Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Tuesday, September 28, 2010

Kek Lapis Cream Cheese (Kukus)

Hari ni nak share satu lagi resepi kek kukus Sarawak,resepi ni dapat dari kakak ipar dulu dah..beberapa tahun lepas..tapi baru 1st time buat sendiri..dulu merasa yang dia buat jer..hehe. Macam biasa laa dah buat sendiri tu pepandai jer adjust mana2 yang nak ditambah atau dikurang bahannya tapi tidak menjejaskan resepi asal..insyaallah..
Penggunaan cream cheese dalam kek sarawak boleh dikatakan baru juga..dulu2 zaman 80an dan 90an belum dikomersialkan lagi agaknya..

Kek ni,walaupun gah menggunakan nama cream cheese tapi rasa kek tidak semata2 perisa cream cheese seperti kek2 biasa tu yer..terutama kek keju non bake mesti rasa cream cheese yg kuat kan..kek ni masih mengekalkan ciri2 kek sarawak yang tetap ada rasa moist, pastu dalam setiap gigitan boleh rasa asam manisnya,coklat rice dan rasa lemak2 cream cheese sendiri..
Nak explain lebih2 pun tak reti,kena cuba sendiri baru tau tu..
Yang pastinya,kek nih pun ada penggemarnya tersendiri ketika dihidangkan sebagai juadah di hari raya..

Mengenai warnanya yang oren lak resepi asal memang dah gitu so malas lak rasa nak tukar warna tapi kalau korang nak tukar jadi kaler lain seperti kuning ke.. apa salahnya kan..
Di sini disertakan resepinya sekali bagi anda yang berminat untuk mencuba sendiri..

Kek Lapis Cream Cheese (Kukus)

Bahan2:

16oz mentega
10 biji telur ayam
1 tin kecil susu pekat
1 tin besar serikaya >hasue guna saiz sederhana
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu teh baking powder > hasue x letak
250g tpg hongkong
180g gula halus
200g horlicks
200g cream cheese
Pewarna oren
2 bungkus hawflakes(potong halus)
Coklat rice secukupnya

Cara membuatnya
  1. Pukul mentega dan gula sehingga kembang
  2. Masukkan telur satu persatu, tepung gandum dan baking powder
  3. Gaulkan cream cheese dan susu di tempat berasingan. Bila sudah sebati barulah dicampurkan ke dalam adunan mentega.
  4. Masukkan vanilla dan pewarna oren
  5. Ambil satu cawan adunan tadi dan kukus sehingga masak
  6. Bila sudah masak,taburkan hawflakes yang sudah dipotong halus
  7. Tuangkan lagi satu cawan adunan dan kukus sehingga masak
  8. Taburkan rata coklat rice di atas adunan.
  9. Ulangi langkah 5-8 sehingga adunan habis.
  10. Kukus sekurang2nya 1 jam selepas lapisan terakhir.
  11. Selamat mencuba!
Note: Macam biasa,jangan lupa kaedah mengukus yang betul iaitu pastikan air kukusan sudah mendidih sebelum mula mengukus kek yer..

Maaf laa takde gamba yang dah dipotong kecik2..nih dah redi nak pack balik kampung hari tu..hehe..nak tengok gambar potong kecik2 leh refer entri sebelum ni ye..
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Monday, September 27, 2010

Kek Pandan Serikaya (Kukus)

Salah satu kek raya aku buat tahun nih.. kegemaran ramai juga ni..Kek ni tergolong dalam kek yg agak popular juga beberapa tahun dulu.. Ada yang ingat kek kek lumut sebab rupanya yg seakan sama tapi sebenarnya bahan2nya lain dan rasanya juga agak berbeza yer..kek lumut menggunakan tepung badam n nestum tapi yg ini mengandungi perisa horlicks dan kaya dengan rasa pandan..
Kek ni lagi sedap sebenarnya kalau guna serikaya pandan yg berwarna hijau tu tapi memandangkan ia agak sukar ditemui,guna serikaya biasa pun sudah memadai..

Cuba perhatikan warna pada kek kukus yang aku buat ni eh..
Sebelum ni pasti korang pernah dengar kek2 sarawak ni selalu dikukus berjam2 lamanya..tekstur dan warna pada kek kukus yg dikukus lama dan sekadar masak sahaja berbeza sebenarnya..
kek pandan ni..lebih lama dikukus hijaunya semakin tua..keknya lebih tahan lama tapi kelembapannya tetap maintain gitu..tapi kalau bercakap pasal tahan lama sekarang lebih senang dah ada peti sejuk...lepas sehari dah leh sumbat jer dalam aisbox..tahan berminggu2 kek2 kukus gini...cuma perlu bungkus jer dalam aluminium foil atau dalam bekas kedap udara..


Kek yang dipotong tu(gambar di atas ni) kek yang lebih sekejap kukusnya..warna masih hijau muda gitu..so kalau bertandang di hari raya tengok warna kek gini mungkin dia kukus kejap jer ek..hehe..
Kek lumut pun gini gak,sebab tu dinamakan kek lumut sebab warna lumut yg hijau tua..ehe

Oklah,untuk mereka yang ingin mencuba sendiri membuat kek ini di sini dikongsikan resepinya yer..resepi lama dah lama dalam simpanan,dari buku koleksi my sis kalo tak silap.. :)

Kek Pandan Serikaya
By:HaSue@sue-hasue.blogspot.com

Bahan2nya:
16oz(450g) mentega golden churn
180g gula halus
10 biji telur ayam
90g pandan paste(sila rujuk gambar yg disertakan di bawah)
1 tin kecil susu manis
200g horlicks
240g tpg hong kong
1 tin serikaya saiz sederhana

Cara-caranya:
  1. Panaskan pengukus dengan api sederhana-pastikan air hampir penuh supaya air tidak mudah kering.
  2. Pukul mentega dengan gula sampai kembang dan berkrim. Masukkan telur satu persatu (sambil terus dipukul dengan kelajuan paling minima) sehingga habis.
  3. Masukkan srikaya, susu manis, horlicks, pandan paste dan tepung hongkong. Pukul dengan kelajuan perlahan sehingga adunan sebati.
  4. Gaul dengan senduk supaya adunan benar2 sekata sebelum dituangkan ke dalam loyang yg sudah dioles mentega dan ditabur tepung.
  5. Kukus selama 4 jam. Selamat mencuba
Contoh pes pandan yg digunakan dalam resepi ini.. terdapat 2 saiz di pasaran.


Kek Sarawak kukus biasanya memang agak padat tapi lembut..bukan bantat yer.. ;)

Jika taknak kukus lama2,memadailah selama 1 setengah-2 jam sahaja tempoh mengukusnya..

P/s: Mungkin terdapat nama lain lagi bagi kek yg menggunakan bahan sama. Tak perlu keliru ya.. :)
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Sunday, September 26, 2010

Salam Aidilfitri Buat Semua.. :)

Masih belum terlambat lagi kan nak ucapkan selamat hari raya aidilfitri..minta maaf zahir batin jika selama berblogging nih pernah menyinggung perasaan mana2 pihak ke..
Lagi satu lama blog ni x berupdate sampai kad2 raya cyber tahun ni pun x tergantung2 langsung harap kawan2 x berkecil hati yer...
Sian yer lama2 lak hidang biskut sarang semut..lepas raya pun duk ngadap sarang semut lg..hihi

Sebenarnya semenjak bulan puasa dah mengalami masalah internet(yg semulajadi dah lembap) yg agak teruk dan semakin teruk semakin hampir raya..
Dah nak raya tu,hubby tukar guna broadband(mobile partner) yg kononnya lebih berdezup tapi tipah tertipu bang..langsung tak boleh view blog..yg dpt tembus cuma facebook jer..itupun dgn bersusah payah..huhuh..
Tak habis2 lg aku ngan masalah tenet yg lencun(bkn lembap dah) nih kan..harap satu hari nanti merasa juga internet laju berdezup haa..sekarang nih kesabaran sentiasa menjadi teman..hehe
Jadinya petang ini tadi nekad habis nak sambung balik broadband lama walaupun cap kuye2 tapi at least tembus juga laa ke blog ni kan..
Rindu banget aku ngan rakan2 blog..pengunjung blog..dan terharu juga bila tengok walaupun tak update ada gak lg yg rajin menjenguk..
Pastuh tengok lak ada new followers..gambar comel2 belaka..hehe..trm kasih sudi follow blog ini..insyaallah akan dikongsi sesuatu benda yg boleh kita manfaatkan bersama..

Jadinya untuk entri pertama di bulan syawal nih aku hidangkan uols dengan kek2 yg menjadi juadah di rumah MIL aku raya lepas..uik,bukan semua aku buat tu..hihih..yg aku buat yg itu..yg ituu...err,yg x berapa cantik tuh aku ler buat..ngeee... :P
insyaallah akan menyusul resepi yg ada yer...

Sekarang nih rasanya ramai yg sibuk buat open house..yg x buat tu pulak sibuk menghadiri undangan yer..jaga2 sikit makan tau,jangan naik berat badan tanpa diduga lak..kang sakit nak turunkan balik..hehee...(ni ingatkan diri sendiri jugak nih)

Buat mereka yg sudah mencuba resepi2 dr sini,ada tu siap minta izin atau maklumkan hasilnya setelah mencuba..semuanya dah dihalalkan dan semoga kena dengan selera masing2 yer..terima kasih buat kalian..
sebenarnya komen2 n mesej2 insyaallah akan dibaca cuma nak membalas ada masanya terlambat atau x berkesempatan gara2 masalah tenet nih..
Apa2pun semoga jalinan persahabatan di alam maya ini terus berpanjangan laa hendaknya..


P/s:Tahniah buat makyung2 yg sudah selamat melahirkan bayi2 comel..dan ada pulak yg sedang menanti hari semoga selamat segalanya tanpa sebarang kesulitan,insyaallah..aminn..

*Banyak benda betul aku nak cerita sampai x tau nak cerita yg mana dulu nih..heee
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Tuesday, September 7, 2010

Biskut Sarang Semut

Projek mengukis dengan anak bujang semalam nih..
Saja nak suh dier merasa buat sekut2 raya...my doter skrg nih dah duk kampung since ahad aritu,sunyi lak rasa takde sakat menyakat antara diorg yg kdg2 leh bingit gak dibuatnya dengan tangisan memanjang..hehee..

Apa2pun biskut nih pestaim gak buat..sebelum ni bayangkan jer camana nak buat..ada cara2 yg suh letak dalam peti ais dulu baru parut..yg nih tak payah letak esbok pun,parut jer terus..tapi ada gak doh yg sempat aku try2 letak dulu..tapi tak ler jauh beza..lebih kurang jer..lagipun dohnya jenis lembut n biskutnya pun jadi gebuss gitu..

Let's cekedaot resepi dari maya_zakry yg dikongsikan di myR,resepi asal oleh chef hanieliza..thanks buat semua..

Bahan-bahan

• 250g butter
• 100g gula halus
• 350g tepung gandum (diayak)
• 100g tepung jagung (diayak)
• 1 biji kuning telur
• 1 s/teh esen vanilla
• Chocolate rice/manik untuk hiasan
>hasue tambahkan pewarna kuning

Cara-cara
1. Pukul kembang butter dan gula
2. Masukkan kuning telur dan esen vanilla dan gaul rata ,tambahkan pewarna
3. Masukkan tepung dan gaul rata
4. Parutkan adunan kedalam mangkuk kecil dan sudukan kedalam paper-cup
5. Taburkan coklat rice dan manik gula kecil. Bakar dalam oven dgn suhu 180’C sampai masak (anggaran 15 minit)
6. Sejukkan dan simpan dalam bekas kedap udara

Memang simple je nak buat biskut nih..uli,pastu parut pastu simpan dalam paper cup..
Guna sudu kecil senang sket keja..kalo melekat,celupkan jap sudu ke dalam tepung.

Nih tunjuk sikit rupa bahagian dalam biskut ni..kot2 ada yg x pernah tengok.hihi...
Bagi penggemar biskut nih leh laa cuba sendiri yer.. :)


P/s:Buat yg tinggalkan komen/mesej kat cbox tepi tu minta maaf banyak2 sebab belum dapat reply yer..buat masa ni memang ada masanya x nampak cbox tu tapi kuar error jer..ada masa leh baca je tapi failed nak reply..komen di entri ni boleh nampak kalau direfresh..sibbaik guna popup comment.hehe.apa2pun mekasih sudi berkunjung..
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Monday, September 6, 2010

Biskut Buah Kana

Salam Isnin..
Dah ramai yg sakan mengukis yer?ada juga mood tak mari2 lagi wpun raya menghitung hari jer lagi..takpe2,pelan kayuh..jangan sampai tersadai udah yer,x sampai2 kang..hehee..

Semalam baru selesai shopping2 keperluan raya budak2..penat sungguh makcik. Bukan penat menyopping,tp penat melayan karenah bebudak haa..tapi takpe laa,bukan selalu shopping time pregnant kan..hehe..

Biskut buah kana,try biskut ni aritu dah..nak update sungguh x berkesempatan..maklum,tenet cap kuye2 mmg gini laa..
Kepada pengunjung lama n baru tima kasih sudi dtg..meh jamu mata dengan biskut buah kana yg aku pun pestaim laa buat ni..hihi

Resepi nih dipanjangkan di sini untuk rujukan kita bersama yer..resepi dari koleksi resepi biskut.. lain kali leh try resepi lain lak.. :)

Biskut Buah Kana
By:HaSue@sue-hasue.blogspot.com

Bahan2:
90 g gula aising
150g mentega/marjerin
1 biji kuning telur
1 sudu kecil esen vanila
180 g tepung gandum*
100 g tepung jagung*
1/2 sudu kecil serbuk penaik* -bhn bertanda * diayak bersama
Jem secukupnya- untuk inti

Cara2:
  1. Pukul mentega,gula dan kuning telur sehingga sebati
  2. Masukkan esen vanilla dan bahan2 yg sudah diayak bersama.
  3. Uli sehingga menjadi doh
  4. Taburkan sedikit tepung pada acuan dan tekankan doh. Ratakan menggunakan scrapper atau belakang pisau.
  5. Ketuk hujung acuan untuk mengeluarkan biskut.
  6. Susun di atas dulang pembakar yg sudah di alas baking paper
  7. Bakar pada suhu 180c selama 20 min (bergantung jenis oven)
  8. Biarkan dahulu seketika sebelum diintikan jem. Cantumkan biskut dan simpan di dalam bekas kedap udara. SelaMAT Mencuba
Senang dan sedap biskut nih..kalo nak letak pewarna pun boleh,nak perasa coklat leh laa buh coklat emulco yer..

Update:
Ni laa acuan biskut buah kana nih..kalo org2 lama dulu acuannya diperbuat daripada kayu..yg nih dari plastik jer..kalo ketuk ganas2 leh pecah agaknya..hehee..

Selain dari acuan biskut buah kana,aku 'ter' beli acuan biskut yg sama pesen..cuma bentuk lain..nampak comel jek..tu laa agaknya 'ter'beli skali tu....hehe..

Kepada izah si muffin lover tu n kawan2 yg lain boleh laa cari acuan nih kalo pergi ke kedai2 peralatan bakery yer.. :)
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Thursday, September 2, 2010

Kek Hitam Manis[Kukus]

Bertemu kembali..
Kali ni nak share satu lagi resepi kek kukus negeri sarawak yg agak2 kalo raya antara kek yg paling laris di meja hidangan..lagi2 kalo yg datang beraya tu penggemar kek2 sarawak yg basah2 gitu..ehehe..

Kek ni tak jauh beza dari kek belacan yg aku dah share resepinya sebelum ni yer..ada satu dua bahan dan sukatan yg tak sama dan ia membezakan dari segi tekstur dan rasa kedua kek ni..masing2 ada keistimewaan tersendiri...nak tau kena cuba sendiri...

Dalam pada lambat tunggu upload gambar kat blog ni tadi aku try2 gak upload resepi kat myR..alhamdulillah,dalam lambat2 pun kat sana dulu yg masuk..boleh rujuk resepi yg dah dikongsikan kat sana(klik) juga ya..
Cuma kalo nak tengok gambar lebih jelas leh tengok kat sini..
Apa2pun senang laa aku terus aje kopipes dari MyR jer buat rujukan rakan2 yg datang bertandang ke blog biru nih yer..

Kek Hitam Manis
By:HaSue

Bahan-bahan ( Loyang 9x9 )

* 450g Mentega berkualiti
* 200g Gula halus-boleh kurangkan ke 180g
* 10 biji telur saiz A
* 1 penutup botol esen vanilla
* 1 tin kecil susu pekat manis/krimer manis
* 1 tin sederhana serikaya
* 1 tin kecil nestle cream(rujuk gambar di bawah)
* 200g horlicks
* 150g browning sugar atau secukupnya(sehingga adunan cukup hitam)
* 200g tepung hong kong/tepung gandum
* 1 sudu teh ovalete

Nestle cream yang digunakan dalam resepi ini..ada 2 saiz di pasaran.

Cara-cara:

1. Panaskan pengukus(pastikan air pengukus diisi hampir penuh agar tidak mudah kering), oleskan loyang dengan mentega dan ditaburkan rata dengan tepung.
2. Mentega(pastikan pada suhu bilik) dipukul bersama gula halus sehingga berkrim dan putih. Masukkan sebiji telur(pecahkan di dalam mangkuk terlebih dahulu untuk mengelakkan sekiranya ada telur busuk) dan pukul lagi..setelah sebati,baru masukkan sebiji lagi telur. Ulangi langkah ini sehingga telur habis.
3. Masukkan satu persatu- esen vanilla,susu,serikaya,nestle cream,horlicks,ovallete dan tepung gandum(setiap kali masukkan setiap bahan,pukul dengan sebati baru masukkan bahan seterusnya.
4. Kemudian,masukkan browning sugar dan gaul sehingga benar2 sebati.
5. Masukkan ke dalam loyang yg sudah dioles tadi dan kukuslah selama 4 jam. Pastikan air pengukus sudah mendidih ketika kek mula dikukus.
6. Pastikan kek sudah sejuk sepenuhnya sebelum dikeluarkan daripada loyang. Selamat mencuba! :)

Kalau nak buat setengah adunan,boleh gunakan loyang 8x8 inci yer.. lepas tu ikut cara sebenar kek ni dikukus selama 6 jam..tapi jika bukan untuk disimpan lama memadai dah 4 jam tu...lagipun selepas sehari boleh laa simpan dalam peti sejuk.
Bila nak makan,keluarkan lebih awal baru dipotong2..
Kek ni sedap tauuu..

Oh ya,bagi yg takut atau seram sejuk dengan kek sarawak yg manis...jangan laa risau yer..sukatan gula dah dikurangkan sebenarnya,dan masih boleh dikurangkan sehingga 180g tapi kalau boleh jangan kurangkan sukatan pemanis lain seperti susu dan serikaya kerana khuatir mengurangkan kebasahan kek tu seperti yg sepatutnya..

Nak tengok tekstur kek nih dari dekat..haa,nih fokus dekat sket..setelah dipotong2 n redi nak makan..

P/s: Semua kek yg berasal dari sarawak juga aku letak kat label 'kek lapis sarawak' walaupun x berlapis agar senang nak utk dirujuk... :P

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Ketupat Pulut vs Kari Ayam Kampung n Kuah Kacang

Salam semua..bertemu lg kita.
Tahu tak lagu raya nostalgia yg intronya.."kini tiba masanya..berhari rayaaaa..." bila dengar lagu ni memang rasa raya habis jer..meremang bulu roma kalo time sunyi2..coz lagu dier menusuk jiwa raga tul. Terbayang juadah2 raya tu haa..apa2pun lagu raya yg menjadi pilihan semestinya yg nostalgia kan..agaknya sebab masa kecik2 dulu kita lebih rasa kemeriahan hari raya..

Entri kali ni mungkin panjang sket..saja merajinkan diri menaip..lepas geram sebenarnya..sesambil tunggu lagu raya kat sinarfm tapi takde jugak rupanya disiarkan pepagi buta nih..eheh
Semalam x entri sebab x tembus nak pegi ke 'create post'..betul,kalo dah tenet tenat..hanya yg pernah mengalami jer memahami.huhu..jeles tul tengok orang guna tenet laju berdezup.hehe..

Ketupat keris,bila dipotong2..iras2 lemang la rupanya..hehe

Ok,nak cerita lak..menu yg sedang posing ni projek masa cuti laa..ketupat pulut..
Kat semenanjung aku x sure laa ketupat guna pulut atau nasi biasa? Kak liza cakap guna beras biasa..kawan kakak ipar aku pun cakap gitu gak..betul laa agaknya ek?hehe.. kalo guna pulut untuk ketupat palas jer ek?

Mulanya projek nih..kira nak buat lemang 2nd round di bulan puasa cam aritu..tapi takde org jual buluh lak..yg ada orang jual pucuk nipah. Jadinya aku suggest kat cik abg,'apa kata,tak buat lemang kita buat ketupat..nak?'
Dia pun kata,"biar betul ni?" aku angkat2 kening..tanda sungguh2
Daun palas ada gak org jual tapi pendek2 so malas la nak beli..

Balik umah terus jer anyam ketupat sorang2 sebab cik abg kite tu tau nganyam sejenis ketupat jer..yg guna satu daun,tu pun kadang2 jadi,kadang2 tak jadi(sedap jer aku ngutuk laki aku ek)hihi..tak,betul ni..kadang2 kalau kita jarang2 nganyam ketupat ni memang gitu,dah sekali diajar kita akan buat menjadi..cuba buat lagi sekali..haa,mula laa tanya balik..'lepas ni macammana?','yg ni masuk mana?'
Taaaapiiii..yg itulah yg seronok n bagi meriah semasa proses menganyam beramai2 masa nak raya tu..kadang2 yg tak jadi ada yg senget(tak seimbang), lepas tu ada yg double line(x berselang seli) dan mcm2 rupa jer..last2 kang ada yg kata,'asalkan beras x kuar,sudah..'hehee..
Aku pun bukan reti anyam banyak jenis ketupat nih..dalam 5 jenis jer..tu pun yg 2 jenis tu ikut stail 'modified'..maknanya 2 jenis ketupat diubah menjadi ketupat yg berbeza bila ditukar bucunya.
Kat atas tu contoh gambar ketupat yg aku buat aritu..yg panjang tu ketupat keris,ada ketupat satay,ketupat ayam ke burung ke..ntah apa nama ketupat pun x sure..hii..
Ada lagi jenis2 ketupat aku x reti anyam seperti ketupat bawang,ketupat lepas dan lain2..nama ketupat mungkin berbeza ikut tempat masing2 yer..

Kalau kat umah mertua biasanya anyam ketupat guna pucuk kelapa..aromanya lebih istimewa..
Lagi satu,kat rumah mertua di hari raya,juadah ayam yg digandingkan dengan ketupat pulut ada 2 jenis..satu rendang ayam(kuah pekat) dan 1 lagi kari ayam cara kampung..

nih sebenarnya resepi mak mertuaku itew..memang ala2 kampung..best2. Dah share resepi sebelum nih rasanya..
dari mula2 kawin dulu dah jatuh cinta dengan kari beliau nih..kuahnya tak pekat melekat tapi tak ler cair sangat..rasanya amat istimewa..kalau betul cara masaknya.
Biasanya kari ni lebih laku dulu dari rendang..hehe..
Nih juga laa aku masak untuk gandingan ketupat aku baru2 ni..tu pun aku ikut stail mertua aku nih masak..dan yg ni memang guna ayam kampung asli..bukan ayam bandar..hehe

Kalau kat rumah kitorang lak,di pagi raya pertama menunya kari ayam gak..tp kari ayamnya stail agak pekat gitu..dan agak pedas..selain tu gandingan ketupat pulut biasanya ada pilihan daging masak hitam, kuah kacang, ayam/daging kurma..
Nasibbaik la masa raya boleh melantak dua2 rumah..haha

Di sini nak kongsi resepi ketupat pulut bagi yg ingin tak tahu..ni cara kitorang sini(sarawak) laa ek..mungkin sama mungkin tak..

Ketupat Pulut

Bahan2:
  • Sarung ketupat secukupnya(boleh anyam sendiri atau beli jer yg dah siap)
  • Beras pulut
  • Santan secukupnya (dari kelapa segar)
  • Garam secukup rasa
Cara2:
  1. Rendam beras pulut selama setengah jam dan toskan.-tujuannya untuk mendapatkan nasi pulut yg kembang elok dan ketupat tidak mentah walaupun terisi sedikit padat
  2. Isikan sarung ketupat hampir2 penuh,jika pulut tidak sempat direndam dan hanya dicuci isikan 3/4 dari sarung ketupat
  3. Susunkan kesemua ketupat yg sudah berisi pulut ke dalam periuk,dan tuangkan santan sehingga hampir menenggelamkan ketupat. Perasakan dengan garam secukupnya.
  4. Masak sehingga air santan hampir kering,setelah hampir kering,perlahankan api sehingga air tadi benar2 kering(supaya ketupat tidak mudah basi) . Jangan sampai hangus ya..
  5. Semasa sedang dimasak,balik2kan ketupat yg berada di sebelah atas agar seimbang masaknya.
Yang nih semua kenal,kan..kuah kacang...buat simple2 jer.

Cili kering,bawang merah,bawang putih-dikisar,pastu tumis..buh serai diketuk,tambahkan serbuk ketumbar,jintan manis,jintan putih. Tumis sampai benar2 garing baru tambah air,kacang tanah,gula dan garam..kena letak lebih gula untuk seimbangkan pedas dari lada kering..kalo pedas sangat rasa tak sesuai lak..tapi jangan termanis pula..masak sampai kuah pekat mengikut piawaian selera masing..

Oklah..dah panjang sangat lak entri nih..kalau sempat lagi selepas ni akan ada entri menyusul..kalau takde x sempat laa tunggu upload tu..

Waktu aku menaip entri nih jam menunjukkan pukul 3.52 pagi waktu Malaysia.
Mata tak ngantuk,jap lagi nak bersahur lak..ehe..baby sekarang alhamdulillah semakin aktif kat dalam tu. Saat2 baby aktif begini la moment yg paling best semasa mengandung...dah lupakan dulu bab mabuk hamil dibuatnya..pegang sini,gerak..usik sana dia buat gelombang sket..tak usik pun dia 'geletek2' jugak..hehe..rasanya semua ibu2 hamil suka bila baby dalam kandungan masing2 buat akrobatik dalam tu..pengalaman indah kan.. :)
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...