederhana jer..JANGAN guna kelajuan tinggi..nanti cream cheese tu berketul2 sikit dan tak gebus..pukul kelajuan sederhana je ok,biar lama sikit takpe..

Ada soalan lain?takde dah?Kalau takde,tak reti2 nak buat cheese tart tu n anta ke sini nak tengok n nak makan..hahaha..Aizura,mesti dah teringin membaking tu paras kepala dah kn?hihi

Ohya..aku baru jer nampak adik aku post entri pasal cistat gak..gi laa jenguk kat SINI(klik). Dia pun baru 1st time buat tu..

UPDATED:
Untuk Mas dan mereka yang nak tahu rupa paras strawberi filling tu..gini laa rupanya..

Mudah didapati di kedai2 bakery nih..harga pun murah jek. Biasanya memang siap2 di pek2 dalam bekas2 gini..tak tau ler kalo ada yang di brand kan..
Filling nih halus n smooth jer,tak macam jem yang sedikit berat..rasa filling nih pun tak semanis rasa jem strawberi..selain strawberi,ada juga perisa blueberry..err,apa lagi perisa lain ek..bergantung kepada kedai bakery yang korang pergi laa..kalau yang kedai besar tu mesti jual pelbagai jenis kot..gi belek2 telek2 sendirik yer..
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Monday, March 28, 2011

Aksi Zhariff 4 Bulan

Memandangkan nak bagi laluan entri budak kecik nih sempena usianya yang mencecah 4 bulan hari ni,maka tertunda laa entri pasal lorek2 cistat tu..hehe..

Nak kongsi aksi Zhariff sekarang ni kalau bangun memang suka senyum2 sengih2.. tapi belum meniarap pun lagi,baru golek2 gitu..tapi tangan kaki tak duk diam..semalam kat atas katil dia tu geduk2 dia terajang..kitorang ingatkan dak kecik yana..rupanya budak yang paling kecik nih punya onar..kuat je kaki dia tendang..
Oh,kalau dia nangis lak..cam panggil maaaaa...maaaaaaaa!haa,permulaan nak bercakap laa tu..hehe

Di samping tu,dia baru 'jumpa' tangan sendiri..suka jer tengok tangan dia pastu masuk mulut..kalau tayang benda depan dia..try nak capai..dapat je terus grab..pastu tarik ke mulut..nak isap2..tu gatal gusi laa tu. Baru nak carikan teether untuk dia next shopping..

Nih laa dak kecik tu.. masih mengekalkan ciri2 asean look terutama tang mata,tang kulit tu tak berapa nak ikut asean look laa.hehe..tang mata tu yang membuatkan ada yang kata cam korean,chinese or japanese .. aku yang sejibik cam pelakon korea nih takde pun orang kate cam korean look..jauh sekali nak kata aku cam muka katerine zeta jones..huh..*perasan lebih

Sebenarnya masih pakai mitten(sarung tangan),tapi untuk sesi fotografi aku bukak ler..dia apa lagi..sukeeee jek nak isap jari..
Pakaian untuk sesi fotografi kali nih tajaan kak rosaliza, ada 2 pasang dihadiahkan untuk zhariff ..terima kasih kak liza.. 'nak ngorat amani buleh?' <-ni zhariff tambah

Ok,sambung tengok gambar lagi..

Tengok laa tuh..isap jari lagik..hehe..kadang2 nak aje dia masukkan satu genggam tuh dalam mulut..hahaha

Agah jer, gelak..hihi..

Grrr...marah nih! manyak susah amik gambar ini olang..gerak sana sini..huhu..
dah laa aku snap sendiri jek..heee

Timang manja-manja ..suke dier..!

Uhh? Apa tuuu??

Iklan..isap jari lagi..

Agah2..gelak lagi..lesung pp pun segan nak nampak..kikiki..


Pandangan sisi..kot2 ada yang jumpa kat kedai,tegur2 laa zhariff..hehe..

Ngantuk dah..?

Yana: Sayaaanngggg adek Zhariff

Geng2 Zhariff blogwalking dah tido ke? Amani, Dhira, Maisarah, Syifa..? Sapa lagi ek..
err,napa geng ko semua gegurl nih zhariff?huhuuu...awek2 belaka..hehe


Apa2pun,terima kasih kerana sudi menonton..Salam sayang dari Zhariff n Si kecik Yana buat semua pengunjung blog ini.. ;)
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Resepi: Strawberry Cheese Tart & Tips Dari Kak Azita

Salam Isnin buat pengunjung blog ini tak kira yang dah lama atau yang baru pertama kali berkunjung ke sini,selamat sejahtera dan semoga ceria di pagi ini hendaknya..hehe..*bajet guru besar nak bagi ucapan masa perhimpunan..

Sebelum ni dah post resepi blueberri cheese tart kan,kali ni nak jamu mata korang semua dengan strawberi cheese tart pulak..beza nya? Filling jer pun..sebab aku masih guna resepi yang sama dari kak Azita. Sungguh best jer resepi nih,kalau nak tengok versi blueberry boleh klik SINI..sebenarnya masa tu anak aku kate aku buh kaler purple tu sikit jer sebab aku terlupa nak buh inti kat dalam..miahaha..sadis tul pelupa aku nih..yang kali ni pun ada satu batch tu aku lupa nak buh inti,dengan itu terpaksa laa korek lagi cheese tu nak buh inti..ngee ngee...

Buat cistat nih semalam,sempena kehadiran adik2 aku dan adik pompuan aku tu nampak kat blog aritu..tu yang ngoder nak makan..cuma aku terbakar macam terlebih garing lak..haha..takpe la,lenkali buat lagi..

Jom layan cistat nih..dah abis pun. Tak payah mintak2 yer..

Kali ni baru berpeluang nak ujibakat mencorak2 kat atas tart tu.. anak tak komplen inti sikit dah sebab dah buh inti kat dalam..ehe


Nih versi kipas angin..hihih


Kali nih resepi aku kopipes terus dari dapur kak Azita sekali dengan tips nya..yang ada buat juga baru2 ni boleh tengok kat rumah Mas,kak Noorma,Nieza. Ada yang tertinggal tak?bagitau ye,nanti update link kat sini ..Apa2pun,terima kasih semuanya atas perkongsian pengalaman membuatnya dan penyumbang resepi ni..

Cheese Tart
Source:Rossitamz@AzitaKitchen
Sharing By: HaSue@sue-hasue.blogspot.com

Tart Crust / Shell

Bahan-bahan :
170gm marjerin
50gm gula aising
1 biji telur Gred C
290gm tepung gandum
1 sudu kecil esen vanilla

Cara-cara :

1. Pukul marjerin dan gula dengan menggunakan senduk kayu. Jangan putar lama sangat.
2. Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi dengan senduk kayu.
3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit. Uli hingga menjadi doh yang lembut. Kuantiti tepung bergantung kepada kelembutan doh.
4. Ambil sedikit adunan dan tekan ke dalam acuan tat. Cucuk dengan garfu sebelum dibakar.
5. Bakar pada suhu 170oC sehingga masak.


Nota :
Jika guna telur Gred B, buang sedikit putih telurnya untuk mengelakkan crust menjadi keras sangat.

Cream Cheese Filling

Bahan-bahan :
250gm cream cheese
50gm gula kastor / gula halus
1 biji telur Saiz B
½ sudu teh esen vanilla / esen lemon

Cara-cara :

1. Putar cream cheese dan gula hingga berkrim.
2. Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi.
3. Masukkan filling ke dalam kulit tat.
4. Tuang cream cheese ke atasnya. Bakar selama 5 minit pada suhu 170oC. Sentuh cream dengan hujung jari. Jika tidak melekat, maknanya telah masak. Jika tidak, bakar dalam seminit lagi.


Filling :
Blueberry, strawberry, kiwi, oren, dll.

Corak ni biasa jer tengok kan.. :D

Cara-cara ( rujuk gambar (klik)) :

1. Tart crust yang sedia untuk dibakar.
2. Tart crust yang telah siap dibakar dan disusun ke dalam loyang untuk proses seterusnya.
3. Isikan filling ke dasar crust. Lebih banyak filling..lebih sedap!
4. Picitkan adunan cream cheese filling ke atas filling tadi.
5. Untuk melorek, ambil sedikit adunan cream cheese dan titikkan dengan beberapa titik pewarna.
6. Kacau rata2 hingga mendapat warna yang diinginkan.
7. Dengan menggunakan pencungkil gigi, buat garis kecil2 di bahagian tepi.
8. Bilangan garis2 kecil tersebut mengikut citarasa sendiri (lebih banyak lebih cantik...)
9. Kemudian dengan menggunakan bahagian yang tajam, tarik daripada atas ke bawah untuk mendapatkan bentuk tersebut.
10. Bakar selama 5 minit. Siap!!!


Tips untuk dapatkan cistat yang gebu dan montok(mengikut pengalaman Kak Azita.) :

1. Jangan simpan cream cheese di tempat sejukbeku (frozen).
2. Keluarkan cream cheese 30 ~ 40 minit sebelum digunakan. JANGAN biarkan cream cheese mencapai ke suhu bilik.
3. Isi adunan cream cheese ke dalam piping bag untuk memudahkan proses mengisi adunan ke dalam crust.
4. Picitkan adunan hingga penuh...hingga sampai ke bahagian sisi crust.


Sebenarnya aku baru buka entri kat ita tu pagi ni melalui blog nieza,sebab tu lorekan cistart aku nih sebarangan n sembrono aje..huhuh..pas nih kalau buat lg kite bagi cun melecun sikit yer.. :D
Pastu aku guna filling je nak lorek atas tu..kalau guna pewarna leh laa buh kaler biru kan..isk..
Kalau rajin nanti aku update step by step bergambar lak..kot2 ada belum paham macam mana nak buat lorekan kat atas tu kan..

Apa2pun selamat mencuba buat yang nak mencuba yer..panjatkan juga doa semoga yang berkongsi resepi2 di alam cyber nih semakin dimurahkan rezeki.. aminn ;)
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Sunday, March 27, 2011

Sotong Masak Kicap & Cerita Blogging Episod 1

Sotong nih salah satu menu juadah lunch kami tengah hari tadi..adik2 aku yang 2 orang tu datang bertandang ke sini..selain sotong tu,sempat laa masak ikan tongkol goreng asam jawa, sayur pucuk paku goreng belacan,kangkung goreng belacan gak dan lauk sampingan,umai ikan.. yang lelain x sempat nak amik gambar sebab masing2 dah kebulur.. gambar sotong ni pun satu tu ajelah..hehe. Takde nak nyukat angel2 atau close up bagai dah..huhu..

Haa..tiba-tiba rajin ngentri memalam ni kan..huhu..saja nak hilang boring..nak cerita sikit2 laa boleh kan..lepas ni baru nk mereply komen2 pada entri lepas yang mana sempat.. *sebelum terlelap..
Sebenarnya komen2 kat entri ni biasanya memang aku tak miss baca..cuma nak mereply tu kadang2 ada yang tak sempat..bila ada kesempatan memang nak aje aku mereply balas komen2 di entri.. walaupun kadang2 tu memang tak reply pun tak apa,tapi just suka2 kan..
Kebelakangan ni blog aku dimeriahkan oleh beberapa bloggers yang suka mengomen kat entri..ada yang aku dah kenal lama dan ada yang baru jer aku kenal semenjak aku kembali berblogging pada tahun ni..taknak laa sebut nama,tak disebut kang ada pula yang kecik ati..tak besh,tak besh..
Bagi aku la,blogger2 tegar memang suka komen pada entri berbanding pada chatbox..setuju?
Sebenarnya ramai yang menggunakan cbox/shoutbox tu untuk blogwalking,untuk chat atau untuk berfoya2 je..hehe..ayat kemain...rasanya ramai yang tahu perkara ni.. ada yang rajin blogwalking tapi malas tinggal jejak..sebenarnya satu kerugian buat korang kerana satu jejak yang ditinggalkan mungkin menarik beberapa orang ikut korang balik(ke blog)*jika link disertakan
Tipulah jika seorang blogger nih taknak orang masuk blog dia kan..kalau taknak orang masuk,buatkan aje blog tu private..hehe..

Satu perkara lagi,aku tengok ramai yang masuk blog orang tapi senyap2 jer..*jadi follower,ikuti perkembangan tapi just jadi silent reader..atas alasan,segan/takut orang tak layan.. tak tau nak komen apa,atau pun malu la,kite nih blogger picisan aje.. jom kita ubah sikap tu mulai sekarang.. aku nih memang blogger picisan aje pun..tapi nak juga maju ke depan kalau ada peluang..sapa nak ikut?hehe..

Bagi aku,kalau aku dah baca entri tu,suke je nak komen..tak kira tuan punya blog baca ke tak..tapi sebagai penghargaan kepada blogger tersebut yang telah mengentri sesuatu yang menarik minat kite... Tak semua blogger kata senang nak kuarkan satu2 entri tau.. at least bagi laa penghargaan dengan meninggalkan komen,tanda kite dah baca entrinya..dia pun tahu kite ada jenguk kan..
Aku sebagai blogger pun,bukan laa mengharap sangat komen tu,tapi bila dapat baca komen,sekurang2nya kite dapat dengar pendapat orang lain..
maksud aku nih bukan kat blog aku aje yer..blog2 yang suke aku terjah laa ni..kadang2 aku tengok entri kemain best,follower kemain ramai..kenapa xde yang komen..siasat punya siasat..rupanya dia pun jenis malas nak ngomen entri orang..aheh..

Tapi ada juga blogger yang hanya tinggalkan komen pada entri tertentu sahaja..walaupun mengikuti perkembangan blog tersebut..kan?
Sebenarnya memang terpulang kepada diri masing2 laa kan..yang mana kita rasa selesa*ini pendapat zon selamat.. :)

P/s:Maaf la jika menyinggung mana2 pihak..entri nih hanya selingan saja n untuk ringan2kan minda..aku segan sebenarnya nak bagi pendapat pasal blogging nih tapi untuk bacaan tengah malam,boleh laa..kan..lenkali aku sambung lagi pasal blogging nih..anggaplah satu pengalaman tu boleh mengajar kita yang jakun ni ha..
harap dapat memberi manfaat buat kita bersama.. terimalah dengan hati terbuka ;)

Update: Chatbox juga untuk mereka yang bukan blogger tinggalkan komen.. tapi ada juga blog yang membolehkan bukan blogger mengomen di entri mereka..yang id kuar anonymous tu,sila laa tinggalkan nama yer.tq :)
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Resepi: Bingka Nestum Pandan Crunchy

Selamat hari Ahad buat semua pengunjung blog ini..
Hari ni dah awal2 pagi berlakunya drama swasta..episod suami ke luar daerah lagi..si isteri pun cam biasa laa kena tinggal harus muncung tu boleh diikat dengan riben..tapi kejap je laa..tak elok laa suami kuar rumah tengok isteri muncung2 je kan..hehe. Harus berikan senyuman paling manis dan comel untuk suami kenang sepanjang perjalanan nanti..hikhik.*ayat gedik
Di samping tu anak2 juga memainkan watak penting dalam episod tersebut..bila si anak kecil menari2 mengikut aksi penari kat tv tanpa ikut sangat rentaknya..hehe
Melihat anak paling kecil (esok baru nak menganjak usianya 4 bulan) itu pula suka ketawa ikut suka hati beliau je..dah laa jakun dengan tangan sendiri,sungguh menggelikan hati bila mata dia sampai terjuling tengok tangan sendiri..hahaha..best jer tengok telatah budak2 nih..

Baiklah,kita lupakan episod drama swasta hujung minggu itu..jom lah kita ngadap sarapan pagi pula..
Pagi ni kita sarapan ringkas2 aje yer..meh jamu mata anda semua dengan kuih bakar ataupun bingka perisa gabungan nestum dan pandan.. Semerbak jer aroma nestum dan pandan ketika bingka nih dalam proses pembakaran..Resepi asal tak letak pandan tapi aku saja je nak ada gak rasa pandan tu.heh..

Bingka nih ada kelainan dari bingka pandan biasa sebab buh nestum tu kan,bahagian atas bingka tu memang crunchy jer..kalau nak extra crunchy boleh laa bakar lagi garing okey...haa tu laa kelebihan main masak2 sendiri nih..nak lebih itu ini,kurang itu ini..kita jer yang pandai ngejas nya..kan kan? ;)

Bingkanya memang lembut jer..dan atasnya memang garing dan agak rangup!

Terima kasih DatinLulu@myresipi.com yang kongsikan resepinya kat myresipi.com tapi dah didurhakakan olehku..durhaka pun manja2 jer..harap2 tak kena sebat laa..eheee
Resepi di bawah ni aku dah siap edit untuk rujukan sendiri di masa depan atau untuk mereka yang berminat nak mencuba sendiri eh..Aku buat separuh adunan dari resepi asal..ingat yer,nak tengok resepi asal..sila klik link di bawah..

Bingka Nestum Pandan Crunchy
Source: DatinLulu@myresipi.com
By:HaSue@sue-hasue.blogspot.com

Bahan-bahan ( loyang 8x8 inci )

* 1 cawan tepung gandum
* 1 cawan santan
* 1/2 cawan susu sejat
* 2 biji telur gred A
* 1/3 cawan gula pasir
* 1/3 cawan susu pekat manis/krimer manis
* 1/2 sudu besar tepung jagung
* 1 sudu kecil garam halus
* 1 sudu besar butter - dcairkn
* 1/2 sudu teh pes pandan
* 1/2 sudu teh esen vanila(optional)
* 3/4 cawan nestum original

*Nestum secukupnya untuk ditabur di atas adunan

Cara-cara

1. Panaskn oven 180'C. Blend / kisar semua bahan
3. Sediakn loyang, masukkn 1 sudu besar butter & panaskn datas api yg kecil...
4. Masukkn/tuang adunan kedlm loyang, tabur bijirin nestum di atasnya
5. Bakar 45-50 minit @ sehingga masak (bergantung suhu oven)
6. Selamat mencuba & menikmati hasilnye..

Kerak yang dihasilkan dengan gabungan nestum ni berbeza dari bingka pandan biasa.. ;)

Kalau nak rasa sila2 laa potong sendiri yer..potong kecik2 udah ler..korang kan segan nak makan banyak2..hak hak! ;P
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Saturday, March 26, 2011

Resepi: Kek Batik Dot..Dot

Hujung minggu ni biasanya tak berapa ramai yang mengonlinekan diri..masing2 sibuk dengan aktiviti hujung minggu,beriadah bersama keluarga..pulang ke kampung dan sebagainya..Aku lak kalau tak ke mana2 ni memang ada jer depan lappy sesambil layan budak2 nih..kalo ada bapak budak tu memang layan tenet gak,cuma tak berapa lama laa kan..jenguk kejap2 jer..ehee...

Sebelum tu,nak ucap terima kasih banyak kat semua yang support entri aku semalam tu..n bagi support kat adik aku yer..terutama yang tinggal jejak n komen tu..memang dia terkejut giler jer pagi tadi bila buka blognya..cuma dia sms bagitau ke'terkejut'an beliau tapi belum dapat nak jejak balik sebab tenet slow sesangat..huhu...macam penyakit keturunan lak tenet slow nih buat kitorang kan..ehe

Oklah,beralih kepada menu ni..kali ni aku nak jamu mata korang dan kongsikan satu lagi resepi kek batik versi dot-dot..
Dot dot tu singkatan polkadot atau bintik2 molat2 laa kan..
Sebelum ni tengok apam dot dot je ramai dah cuba..aku jer tak tercuba2 lagi sebab apam2 ni memang tak berapa laju nak abis kalo kat umah ni..yang tak bestnya tu,aku juga tukang perabis..kang berat badan bertambah..sapa nak salahkan? mereka dan keluarga mereka juga yang disalahkan..huhuu..

Jom layan kek batik versi dot dot nih

Sebenarnya dah lama masuk list nak cuba resepi nih tapi tak jumpa lak jejari roti tu..dulu2 masa tak cari, ada jer terserempak kat kedai..agaknya dia ingat aku sombong ngan dia kot..tu pasal bila aku carik dier nyorok je..huu..

Bila nampak biskut molat2 nih,terus aku amik 3 bungkus(macam banyak je bunyik,padahal sepeket baru 50 gram). Sebungkus tu dah dicukai oleh budak2 nih..2 bungkus tu aku wat kek ni haa..

Boleh laa jugak kan,ada laa rupa dot dot tu bila guna biskut nih atau label kat bungkusan tu namanya 'ball cake'..
Dari segi rasa pula,aku rasa kek ni sedap gak..tapi versi lain dari rasa kek batik yang pernah aku makan sebelum2 nih..sebab sebelum ni tak pernah lak buat kek batik yang letak tepung dalam adunan..
Tapi kek aku nih cam tak cukup basah lak..sebab aku amik gambar sebaik keluar dari peti ais.hee..kalau nak tengok versi basah lencun gi dapur kak am ye..

Jom semak resepi kat bawah nih..mekasih kat kak am@seroja kitchen yang kongsikan resepi nih dan terima kasih juga buat Pn Zuriana Abd Latip penyumbang asal resepi nih..

Kek Batik Dot Dot
Source:Pn Zuriana Abd Latip KR(fb) & Kak Am@serojakitchen.blogspot.com
Sharing By: HaSue@sue-hasue.blogspot.com

BAHAN2NYA:

½ buku buttercup /125g marjerin/mentega
2 cwn tepung gandum *hasue letak 1 1/2 cawan sahaja
2 biji telur
½ cwn gula
½ cwn milo + ¼ serbuk koko
½ cwn susu pekat
200g biskut jejari *hasue guna biskut 'ball cake'
sedikit esen vanilla

CARANYA
Pukul telur, butter, gula & susu pekat hingga sebati
masukkan milo + serbuk koko & tepung sedikit demi sedikit sambil dikacau rata
kemudian masakan dlm kuali dgn api yg perlahan sehingga bertukar warna dan
dikacau selalu. Tutupkan api & patah2 kan dua biskut jejari dan digaul rata
*Boleh juga ditambah coklat chip - jika suka
Bubuh ke dlm bekas/loyang yg dilapik plastik lalu tekan2 & mampatkan adunan tersebut
Simpan dlm peti sejuk selama 4 jam dan kemudian bolehlah dipotong.

*Ketika nak meratakan/mampatkan permukaan adunan sarungkan tangan dgn plastik kerana ianya tidak akan melekat dan tekankan perlahan-lahan.

Dah beberapa ketika keluar dari peti ais baru laa makin terserlah kebasahannya sikit..lain kali nak kurangkan lagi tepung kot..ke sebab aku guna biskut tu ek..hehe

Ni laa biskut yang aku gunakan untuk buat kek nih..biskut ni sedap gak dimakan begitu saja..selain tu,boleh guna biskut jejari(sila rujuk kat blog kak am) atau seperti kak hana yang buat guna biskut kecik2 tu..


Err..malam ni nanti earth hour kan? Yang tahun2 lepas korang join tak? Kalau join memang best jer kan..kalau ada budak kecik ni pasang satu lampu aci tak?ngeee...
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Friday, March 25, 2011

Ni Sapa Punya Keja Nih???Ce citer,ce citer..!

Nampak tak?nampak tak? Tuuu yang tengah2 sekali tuh...tulisan kaler biru tuu.. ada tulis nama sapa..nama aku wehh! ni sapa punya keja hah??

Ehem..Saja jek nak perkenalkan adik lelaki aku nyer keje nih..hihi..

Nama commercial adik aku nih Ryo..
Baru2 ni dia baru aktifkan blog dia balik..dulu,dia yang beria suruh aku buat blog nih..masa tu hujung tahun 2008.. dah aku buka blog,dia lak malas nak berblog..ampeh jek beliau nih..hahaha..*sekeh sikit
Sekarang ni dia baru berjinak2 kembali nak mengenal dunia blogging..yang aku nak marah tu,dia siap delete post2 yang lama dulu sebab nak renovate bagai..pulak tu,dah delete baru beria cerita kat aku..rasa nak rampas jer laptop dia untuk jadikan laptop aku sendiri..ok,tu tindakan melampau.. tapi sayang jer dia delete kan post dia yang lepas2..walaupun post entah apa2 jer.. *sekeh dia lagi sekali

Sebenarnya adik aku nih lelaki tulen..(hahaha..)dan macho,ramai peminat lak tu <-promo adik bujang aku jap,tapi memang semulajadi dia minat dan pandai masak memasak nih..belum laa tahap che mat gebu kite tu..tapi kan,dulu2 dari dia kecik memang suka duk dapur masa kitorang tengah masak2..
Suka pulak tanya itu ini..sampai satu tahap tu kitorang suka suruh dia cuba masak itu ini..dia pun apa lagi,bila dah dapat lesen memang suka jek..

Dari masakan simple2 seperti ayam goreng,burger,telo goreng & sosej goreng(err..ni pun masuk list ke), dia berjinak2 membuat segala jenis kuih muih dan aneka kek termasuk kek lapis..
Masa aku nak buat kek lapis dulu2 laa(sebelum ada blog),dia laa pengkritik tetap..siap suh buh nama kek lapis sempena nama dia..pas dia ada nama kek lapis tu,adik pompuan aku pun nak laa jugak kan..aku ingat lagi kek lapis tu yang adik pompuan tu perisa almond yang Ryo punya nih perisa coklat..masa tu memang aku giler meng'alter' resepi kek lapis jadi resepi baru..rasa pun beza2 jek..heheee..
Masa belajar buat kek lapis tu dia diberi kepercayaan untuk melapis kek lapis(kukus) sampai laa dia dah boleh buat sendiri dan sekarang ni dia ada juga amik tempahan dari rakan2 sekerja..*p/s:ryo,jgn lupa komisen sket untuk akak ko nih bila ada tmpahan k..ekeke

Selain suka bidang masakan,dia juga aktif mengembara ke serata tempat seperti setakat nih dia dah pergi semenanjung malaysia,sabah,labuan,semenanjung malaysia..eh aku dah sebut rupanya tadi..malas nak delete balik..pastu dah gi singapore, hong kong,baru2 ni gi vietnam kalo aku tak silap...pastu aku dapat laa FM(fridge magnet),hasil dari pengembaraan beliau itu..hehe..mana tau pasnih leh dapat fridge lak kan..*materialistik mode

Lagi,kepada mereka yang memiliki atau memandu kereta Persona..dan dah join kelab apa ke nama..PPEOC ek? Boleh laa geng dengan beliau nih..Dia nih aktif juga bahagian negeri sarawak..masa konvoi kat melaka hari tu dia pun join gak kalo aku tak silap..aku sebagai kakak dia pun tak terkejar sangat aktiviti dia nih..sebab tu aku suruh dia aktifkan blog dia balik..senang aku nak rotan kalau lambat balik umah tahu perkembangan beliau..

Jadi,aku pun berharap agar dia terus aktif di dunia blogging nih dan mendapat sokongan dari rakan2 masak aku juga khususnya dan blogger2 yang baru sepertinya secara amnya..
Sila bagi tunjuk ajar mana2 yang perlu, kalau dia tak update blog ke..kan..
Dia ni giler2 gak cam aku,tapi masa wat keje memang serius jer cam aku gak..cuma aku comel sikit jer dari dier..muehehe..*sabo jela kan
Jadi kalau ada salah silap tu tegur2 je dia..aku pun korang tegur2 laa jugak kalo ada salah silap ye..tak yah tunggu raya.. :D

Nih laa blog beliau >> http://ryoazhar.blogspot.com/

Ni aku baik punya promo ni bukan apa,nanti kan kalau dia ada gi semenanjung ke..mana2 ke..senang aku nak kirim barang..hahaha..

P/s:Dia tak tahu pun aku nak promo blog dia..nanti korang masuk tegur2 laa dia yer..sure dia terkezut je tiba2 ada orang masuk.... hehe..thank u kawan2..muahhh!sayang korang yang sporting!


Edited:Happy birthday buat kakak sulung kitorang yang menyambut hari lahirnya pada hari ini 25 Mac..semoga hidupnya diberkati,dirahmati,dimurahkan rezeki dan dipanjangkan usianya..dan terima kasih kepadanya kerana ilmu dapur yang dia curahkan jugalah yang banyak membimbing kami dalam ilmu masak2 nih dari dulu..semoga dia berbahagia selalu.. aminn
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Resepi: Daging Kandar Sedap :D

Sebenarnya dari tengah hari semalam tu tenet wat hal..terbantut perjalanan aku nak berblogwalking dengan yana n zhariff gi rumah2 cyber kawan2..*siap angkut anak2 lak tu..
ni gara2 teralih kiub broadband ekor panjang ni laa..bayangkan tergerak sikit pun boleh menganggu signal line tenet tu haa...sebab tu aku masih guna yang versi keluaran broadband awal2 dulu ni..ada haritu hb beli yang versi baru,terus cucuk tang lappy tu haa..(ni versi beruk laa takde2 ekor kot..yang versi lama ni versi kera..ekor panjang..so masih boleh adjust nak letak kat tempat ada signal..)Akibatnya,tak dapat connect langsung gara2 takde signal!hampagas jek..penjual tu kemain lagi yakinkan area ni ok jer..nasib baik takde kontrak nak langgan at least setahun tu..
Kalau kat sini boleh sambung streamyx,dah lama ku tinggalkan broadband nih..aheh..Sebenarnya bukan line tenet jer,line tepon pun sama..huhu

Bercerita pasal menu yang menjadi model entri kali ni,bila nampak je kaksma kembali blogwalking aritu..terbayang2 la pulak keenakan daging kandar yang satu ketika dulu femes juga di kalangan blogger2 masakan..kaitannya daging kandar dengan kak asma ni sebab kaksma laa yang berkongsi resepi yang sedap nih satu ketika dulu..hihi

Pada pendapat aku laa,daging ni memang sedap ..sesuai sangat kalau dimakan dengan roti dan pasti sekali dengan aneka jenis nasi..
Kalau nak tahu rasanya macammana,haruslah cuba sendiri..cuma aku kalau ditanya dari segi rasa tu,mungkin aku boleh katakan rasa daging ni adalah gabungan masakan daging masak kari,masak kicap dan masak merah..hehe..

Kali nih aku letak tomato segar dari ladang..ehem2..memang sedap..pastu tak letak sos tomato tapi tomato segar yang dicincang je..best!
Yang tabur2 kat atas tu bukan daun lalang yer,tapi daun sup yang segar dari ladang juga..ehem2 lagi sekali.. kalau nak tengok ladang yang dicemburui ramai tu(hahaha...) sila jenguk SINI

Tanpa buang banyak masa lagi,kita amik lagi resepi nih untuk dikongsi sekali lagi kat sini..sebelum nih dah pernah ditayang amalkan,tapi takpelah..sebab aku rajin arini kan..aku post lagi sekali..terima kasih kak asma di atas perkongsian ini..

Daging Kandar
Source: kaksma@myresipi.com
Sharing By:HaSue@sue-hasue.blogspot.com

Bahan-bahan ( 6 orang )

* 1/2 kg daging
* 6 ulas bawang putih/1 inci halia(tumbuk/blend)
* 2 sudu besar kicap pekat maggi
* 2 sudu besar sos tomato
* 2 sudu besar sos cili
* 2 pkt serbuk kari daging babas(1 1/2 pun boleh)
* 1 labu bawang besar(dimayang)
* 1 ulas bawang putih (dimayang)
* kulit kayu manis dan bunga lawang
* sedikit daun kari
* garam dan perasa

Cara-cara

1. daging dibersihkan hiris dan direbus(simpan air rebusan)
2. Tumiskan bawang besar,bawang putih,kulit kayu manis dan bunga lawang hingga naik bau.
3. Masukkan bawang putih dan halia yang ditumbuk halus dan juga daun kari.
4. Kemudian masukkan campuran rempah tadi(kicap pekat,sos dan serbuk kari).kacau sebati.
5. bila dah sebati kuah masukkan daging dan air rebusan daging.
6. Masukkan garam dan perasa.kacau lagi
7. Perasakan dan masak lah sehingga kuah menjadi pekat.
8. sesuai dimakan dengan nasi dan roti

Memang sedap dan diakui oleh orang2 yang sudah mencubanya sendiri.. wallahhh!
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Masih Keliru Nak Sebut "SALAM" atau "AS SALAM"???!

Assalamualaikum warahmatullah hiwabarakatuh...

Pagi jumaat ni kuar entri serius sikit..ehe..
Apabila saya keluarkan entri berbaur kekeliruan,sampai saya letakkan tajuk 'ada sesiapa nak komen pasal ni?' Sebenarnya saya berharap sangat ada sesiapa yang pasti pasal perkara emel atau isu yang di forwardkan melalui laman web sosial itu akan menjawab dengan sukarela.. Walaupun kita tahu maksud 'salam' itu sebelum ni,bila tersebar info sebegitu pasti ada yang ikut keliru juga..sebab tu laa,harap sangat ada yang komen nak menghilangkan kekeliruan tu kan..tapi nampak gayanya ramai pula yang ikut keliru..huhu

Jadi dengan rasa tanggungjawab dah keluarkan entri hari tu..saya rasa patut diusulkan dengan entri ini pula untuk menghilangkan rasa kekeliruan tersebut. Semoga informasi ini berguna untuk renungan kita bersama..terima kasih untuk Kak Chik@keluargaku sayang yang berkongsi maklumat ini.. saya c n p dari blog kak chik agar tak terlepas info2 yang mungkin ada orang tak baca lagi..oh,untuk entri sepenuhnya,boleh tengok kat SINI(klik)

Sekadar gambat hiasan(sekali lagi..)-Yana ketika siap sedia nak ikut solat

Untuk renungan kita bersama..tulisan berwarna hijau ni saya copy paste dari blog kakchik..terima kasih sekali lagi..

ARTIKEL 1

SIAPA YANG MENGGUNAKAN PERKATAAN "SALAM"? apakah maksud disebaliknya??

Maka berpalinglah (hai Muhammad) dari mereka dan katakanlah: "Salam (selamat tinggal)". Kelak mereka akan mengetahui (nasib mereka yang buruk). (QS. 43:89)

baik gunakan... ASSALAMUALAIKUM or ASSALAMUALAIKUMWARAHMATULLAHIWABARAKATUH...

Ilmu utk dikongsi bersama. Sekadar peringatan untuk semua rakan-rakan muslim yang lain. Pagi semalam saya dengar radio ikim (91.50 fm). Ustaz Zawawi ada cerita tentang sunnah Rasulallah saw. Antara yang dibincangkannya ialah tentang bab cara memberi salam.

Menurut ustaz Zawawi Yusof, Baginda saw memberi salam dengan lafaz "Assalamualaikum" dan menjawab salam dari para sahabat baginda dengan salam yang lengkap iaitu "Waalaikumussalam warahmatulallahhi wabarakatuh".

Ringkasnya, baginda saw akan beri salam dengan ucapan - "Assalamualaikum" dan...Jawab salam - "Waalaikumussalam warahmatulallahi wabarakatuh"

Lagi satu, perlu diingatkan juga semasa menjawab salam, saya dengar ramai orang jawab salam dengan ucapan yang tidak tepat. Jawab salam yang betul ialah ; "WAALAI KUMUS SALAM" dan bukannya yang selalu saya dengar iaitu ; "WAALAI KUM SALAM"

Apabila kita ingin berkirim salam pada orang lain, hendaklah kita berkata "Kirim salam, assalamualaikum pada ASHREE ye" contoh lerr... Dan bukannya: "Kirim salam kat ASHREE yer". Dan jangan pula memandai-mandai tambah perkataan seperti "Ko tolong kirim salam maut kat dia yer".
Statement ini walaupun dalam nada bergurau, tapi ia adalah menyalahi syariat dan berdosa, walaupun sekadar gurauan!

Selain itu, janganlah kita menggantikan perkataan "Assalamualaikum" dengan "A'kum" dalam sms atau apa sekalipun melalui tulisan. Jika perkataan "Assalamualaikum" itu panjang, maka hendaklah kita ganti dengan perkataan "As Salam" yang membawa maksud sama dengan "Assalamualaikum".

Sumber: http://blogtokwan.blogspot.com/


Baiklah, takde apa pun yang pelik kan? Bagi kakchik tulisan itu ialah ulasan seorang pendengar tentang kaedah memberi salam yang semakin hari semakin diubahsuai oleh orang Islam di negara kita ni. Memang kakchik sangat tidak suka bila melihat perkataan yang tiada makna seperti ini:

* Akum
* A'kum
* Semekom
* Mekoselam
* S'kom


Yang kononnya ringkasan bagi perkataan ASSALAMUALAIKUM. Sebab itu kalau menulis SMS, kakchik gunakan SALAM kerana maksud yang kakchik faham, perkataan ini membawa makna antaranya ialah SELAMAT.

Baiklah kena baca pula artikel seterusnya barulah minda kita menjadi lapang.

ARTIKEL 2

Assalamualaikum, Beberapa hari kebelakangan ini tersebar artikel bertajuk JANGAN GUNAKAN PERKATAAN "SALAM", yang dipanjangkan oleh orang yang berlainan. (juga di sini)

Mengapa sampai melarang menggunakan perkataan SALAM?

Perkataan SALAM atau AS SALAM tiada salahnya, malah merupakan salah satu Asmaul Husna. Saya tidak tahu siapa penulis asal artikel ini, yang sangat mengelirukan, kerana ramai yang telah copy & paste dan menyebarkannya. Yang pasti ia bukan bersumber dari Ustaz Zawawi, hanya kata-kata beliau digunakan dalam artikel ini.

Terjemahan ayatnya pun tidak lengkap...terus saja dimaksudkan SALAM itu sebagai SELAMAT TINGGAL...lalu diajak semua orang agar JANGAN GUNAKAN PERKATAAN "SALAM".


Penulisnya menulis:


JANGAN GUNAKAN PERKATAAN "SALAM"


بِسْــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم


اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
SIAPA YANG MENGGUNAKAN PERKATAAN "SALAM"? apakah maksud disebaliknya??
Maka berpalinglah (hai Muhammad) dari mereka dan katakanlah:"Salam (selamat tinggal)".
Kelak mereka akan mengetahui (nasib mereka yangburuk). (QS. 43:89)


فَٱصۡفَحۡ عَنۡہُمۡ وَقُلۡ سَلَـٰمٌ۬‌ۚ فَسَوۡفَ يَعۡلَمُونَ

Terjemahan ayat yang lengkap seperti berikut: (Tuhan menjawab rayuannya dengan berfirman): "Jika demikian, maka janganlah engkau (wahai Muhammad) hiraukan mereka, dan katakanlah: ` Selamat tinggallah! Kemudian mereka akan mengetahui kelak (akibat keingkarannya)! " (Az-Zukhruf 43:89)

Salam maksudnya selamat, dalam terjemahan ayat ini, "salam" bermaksud ucapan selamat tinggal, namun ia tetap sebagai doa keselamatan bagi mereka, agar di suatu masa mereka yang engkar itu akan sedar. Ini dikategorikan oleh ulama tafsir sebagai salam al-Musalamah/al-Mutarakah; iaitu bermaksud selamat tinggal. Sementara salam bagi orang-orang mukmin disebut sebagai salam at-Tahiyyah; iaitu bermaksud mendoakan keselamatan dan keamanan.

Mana boleh kita mengajak orang ramai agar jangan guna kalimah salam, sedangkan salam merupakan salah satu asmaul husna, dan banyak ayat-ayat yang menggunakan perkataan salam untuk mengucap takzim kepada para Nabi. Malah perkataan SALAM itu dari Allah SWT.

سَلَـٰمٌ۬ قَوۡلاً۬ مِّن رَّبٍّ۬ رَّحِيمٍ۬
Salam sejahtera dari Tuhan Yang Maha Mengasihani. (Yaa Siin 36:58)

Sebagai contoh, saya memetik beberapa ayat Al Quran:

وَإِذَا حُيِّيتُم بِتَحِيَّةٍ۬ فَحَيُّواْ بِأَحۡسَنَ مِنۡہَآ أَوۡ رُدُّوهَآ‌ۗ إِنَّ ٱللَّهَ كَانَ عَلَىٰ كُلِّ شَىۡءٍ حَسِيبًا
Dan apabila kamu diberikan penghormatan dengan sesuatu ucapan hormat (seperti memberi salam), maka balaslah penghormatan itu dengan yang lebih baik daripadanya, atau balaslah dia (dengan cara yang sama). Sesungguhnya Allah sentiasa menghitung tiap-tiap sesuatu. (An-Nisaa' 4:86)

إِذۡ دَخَلُواْ عَلَيۡهِ فَقَالُواْ سَلَـٰمً۬ا قَالَ إِنَّا مِنكُمۡ وَجِلُونَ
Ketika mereka masuk mendapatkannya lalu memberi salam dengan berkata: "Selamat sejahtera kepadamu!" Ia berkata: "Sesungguhnya kami berasa takut kepada kamu". (Al-Hijr 15:52)

سَلَـٰمٌ عَلَىٰ نُوحٍ۬ فِى ٱلۡعَـٰلَمِينَ
"Salam sejahtera kepada Nabi Nuh dalam kalangan penduduk seluruh alam ! " (As-Saaffaat 37:79)

سَلَـٰمٌ عَلَىٰٓ إِبۡرَٲهِيمَ
"Salam sejahtera kepada Nabi Ibrahim!". (As-Saaffaat 37:109)

Penulis-penulis artikel ini menggunakan kenyataan Al Fadhil Ustaz Zawawi sebagai menguatkan hujahnya, sedangkan tiada kaitan perenggan yang pertama dengan kenyataan Ustaz Zawawi, malah menggunakan gambar Ustaz Zawawi lagi...sangat mengelirukan.

Kita sering berselawat dan memberi salam kepada Rasulullah SAW dengan ucapan,

الصلوة والسلام عليك يا رسول الله، الصلوة والسلام عليك يا حبيب الله
Selawat dan SALAM ke atasmu wahai Rasulullah..
Selawat dan SALAM ke atasmu wahai Kekasih Allah..

Allah SWT memerintahkan kita berselawat dan mengucap SALAM kepada Rasulullah SAW, maksud firman Allah SWT,

إِنَّ ٱللَّهَ وَمَلَـٰٓٮِٕڪَتَهُ ۥ يُصَلُّونَ عَلَى ٱلنَّبِىِّۚ يَـٰٓأَيُّہَا ٱلَّذِينَ ءَامَنُواْ صَلُّواْ عَلَيۡهِ وَسَلِّمُواْ تَسۡلِيمًا
"Sesungguhnya Allah dan malaikatNya berselawat (memberi segala penghormatan dan kebaikan) kepada Nabi (Muhammad SAW); wahai orang-orang yang beriman berselawatlah kamu kepadanya serta ucapkanlah SALAM sejahtera dengan penghormatan yang sepenuhnya. (Al-Ahzaab 33:56)

“Tiga perkara yang boleh mengeratkan persahabatan dengan saudaramu iaitu memberi SALAM apabila bertemu dengannya dan menyediakan tempat duduknya dalam sesuatu majlis serta panggilah ia dengan nama yang paling disenanginya.” [Riwayat Al-Tabrani]

Adakah SALAM di sini bermaksud "SELAMAT TINGGAL"?

p/s: Untuk mendapat ayat-ayat yang menggunakan perkataan SALAM, sila layari www.surah.my, cari ayat guna keyword SALAM, tidak kurang 20 ayat terdapat perkataan SALAM.

Silakan Tag @ Share menggunakan artikel asal, agar saya boleh menjawab apa-apa persoalan berkaitan.
Oleh: Mohd Fadli Yusof


Bagaimana? Adakah berlaku pencerahan ke atas ilmu kita? ALhamdulillah... Terima kasih banyak kepada Ustaz Mohd Fadli Yusof yang telah sudi membuat pencerahan ke atas perkara yang mengelirukan ini. Semoga kita semua sentiasa berhati-hati ke atas apa juga perkara, berita atau isu yang timbul dalam masyarakat. Buatlah kajian yang lebih lanjut bila ada sesuatu yang berlaku di luar dari kebiasaan dalam amalan Islam.

Kita mesti menjadi orang yang bijak demi agama kita.

Jadi,kesimpulannya..bagi mereka yang masih keliru..tidaklah salah menyebut perkataan "salam", "assalam" atau lebih baik lagi,"assalamualaikum".. cuma yang singkatan seperti askum,a'kum,samekom rasanya harus dielakkan yer..walaupun niat nak guna singkatan je kan..takdenya kita nak gi umah orang sebut 'Askummmmm...ada orang tak?'..tapi kalau samekom tu pernah juga dengar apek senario tu sebut kan..huhu.. selebihnya wallahu'alam....

P/s: Sila betulkan saya jika ada salah silap pada entri ni yer..

*mode ustazah lak aku pepagi jumaat ni kan.. :)
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...