Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Tuesday, August 31, 2010

Puding Roti Horlicks

Salam merdeka...
Selamat menyambut hari kemerdekaan yg ke 53 buat semua rakyat Malaysia di mana jua anda berada..
Cuti hari ni mesti ramai yg amik kesempatan mengukis dan menjahit baju raya kan..
Tempahan2 mesti banyak yg dah siap dan tak kurang yg risau jika tak siap..apa2pun,semoga segalanya berjalan lancar yer..
Kat supermarket dan kedai2 sekarang ni mesti sibuk jer pasang lagu raya..makin terasa bahang hariraya kan..yg jauh di perantauan,jangan sedih2 yer.. :)

Puding roti horlicks ni sedap amat dimakan sejuk..
Selalu makan puding lembik2 seperti puding karamel memang best..sekali sekala layan puding yg boleh dipotong begini pun best juga..yg penting tetap lembut dan agak cair di mulut..
Aku tak letak kaler pun sebab prefer warna original..

Di sini disertakan resepi untuk memudahkan rujukan di masa depan dan bagi mereka yg berminat mencuba sendiri yer..boleh juga dituang ke dalam acuan kecil2.

Puding Roti Horlicks

BAHAN A
13g agar-agar
660ml air
200g gula

60g mentega

BAHAN b
3 keping roti putih-dikoyak2kan
3 biji telur ayam
1 tin(400ml) susu cair/sejat
2 sudu besar tepung kastad
Esen vanilla—1 penutup botol
100g horlicks

Cara2:
1. Masak bahan2 A sehingga gula cair dan adunan mendidih,masukkan mentega. Kacau sehingga cair
2. Masukkan bahan B ke dalam blender dan kisar sehingga halus dan terus masukkan ke dalam periuk berisi adunan A.
3. Sentiasa kacau supaya sehingga mendidih sepenuhnya.
4. Tuang ke dalam acuan/Loyang yg dibasahkan terlebih dahulu.
5. Sejukkan dan masukkan ke dalam peti sejuk..potong dan hidangkan.Selamat mencuba!

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Monday, August 30, 2010

Kek Chocolate Ball

Salam Isnin,
minggu baru masih di bulan Ramadhan yg mulia dan esok pula hari merdeka ke 53.. Ada yg sudah menghitung hari nak balik kampung, ada yg sudah buat list shopping bahan2 buat kuih raya,kek raya,baju raya...kira2 bajet duit raya nak bagi berapa..hehe..

Semakin dekat nak raya semakin tenat pula line internet ni..lagi2 broadband celcom yg aku guna dan sediakala tenat..huhu...berapa kali upload gambar nih gagal dan terpaksa upload banyak kali baru berjaya..
Malam tadi tembus pula aku tengok cbox tepi tu tapi mata berat amat x ter'reply' cuma sempat baca jer..kepada pengunjung yg tinggalkan jejak tu insyaallah akan dijejak kembali nanti yer..tq.

Entri pertama hari ni tayangan amal kudap2an(err..kudap2an ke ek?)hehe.. untuk ngabiskan kek besday abanglong tempoh hari..lama jer bermastautin dalam esbok...last2 aku godeh2 laa jadi coklat ball..

To syuhaiza thank u 4 sharing idea..so kalo ada kek x habis makan tu(terutama kek span) boleh laa buat cenggini ek..

Bahan-bahan

* kek chocolate
* chocolate masak
* chocolate rice
* paper cup

Cara-cara

1. kek chocolate di ramas hancur
2. cairkan chocolate masakan. kemudian campurkan pada kek tadi
3. campur sedikit2 chocolate cair tu pada kek tadi dan jadikan ianya bebola
4. letakkan bebola kek tadi di atas paper cup dan tuangkan chocolate cair di atasnya
5. taburkan chocolate rice
6. biarkan sejuk baru boleh makan.

Kalo yg ada krim tu rasanya elok laa buang dulu agar coklat ball tak terlebih manis..
Kalo rasa anda hantu coklat boleh laa buat cenggini untuk makanan stok dalam esbok..jangan makan banyak sangat pula..kang makin bulat macam bebola ceklat ni jugak..heee
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Saturday, August 28, 2010

Popia Pisang Goreng n Popia Nestum Horlicks

Salam hujung minggu,
2 hari tak update,masalah tenet yg serius...sampai sekarang pun tunjuk signal GPRS jer...cuma ni dari pagi kul 9 dah memanaskan montots duk depan lappy sbb ada masa sket..bayangkan nak upload gambar tu dah jam berapa ni baru dapat..tu pun kuar banyaakkk gambar yg sama..huhu.

Oklah,lupakan jap psl tenet nih...
Menu kudap2an simple tapi best n sedap nih buat beberapa hari lepas..lebihan kulit popia wat popia simpul hari tu..
Semua pernah buat ek popia pisang ni?best kan..hehe..


Popia nestum horlicks ni pun dah share resepi sebelum nih..amat sedap dimakan ramai2..dan menjadi juadah di hari raya...


Nak cari link resepi pun slow jer ni..so sapa2 yg laju tenet n nak tengok resepi bleh cari kat label snek(kalo x silap) yer...ehe

Ada lagi entri tertunggak ni..kena pk banyak kali nak upload gamba..hehe
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Wednesday, August 25, 2010

Biskut Bunga Cina

Dah 2 minggu puasa nih mood raya pun harus di 'warm-up' dengan hidangan2 raya..hehe
Sepatutnya nak update semalam,tapi macam biasa kalau nampak slow jer reply komen or mesej kat blog ni maknanya tenet pasti sangkut jer. Jadi nak upload gambar pun pasti error manjang..

Acuan dah lama beli,tapi baru ni laa guna..alhamdulillah takda masalah nak memicit adunan walaupun bunga cinanya macam2 pesen jer rupa gaya.huhu..
Apa2pun biskut ni memang gebu n rapuh jer..buat 1 adunan dapat lebih kurang 70+- rasanya..

Tima kasih buat kak Nor67 yg kongsi resepi nih.. lama tau peram resepi ni kak..sibbaik x jadi tapai..hihi

Bahan-bahan ( dalam 80 biji (bergantung pd cara tekan) )

• 100gm mentega/marjerin
• 90gm gula caster/halus
• 1 biji telur (A)
• 2 cawan tepung jagung
• 1 cawan tepung ubi/kanji
• ceri merah utk hiasan (potong kecil2)
>sue tambah esen vanilla

Cara-cara
1. Pukul mentega/marjerin dgn gula hingga putih(gebu). Masukkan telur dan pukul lg hingga kembang.
2. Masukkan kedua2 tepung sikit demi sedikit hingga habis dan gaul sebati.
3. Ambil acuan bunga dahlia dan masukkan adunan kedalamnya dan picit direct atas loyang yg dah digriskan (lebih elok jika lapikkan loyang dgn baking paper)
4. Biasanya utk satu acuan tu boleh dpt 2 kuntum bunga cina. Sekiranya rasa susah nak kluar mungkin adunan terkeras sedikit, so amik sesudu kecil mentega/marjerin dan gaul pada adunan td hingga sebati
5. Picit adunan keatas loyang dan buat lah hingga habis. Letakkan ceri yg dah dipotong di atas bunga cina td
6. Bakar dalam oven (kepanasan 175C) sehingga masak (lebih kurang 15 minit bergantung pd saiz bunga tadi)
7. Bila dah masak, kluar kan loyang dari oven dan jgn terus usik (sbb masa tu biskut ni agak berderai). Biarkan seketika dan alihkan ke redai supaya ia cepat sejuk. Hati2 masa mengalihkannya. Simpan dalam bekas kedap udara bila biskut dah sejuk.
8. ** kalau lepas kita bakar biskut ni dan kelopak bunga tu collapse/penyek tandanya doh dah terlembik, so tambahkan sikit tepung ya..

Nampak tak biskut yang sebelum dibakar dan selepas dibakar x banyak beza..putih gebu jer biskut ni...si kecik pun suka makan..
Nak kongsi tip skit yer..tepung tu aku x masukkan semua sekali,tinggalkan dalam satu sudu gitu in case susah nak picit ke apa..tapi dah ok tu,x perlu masukkan tepung dah..begitu laa sebaliknya..betul x kak nor?hehe..

Rasanya acuan semperit ni sekarang dah dipelbagaikan kan..kalo tengok yg ni(dah guna baru perasan) dier ada jalur2 lagik kat kelopak bunga tu.kretif gak pembuat acuan ni yer..hehe
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Tuesday, August 24, 2010

Kek Pilih Kasih

Lama dah nak buat kek ni..nasib baik bahan2 belum expired..
Ada lebihan kacang kisar masa buat kuah kacang untuk lemang hari tu..barulah kuat semangat sket nak buat.ehe..

Raya tahun lepas kakak ipar aku ada buat untuk raya,lembap kek nya..
Lagi satu bagi penggemar bijan,harus buat kek ni yer sebab gabungan kacang tanah dan bijan bukan sesuatu yg biasa anda temui pada kek2 lain..
Bagi yg kurang gemar bijan,bolehlah kurangkan bijannya yer..
aroma kek ni mengingatkan aku suasana raya time kecik2 dulu..nostalgia lak rasanya..hehe

Apa2pun bagi mereka yg berminat nak cuba resepi kek ni,dikongsikan di sini dan untuk kek yg lebih lembap aku syorkan kurangkan tepung gandumnya yer..

Tima kasih pada Maryam81 yg kongsi resepi nih kat MyR...juga rahman_bestari yg berkongsi resepi kek yg sama..tapi bahan2 sedikit berbeza(ada masa bleh cuba versi yg tu pula)boleh lihat kedua resepi mereka di SINI dan SINI yer..

Resepi kat bawah aku edit utk rujukan sendiri dan org lain dmasa akan dtg..utk resepi asal sila rujuk link yg dah diberi kat atas

Kek Pilih Kasih

Bahan-bahan ( 8" x 8" x 3" )

• 10 Biji telur
• 2 gelas tepung gandum >disyorkan 1 1/2 gelas shj utk kek lebih lembap
• 1 gelas gula halus
• 450gm Butter (golden churn)
• 1 gelas horlicks
• 1 tin susu pekat / krimer
• 5 sudu makan milo
• 1 gelas bijan - di sangan dulu
• 2 gelas kacang tanah - disangan + dikisar
• 2 sudu makan browning sugar
>hasue tambah 1 sudu kecil esen vanila

Cara-cara
1. Gula dan butter di pukul hingga kembang.
2. Masukkan telur satu persatu
3. kemudian masukkan esen vanila,tepung,susu pekat dan gaul rata.
4. Masukkan horlicks dan milo dan di gaul rata.
5. Masukkan kacang tanah dan bijan dan gaul hingga sebati.
6. Akhir sekali masukkan browning sugar dan adunan di masukkan dlm loyang yang telah di alaskan dgn kertas minyak dan dikukus selama 4 jam 1/2

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Monday, August 23, 2010

Apam Balik

Dah lama sebenarnya tak buat apam balik nie..aku prefer beli sebab virus M bertimbun2..lagi satu tmpat kitorang biasa beli tu kan satu tempat tu je..kalo kat tempat lain x best laa..eheh..

Apa2pun kalo dah teringin sangat nak makan,kena laa buat juga kan.. lagi2 kalo anak2 dah request/order makanan macam kat kedai jek.. nak apam balik lah,nak roti canai lah..nak itu lah..nak inilah..tu belum lagi campur request hubby dan diri sendiri lagi..hihi.. tapi apa2pun sebolehnya memang nak puaskan hati org2 tersayang kan..ibadah juga tu.. tapi buat semampunya ler..jangan paksa diri :)

Rasanya dah ramai yg mencuba sendiri resepi dari ms oreo @myR nih kan...rata2 buat memang menjadi..bagi mereka yg belum mencuba,sila2 laa yer..

To ms oreo,thanks 4 sharing..

Bahan-bahan ( 4-5 orang )

• 2 cawan tepung gandum
• ½ cawan gula
• 1 sudu teh soda bicarbonate
• 1 sudu teh baking powder
• Sedikit pewarna kuning
• 1 biji telur
• 1½ cawan air
• Sedikit mentega/planta untuk mengoles
• Bahan tabur : Kacang tanah yang sudah dikisar
• Sedikit esen vanilla > ni hasue tambah

Cara-cara
1. Mesin gula bersama telur hingga kembang,masukkan esen vanila .
2. Masukkan soda, bicarbonate, air dan pewarna kuning. Mesin lagi hingga sebati.
3. Masukkan tepung dan mesin lagi sehingga sebati. (ADUNAN SIAP)
4. Oleskan planta di permukaan kuali & tuangkan 1 senduk adunan tadi, kemudian nipiskan.
5. Biarkan seketika & sementara menunggu masak, taburkan bahan tabur di atas.
6. Apabila cukup masak, angkat dan dilipat DUA sebelum dipotong. Selamat Mencuba!

Setelah apam balik masak,sapukan sedikit butter kat permukaannya yer..
Kalau nak letak inti jagung pun boleh yer...biasanya orang letak jagung berkrim dalam tin tu kan..blenderkan sedikit supaya senang nak intikan.
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Lepat / Belebat Pisang

Salam buat semua blogger dan bukan blogger..
Bertemu kita lagi di hari isnin pd bulan yg mulia ini(;mode pembaca berita)
Dah lama tak buat lepat pisang..tempoh hari dapat tengok jek kat umah ijah siam nun..kalo dapat merasa takpe gak kan..jadik jiran kat alam cyber nih gitu ler..kena jamu mata jer,nak kalu...sila wat sendiri..hihi..

Pisang bukan main sakan lagi masak setandan kat dapur aku..selain buat kek pisang aku buat ler lepat pisang nih.. kalau sebut pasal lepat pisang memang sedap dimakan..tapi bulan puasa mana bleh makan byk malam2 kan..mudah kenyang gitu..apa2pun untuk resepi lepat pisang ni aku seperti biasanya memang tak ikut sangat sukatan mana2 resepi sebab main tibai jer(pinjam ayat maklang azie) ikut suka dan citarasa..lagi2 bab tambahkan pati santan tu..kasi lemak sket kan..pastu biasa buh gula apong kalo takde gula melaka tapi kalo guna gula biasa pun sedap juga..malah lebih nostalgia lah rasanya..

Gambar kat atas ni lepat yg buh gula apong sebagai ganti gula biasa..sedap! Cara bungkus ni org2 dulu biasa buat,cuma yg aku buat nih kemain gemuk lagik..hihik :P

Yang nih pula cuma guna gula biasa...pun sedap juga..!!cara bungkus pun yg biasa2 tu,senang keja.. :)

Apa2pun bagi yang ingin mencuba resepi membuat lepat pisang ni,aku syorkan resepi dari CMG atau dari CtJuliez@myR nih...very basic dan senang nak ikut..
Kali ni pun aku ikut stail ctjuliez nih,buh tepung jagung(pastu aku tambah lg sikit tepung beras) cuma sukatan jer ikut suka aku jer..ngee..maklum laa,suka ltk lebih pisang. :)

Thanks pada mereka.. selamat mencuba! :)

Bahan-bahan ( 3 org )

* 20 keping daun pisang dipotong segiempat sama
* 4 biji pisang yg dilenyek halus
* 70 gm tpg gandum
* 30 gm tpg jagung
* 70 gm gula melaka dicincang halus
* 4 sb pati santan
* secubit garam

Cara-cara
  1. layukan daun pisang dlm air panas selama 30 saat.keringkan.
  2. Pisang yg sudah dilenyek,dicampur dgn tpg gandum,tpg jagung,gula,garam dan pati santan.
  3. Kalau adunan lembut,tambah tpg gandum skit.sebaliknya,jika keras tambah pati santan lagi.
  4. Adunan tadi diambil satu sudu besar dan letak atas daun pisang.
  5. Daun dilipat menindih dan lipat kedua2 hujung untuk membungkus.
  6. Air dlm pengukus biar mendidih dahulu sebelum letak lepat.kukus 20 minit.kemudian tambah air dlm pengukus dan kukus lepat selama 10 minit lagi.
  7. Selamat Menjamu Selera & Selamat Menambah Amalan di bulan yg mulia ini!
Ada beberapa cara nak melayurkan daun pisang seperti direndam air panas, disalai seketika atas api ataupun dijemur di tengah panas utk seketika..

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Sunday, August 22, 2010

Labu Kuning Tumis Udang

Labu kuning bukan jer sedap dibuat pengat,tapi sedap dimasak air tapi bagi kitorang la..paling sedap dimasak tumis gini..
Lagi2 bila ditumis dengan udang basah gini..gabungan udang ngan labu kuning memang menyelerakan.. kitorg mmg suka kalo dimasak smpai benar2 lembut..tapi taklah sampai hancur lebur ya..kalo masih keras2 tu tak suka ler...

Bahan2:
  • Labu kuning di potong dadu
  • udang basah tanpa kulit
  • cili merah*
  • bawang merah*
  • bawang putih*
  • sedikit belacan*
  • Serai(diketuk)
  • Garam dan ajinomoto/gula
  • Air secukupnya
Cara:
  1. Tumis bahan tumbuk dan serai sehingga wangi,masukkan udang dan terus sahaja masukkan labu kuning.
  2. Kacau rata dan perlahankan api. Biar bahan2 meresap dan labu sedikit layu barulah masukkan air,garam dan serbuk perasa/gula.
  3. Masak sehingga labu benar2 empuk.

Hampir semua sayur2an tempatan sedap jika ditumis ngan udang basah...yg kat bawah ni pulak lebih biasa kita jumpa,kacang panjang ditumis bersama udang...memang sedap!

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Friday, August 20, 2010

Sotong Goreng Pedas

Belen sotong buat tomyam campur aritu kan,aku masak laa stail gini..dah lama aku kepingin nak makan sotong masak camni..yelaa selalu ikut selera hb yg suka berkuah2 tu...
so, ada sikit sotong tu aku buat laa ikut citarasa aku(nada kesian)hahak..
Tapi memang membuka selera sungguh..hb pun ikut selera makan..ngeee..

Saja je laa yer tepek resepi kot2 anak cucu nak masak gini nanti senang aku suh refer sini jek..kepada yg nak cuba pun sila2 laa ye.. :)

Bahan2:
  • 8 ekor sotong (sederhana)
  • 2 tangkai cili merah-ditumbuk
  • 4 cili api(boleh tmbh atau krg ikut citarasa)-ditumbuk
  • 2-4 tangkai cili kering(ptg 2,rendam air suam)
  • 2-3 ulas bawang merah-ditumbuk
  • 2 ulas bawang putih-ditumbuk
  • 1 labu bawang besar-1/4 ditumbuk ,selebihnya dipotong gegelang
  • 1 sudu kicap
  • 1 sudu sos tiram
  • sedikit sos cili
  • Secubit garam(jika perlu)
Cara:
  1. Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan2 yg ditumbuk sehingga wangi dan garing. Masukkan sos cili,sos tiram dan kicap..kacau seketika barulah masukkan sotong dan bawang besar yg dipotong gegelang.
  2. Masukkan cili kering dan kacau goreng sehingga masak.
  3. Sedap dimakan panas2 bersama nasi putih atau nasi lemak.
Kena masak pedas2 baru sedappp..tapi jangan laa pedas sangat..nanti x baik juga untuk kesihatan yer...

P/s: Hari ni boleh jadi berbuka puasa di luar..hehe
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Popia Simpul

Rasa tak beza dari popia goreng biasa.. cuma biasa gulung2..yg nih simpul jer..mana lagi senang..nak simpul ke nak gulung? :P

Guna inti segera dalam botol tu jer..
Dulu bila kakak aku buat time raya aku kata x susah ke nak simpul2 ni..katanya,senang dari gulung2..huhu.. potong ikut saiz sesuai..pastu buh inti jek...last baru sesi menyimpul2..
so sapa2 nak buat kudap2an untuk raya,mari kita menyimpul popia sambil tersenyum simpul..haha

Best oowh makan popia sambil tgk t
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Thursday, August 19, 2010

Tom Yam Campur

Menu berbuka semalam...
Ada lagi belen rempah dari siam dulu tu,daun limau purut pun ada..semua bahan2 pun lengkap jer..so inilah menu pilihan..di kala waktu berbuka tinggal 45 minit jer lagi,sempat jugalah menyediakan 3 menu simple termasuk kangkung goreng belacan dan sotong goreng pedas..

Ada alasan tersendiri tu masak last2 minit..hehe..elektrik takde sebelah petang dan pagi buat sementara waktu ni..ini bermaksud air paip pun x kuar ler sebab paip guna waterpump elektrik kan.. jadi kalau nak merewang guna air terhad amatlah merimaskan..

Apa2pun resepi nih amik dari umah mamafami..thanks for sharing mama..lebiuuu

Ingredients :

Lemon grass (serai)
kaffir leaves (daun limau purut)
galanggal (lengkuas)
lime (limau nipis)
bird eye chillie
fresh tomatoes
Tom Yam paste or cube
chicken and beef fillet ~ cut to small pieces
prawns
onion ~ cut into rings
cauliflour ~ cut into florets
carrots
salt ~ if necessary
zeal (aji-no-moto) ~ optional

Method :

1. Boil water with kaffir leaves, lemon grass, galanggal till fragrant.
2. Add in the tomyam paste or cube.
3. Add in salt and zeal (if necessary. I didn't add any). Let it boil.
4. Add in the beef fillet, then chicken and lastly prawns.
5. Add in tomato, onion rings and bird eye chillie.
6. Lastly squeeze some lime juice for an extra tangy taste.

Tips for a better taste Tom yam :

From Imah :
Add 1 or 2 tablespoons of coffeemate or creamer into the soup. And if you're cooking beef soup or oxtail soup, add some coke into it.

From Kak Yong :
Add a few tablespoons of fish sauce into the Tom Yam.

Thanks juga kepada yg memberi tips tersebut...dan tak lupa buat ijah siam pembekal paste tomyam nih..hehe...my hb sukak banget hirup kuahnya..agaknya nih spesis tomyam putih kot..sebab yg sebelum ni mcm ada rempah sket..tapi rasa lebih kurang jer dan sedap hirup kuahnya..yummy!
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Lemang (pulut susu) Dan Kuah Kacang

Dam dam dummm!! bunyi mercunn!!kanak2 datang berduyun2..!!
Selamat hari rayaaaa...yeaaa...meh makan lemang!!huhuu..

Projek ahad aritu..hb beria benar nak buat lemang..dah dia ternampak ada orang jual buluh lemang..ingat nak buat pansuh ayam sekali..tapi dah masak kari ikan tu rasa macam akan berlaku pembaziran pula nanti...
Mulanya hb kata nak buat sebatang lemang jer..cukuplah untuk kitorg sekeluarga kan..jadinya aku turun laa dari keta nak gi beli buluh tu..(parking tarak so hb tggu dlm keta).
Bila tengok orang jual tu,tengok2 tinggal(atau mmg dia x jual byk) 5 batang jer..tanya harga pun RM1 sebatang..rasa nak beli semua jek..tapi kang mesti beria benar rupa aku pikul buluh lemang banyak tu di khalayak ramai..muehehe...dengan pewut memboyot lagik tak kuasa aihh.. jadinya aku beli 3 batang jek..tu pun hb sengih2 coz tadi aku yg ngata dia beria2..haha.

So..dah dapat buluh...carik beras pulut lak..bukan takde stok..tapi nak guna beras pulut susu..peknya seperti dalam gambar di bawah. Sebelum ni pernah guna untuk buat ketupat gak..rasanya memang lebih enak dari beras pulut biasa.. cuma jangan guna santan pati dalam kotak tu yer..aritu skali kitorg try pulutnya jadi liat gitu..x best.rasanya sebab guna santan kotak laa kot..hehe..sebab yg lain2 tu ikut prosedur biasa jer(bg yg biasa rebus ketupat guna santan lah ye)

Di bawah ni proses mengisi beras pulut yg sudah dicuci dan direndam seketika ke dalam buluh lemang..

Gambar di bawah menunjukkan proses pembakaran lemang..saja nak tunjuk sebagai bukti lemang ni bukan dibeli yer..(ayat ini ditujukan buat kakak aku yg mcm x caya kitorg buat lemang)huehuee...
Dah tinggal bara jek sebab dah nak angkat dah pun..

Baiklah,sekarang lemang dah siap jom tengok kuah kacang lak..kuah kacang pun kena laa masak sendiri...kuah kacang very the simple nak buat..aku sebenarnya lagi suka kalo kakak aku buatkan..huehue..tapi nak wat camne,kena laa wat sendirik tapi aku koling2 gak my big sister kot2 aku ada tertinggal bahan ke...

Resepi takyah laa kot..rasanya ramai pandai buat kuah kacang nih kan..hehe

alhamdulillah..kuah kacang ni sedapppp(kena puji masakan sendiri lak ek)..walaupun tanpa daging atau ayam..
Aku sebenarnya prefer tanpa daging atau ayam sebab lebih tahan disimpan lama...kali ni buat sikit jek..heee
Yang pastinya makan ngan lemang memang x hingat...sibbaik siang2 ingat gak puasa..kalo tak mesti berdezup jek abis..huhu..
Dan 3 hari gak laa baru lemang kitorg habis tu pun ada gak sedekah kat jiran.. panaskan lemang ni dalam oven jek,guna suhu terendah..

Dah panjang plak entri pepagi buta nih..sekali sekala kan..heee..

Jemputlah jamu selera mata yerr..maaf zahir batin..hehe

P/s: Thanks to hb yg sanggup berkorban jadi tukang parut kelapa untuk buat lemang hari tu...hihi.nanti raya kita buat lagi yer..
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Bloglist Ben Ashaari


Tengok ramai yg buat post ni..mula2 kenapa yer..tengok2..ooo.. ehee..
Maklum laa,ketinggalan keretapi sokmo aku kebelakangan nih..
Jadinya nak juga join geng2 blogger dan harap tersenarai skali dalam bloglist Ben Ashaari ni..aku 'kenal' nama ben nih melalui mat gebu sebelum nih..memang meriah dengan kehadiran blogger2 yg aktif cam ben ni..tahniah ye!

sapa2 yg belum join meh laa meriahkan dunia blogging ni..dah ramai yg join pun,boleh tengok kat SINI

Ni syarat2nya:
1 ) Banner Ben Ashaari Blog
2 ) Tajuk ( BLOG LIST BEN ASHAARI ) dan linkkan ke entri ini .
3 ) Kategori mana yang ingin anda berada .
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Wednesday, August 18, 2010

Kari Ikan Senangin

Tak taulah nama lain bagi ikan nih...hb kata namanya ikan senangin..aku lak lupa nak amik gamba nak tunjuk kat sini kot2 ada nama lain bagi ikan ni..rupa ikan ni sebijik cam ikan susu..ikan susu tu sisiknya halus2 dan rupanya iras2 ikan terubok...cuma ikan terubok sisiknya kasar..apa2pun ikan ni memang sedap!

Apa yg speselnya kari nih adalah hb ku itew yg masak..nih pun jadi menu berbuka ahad lepas...ntah camner lupa nak pos..mula2 takde laa nak amik gamba..pastu dia siap tanya,aik?tak amik gamba ke?cam perli jek laki aku nih...ekeke..mentang2 laa kalo aku masak ada2 jek masa nak amik gamba ekk..huhu..apa2pun tq buat hb sebab rajin masak aritu..

Daun kari tuh saja jek buat hiasan sbb hb x suka letak daun kari kat masakan kari lagi2 kalo aromanya terasa..hehe..resepi simple jer..tapi tetap sedapp...sapa lagi nak puji masakan suami kalo bukan isterinya kan..hahaa
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Sirap Ceri Bandung Cincau

Salam petang semua..baru dapat online secara molek petang ni..pagi tadi line tenet ntah hape2....huhu..Oklah..rasanya semua dah biasa buat air bandung cincau nih kan..cumanya aku tak guna sirap ros,tapi ceri(biasa guna cap 3 diamonds)..bandung yg dihasilkan dari sirap ceri ada kelainan dari segi rasa dan hubby lebih suka rasa bandung ceri berbanding bandung ros..lagi satu aku guna cincau minuman yg dah siap tu..maksudnya yg dalam tin tu haa..heheee..tambah susu pekat sket,susu sejat dan sirap ceri..pastu tambahkan sedikit air untuk seimbangkan manisnya...dah siap...letak ais untuk minuman yg sejuk menyamankan tekak..

Oh ya...minuman cincau dalam tin tu juga kalo susu pekat,susu sejat n sedikit air+ais pun dah sedap..ala2 rasa air cendol tanpa cendol..hehe
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Tuesday, August 17, 2010

Bubur Pedas Sarawak

Kan dah kata tiap kali ramadhan pasti ada menu bubur pedas nih kat dapur aku..cuma kan,yg aku tayang kali nih bukan hasil persilatan aku sendiri kat dapur tapi hasil membeli kat bazaar ramadhan aritu..bukan senang nak jumpa bubur pedas yg benar2 sedap n menepati citarasa..kebanyakannya hanya mengaut untung lebih berbanding apa yg customer akan dapat..
alhamdulillah,at last hari tu dapat gak bubur pedas yg sedap juga walaupun mahal berbanding yg lain..yg penting puas hati..tu pun bahan2 dalamnya amatlah sedikit jenisnya berbanding kalo buat sendiri..yelah..nak letak banyak tak untung langsung lak kan...kena laa buat sendiri.. insyaallah dalam bulan ramadhan ni juga akan buat sendiri bubur pedas ni sebab macam x cukup syarat lak kalo tak makan bubur pedas yg popular kat sarawak ni di bulan ramadhan...

Kalau buat sendiri boleh letak bahan2 yg kita suka dan selalunya antara bhn2 yg mencukupi syarat adalah seperti sayur midin,kentang,jagung muda,cendawan hitam, su-un,kcg panjang dan yg penting harus cukup lemak dari segi rasa..rempah yg digunakan juga memainkan peranan penting dalam menghasilkan bubur pedas ni..kalo rempah dah rasa kureng n hambar..memang kejadian bubur tu nanti agak menghampakan..kalau nak buat sendiri pun boleh..cuma agak leceh sedikit ler..hehe

Note:Bubur pedas yg dibeli ni pun hari tu aku modified lagi sikit...sebab rasa tawar(maklum,yg menjual tu puasa agaknya) dan aku tambah kacang hijau yg dipotong kecil. Cuma malas lak nak snap gambar..
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Kacang Bendi Goreng Kicap

Ada lagi nama lain bagi kacang bendi ni kan? Lain tempat lain namanya..kalau c kakak lak dia namakan kacang nih kacang pensel..kalo diamati betul2..ada gak rupa pensel tu..hehe..
Menu ni dah ditelan beberapa hari lepas..kiranya entri tertunggak jugalah yaa..takpe,sibbaik gambar x basi.. :P

Kacang bendi ni kegemaran sekeluarga..biasanya digoreng kosong jer ala2 masakan orang tua..
Untuk mengelakkan kacang ni terlalu berlendir ketika dimasak,cuci dahulu,toskan baru dipotong2 yer..lepas tu takyah cuci dah...kalau suka lendirnya tu lain cerita ler...buat sup pun sedap tau.. :)

Saja nak kongsi menu simple ni untuk mereka yg tak pernah mencuba sendiri..rata2 lebih kurang juga dengan resepi sana sini..

Bahan2:
  • 10-12 batang bendi (saiz sederhana)-cuci,toskan n potong menyerong
  • 3 tangkai cili merah-2 dibuang biji dan hiris sederhana
  • 2 ulas bawang merah
  • 1 ulas bawang putih
  • 2 sudu besar kicap
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 2 sudu udang kering
  • Sedikit belacan(jika suka)
  • 3 sudu minyak utk menumis
Cara:
  1. Cili merah, bawang merah,bawang putih, udang kering dan belacan ditumbuk lumat
  2. Panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk shingga wangi
  3. Masukkan sos tiram dan kicap,kacau goreng seketika
  4. Masukkan kacang bendi dan cili yg dipotong/hiris dan kacau goreng lagi sehingga masak(jangan terlalu lama).
  5. Sedap dihidangkan panas2 bersama nasi putih. Selamat mencuba!
Kacang bendi ni hasil kebun kite tau..hehe..petik jer terus sedia jadi menu..seronok berkebun2 ni.. :)
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Monday, August 16, 2010

Durian Kuning Durian Oren

Ermm? Ala2 sebut bawang putih bawang merah lak yer..hehe..
Jom cuci2 mata ngan gambar2 durian yg angkut balik dr kampung beberapa minggu lepas..nak update masa tu maklum ajelah..keadaan x mengizinkan..so apa salahnya kongsikan kali ni ekk...

Sebelum nih dah pernah share kat sini..tp mungkin masih ramai yg tak pernah tengok lagi durian yg enak dimakan nih.. 2 jenis durian yg berlainan jenis yer..yg kuning tu kuning juga kulitnya..yg oren nih hijau kulitnya dan lebih tajam durinya..tapi yg kulit hijau ni pun ada juga yg isi kuning...yg oren ni dikenali sebagai durian otak udang kalau di sarawak ni..

Yang kat atas ni laa durian otak udang..isinya oren dan ada juga jenis yang kuning..isinya melekat sikit kalo makan so leceh sikit laa tp rasanya memang sedap

Yang atas ni pula durian kulit kuning isi pun kuning..ada yg isi kuning pudar dan ada kuning terang..isinya mudah lekang dari biji malah boleh dibuat durian goreng ala2 pisang goreng gitu..sedapp!!!

Inilah rupa kedua2 durian nih jika diganding bersama..hehee..kat belakang tu ada durian putih yg biasa tapi malas lak nak interpremkan sama...(sebenarnya nih pun sedang makan baru ingat nak amik gambar..hehe)

Kat atas ni gambar jelas durian kulit kuning tu(sebenarnya ada nama durian ni..tp x sure diiktiraf ke tidak..kang slh sebut lak..hehe)...
Jadi bagi yg baru pertama kali tengok ni,lain kali pergi Sarawak di waktu musim buah cari laa buah durian ni yer...tahun ni kat kampung aku tak berapa berbuah laa pulak..tp sibbaik ada gak rezeki tempoh hari dari kampung... :)

P/s:tak pernah lagi tengok or try buat tempoyak dengan durian ni..hehehe
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Saturday, August 14, 2010

Bingka Cheese Sarawak

Salam ujung minggu..!
Hari ni adalah besday anakanda puteri yg ke 6 thn..jadinya petang ni sementara menunggu waktu berbuka puasa kitorang melepakkan diri kat library di mana line tenetnya amat berdezup..dan di kesempatan ni laa aku amik untuk update blog..
Dan mengikut perancangan nak celebrate besday budak2 ni skali kat kepci jer nnti..hii..

Berbalik pada menu nih...dapat resepi dari koleksi lama..dan telah diubahsuai mengikut piawaian sukatan dan selera tersendiri..hehe.. guna cawan metrik aje..takde timbang2.eheh

Aroma semerbak jer ketika bingka nih hampir masak dibakar..rasa bingka nih lemak2 cheese gitu tapi tidak memuakkan..
Malangnya aku terlalu ghairah sangat nak update pun tapi aku lupa bawak resepi tu skali..huhu...kena laa tunggu dulu update nya kemudian yer..

Tekstur kek nih lembutt jek..mesti nak buat lagi n rasanya yg ori cheese dah cukup sedap..kalo nak best lagi boleh laa di marble kan..
My hb suka banget bingka2 jenis gini..so pasti akan ada ulangtyg lagi..lebih sedap selepas semalaman dalam peti ais..
Kalau kat Miri nun ada juga pernah jumpa org jual kat pasar malam..sepotong kecik dah 50sen..so berbaloi2 laa buat sendiri..insyaallah resepi akan dikongsikan kemudian..tunggguuu... :)

UPDATED:

Di sini baru berkesempatan di update kan resepinya bagi yg teringin nak mencuba yer..

Bingka Cheese Sarawak

Bahan A:
1 peket agar2 cap ros (13g)
3 cawan air
1 cawan gula pasir

Bahan B

250g mentega
250 cream cheese Philadelphia
½ tin susu pekat manis(jika ingin kurang manis,guna krimmer pekat pun ok)
1 ½ cawan tepung hong kong
3 biji telur ayam
1 sudu kecil esen vanilla/jus lemon

Cara2:

1. Bahan A dimasak sehingga mendidih dan ketepikan buat seketika
2. Pukul telur ayam sehingga kembang.
3. Masukkan mentega dan susu pekat manis. Pukul rata
4. Masukkan tepung,cream cheese,esen vanila dan pukul sehingga benar2 sebati.
5. Masukkan agar-agar (yang masih panas) sambil dipukul laju
6. Tapis adunan ke dalam loyang dan bakar didalam oven yg sudah dipanaskan pada suhu 175c selama satu jam atau sehingga masak(bergantung pada jenis oven)
7. Selamat mencuba.. ^_^

NOTE:sukatan adalah menggunakan cawan metrik~

P/s: Nak gi blogrunning jap.. :P
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...