Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Thursday, April 30, 2009

Yeyyy!!I've Got My 1st Award From Tokey Roti dr Japan!!

Wahh..suka tau!
Dah hujung April nih ada plak dapat award..
Tak tau la apa reason award nih sebenarnya..
Nak kata blog nih best tak tau pulak eh.lum sempat nak entry banyak2 benda nih..still bertatih kata omputih.hehee
Yang pasti award nih memeriahkan lagi suasana berblogging2 nih.

Siapa bagi award nih?
Kenal2 dia kat MyR
(Harap lepas nih leh kenal rapat lagi eh ros..)
Banyak resipi dia sumbangkan kat situ..
Paling femes sekali resepi Slice Cheese Cake,Roti Nasi,Roti Marble Coklat..dan banyak lgi laa..Boleh kata pakar wat roti dah ni..sebab kat blog dia pun ade kate dier rajin wat trial kan.
Wat jer ros..dah cuba n berjaya share resepi ngan kitorang eh.ekeke..

Akhir sekali..thanks banyak2 eh to ROS a.k.a ONIGIRI sebab sudi bagi award nih.nanti ada masa tepek kat dinding..

Nih server slow + sesambil nyelam wat keja umah..
Laju jer naip nih hubby pun nak pakai laptop..
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Jus Epal Hijau

Panas benar cuaca sekarang nih..
Cari minuman yang sesuai diminum untuk menghilangkan dahaga di tengah hari begini,
terserempak pula ngan buah epal yang duk bertapa dalam esbox..
Terus jer buat jus peberet nih.dah berapa minggu tak minum jus nih..
asyik makan epal gitu jek..(sebab malas nak ngeluarkan blender dari gobok)



Kalo orang ngah berdiet memang epal hijau nih laa sahabat sesuai..
Yang bestnya beli epal nih kite sorang jer habiskan..orang len x suka sebab agak masam..
Kalo jus nih suka plak..

Dah sememeh jer pas dihirup sikit oleh banglong n hiasannya tadi sudah dirobek olehku

Bila dah minum memang sedapp di tekak..
Layan gambo saje yer. Jangan order2 tau..epal dah abish..2 biji jer tinggal tadi haa..heheee
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Wiiihaaa...sukaa2!

Salamm..
Heee..ntah apa laa yang disuka sangat HaSue nih..
Korang naik atas scale berapa kali dalam sebulan eh?
Kite nih jenis tak tahan nengok scale..nak jer try timbang badan nii..
Kalo turun ok..kalo naikkk..insaf kejapp..huu
Awal2 pas subuh tadi cam biasa naik atas scale..sah dah turun 1.2kg lagi dalam masa 1 mggu lebih nih..apa?sikit sangat ehh..ala,dah syukur laa tuu.berapa kg sekarang?nanti2 laa eh..update kemudian lak baru sedia bagitau berapakilo nya tuh.heee

Nih baru try kontrol my food..pasni nak berjinak2 balik ngan bersenam pulak..kot2 ilang 5-6 kilo ke..boleh gitu?heheee
Target sebenarnya nak hilangkan 4-5 kg jer lagi..so nih tinggal 3kg nak buang..kalo lebih lagi bagus laa..huhuu
Orang kata kalo banyak berat yang berlebihan senang jer nak hilang..kalo nak hilangkan sedikit memang slow sikit..lemak2 tepu tuh lambat cair.(yelaa kalo tak reti2 nak bersenam)
Aku bukan rajin sangat workout(bersenam) nih.tp bila datang rajin..kat dapur pun wat senaman sambil bekerja..hahaa

Sebelum nih memang suka nak joging sekitar rumah..
Tapi semenjak dah jiran baru nih pindah sebelah umah..bujang lak tuh..segan aii!!akaka..

Selalu aktiviti petang2 main badminton ngan anak2 untuk ngeluarkan peluh.
Kalau main ngan banglong ok,memang keluar peluh main..
Kalo si kakak merengek nak join main..berpeluh jugak..kutip shuttle laa.
Tapi demi menanam minatnya..layan jelah selagi termampu.heee

Sebenarnya dah 3 hari berturut duk timbang dalam lingkungan tuh..tapi tau jelah kadang2 timbang2 nih turun naik kan..
So bila dah kali ke 3 masih macam tuh sukaaaa...diet berhasil!!

KOrang pernah layan rancangan Oprah Winfrey Show tak?
Dulu2 selalu gak layan sebab banyak manfaat dari rancangannya tuh.
Paling takleh lupa masa tetamu jemputannya si Bob Green tuh.
Bukan anak Pak Deris tuh..si Bob tuh Oprah nyer kawan merangkap personal trainer beliau..
Aku siap salin lagi program diet dia bagi tapi mana ntah aku letak..
Kang kalo aku jumpa bleh laa share kat sini kot2 ade orang nak bace..hehee..

So bagi korang yang ada nawaitu nak kurangkan berat badan..
Don't give up ok..
You are not alone..
Sama2 kite membanteras obesiti..
Haa..dah ala2 menteri berkempen plak nih.ahaks..

P/s:Weihh!!Surirumah pun tau nak jaga badan taww..ehee

P/s ii:Hari ni takyah masak..ada jemputan opening ceremony tauke kantin bukak restoran pulak..heh (tp kena wat kek utk buah tgn..erkk!!)
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Wednesday, April 29, 2009

Bubur Keladi Cina

Menu minum petang ni pulak agak berlemak..
Tapi makanan jenis bubur2 nih memang peberet lelaki yang menjadi suamiku iteww..
Secara tak langsung terjangkit la jugak menjadi peberet isterinya ini..
Sebab tu kalau selalu jer menu ni menjadi pilihan,copek yo kombang badan den nih.huuuu..

Keladi nih bukan cina punya ok..kitorang beli kat orang yang menjualnya.hehe
Nama jer keladi cina..dan isimewanya keladi nih.bau yang semerbak jer bila direbus..ataupun digoreng..
Ada jenis keladi kadang2 tuh tak empuk2 bila direbus lama..
Keladi cina nih senang nak empuk,tak sampai setengah jam dah lembut..sedappp..cair di mulut gituu..

Bahan2:

Keladi cina-dikupas kulit dan dipotong dadu kecil
Biji sagu
Santan
Sedikit garam
Gula

Cara2:
>Rebus keladi sehingga agak empuk/lembut

>masukkan biji sagu yang sudah direndam terlebih dahulu sementara merebus keladi td,kacau sebentar..

>Apabila biji sagu sudah kelihatan jernih,masukkan gula,santan dan garam secukupnya..

>Tambahkan sedikit air jika terlalu pekat.

Keladi nih memang creamy jer bila dijadikan bubur gini.masak pun senang sangatt..
Selain dimakan panas2 ia juga boleh disejukkan dalam peti ais atau letak je ketulan ais ketika hendak memakannya..
Jemput laa yer..
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Hutang Tertunggak-Tags dari kak Maria

salam..
1stly..ampun laa kat kak maria..dah berkurun lama bg tags nih lum terbuat gak...
Semenjak masalah komputer diikuti masalah server tuh,mmg takleh nak jawab biarpun simple..kena jawab gak ler biarpun dah lama..ye tak kak?ehee...

The rules:
go to your photo folder in your computer.go to the 6th folder of photos.go to the 6th picture in that folder.put the picture on your blog & description of it.invite 6 friends to join the challenge.link them in your blog and let them know they been challenge.

Nih laa gambo yg dikehendaki..

Nih gambar kakak n banglong..
Gambar ni diambil semasa makan malam kat restoran seafood(tak ingat la nama restoran tuh)
Sekeluarga pergi makan kat sana..memang seronok sangat!

6 persons i am going to tags are:

Tak yah laa kot eh..lama sgt dah..hehe
Anyway thanks to kak maria sebab ingat juga kat kite nih walaupun masa tu kite jarang dapat online...cayaannggg akak! ^_^
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Cekodok Pisang (menu ptg semalam gak)


Lamo beno tak makan jemput2 pisang..
si kakak sampai tak kenal ngan kuih nih..
dulu2 hampir tiap minggu buat..
nih dah jarang jumpa pisang(sebenarnya maknya yang malas melecek pisang tuh)wahahaha..

Nih semua orang tau buat..saja nak tepek resepi kot2 cucu2 aku kang x reti nak buat cekodok pisang nih.huhuuu..
Bahan2:
1 cawan Pisang masak-lecek halus guna smasher(yg org guna wat burger tuh)
1 cawan Tepung gandum+1 sk bikarbonat(kena ejas juga bgantung ngan jenis pisang)
Secubit garam (aik!macam tajuk blog k nor plak..hehe)
Sedikit gula(pasal pisang ni x berapa manis)

Cara2

>Lecek pisang dalam bekas

>Ayakkan tepung gandum beserta sedikit bikarbonat ke dalam bekas pisang td-

>Kacau menggunakan whisker sambil letak garam n gula.

>Panaskan minyak n sudukan adunan,goreng hingga bertkar warna kecoklatan..jenis pisang nih x berapa berurat.hehee

Lepas tuh melantak minuman jenis bersusu bleh plak.iskh2..
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Tuesday, April 28, 2009

Cucur Udang Cincang

Aduih laa...berminyak jer menu minum petang nih..tak leh nak jamah banyak2(dalam 2 ketul jer sejenis..
Disiplin katekan(muehehee..)
Bahan2:
1 cawan tepung gandum
1/2 cawan isi udang yang dicincang
sedikit cili merah yang dihiris halus
Daun bawang dihiris halus
1 ulas bawang merah dikisar/tumbuk
Daun sup dihiris halus
Garam
Air secukupnya
Sedikit pewarna kuning

Cara:
>Campurkan kesemua bahan dan goreng hingga kelihatan garing di luar

Tips:Jika menggoreng jenis cucur masin seperti cucur ikan bilis,cucur udang dan sebagainya..campurkan dengan bawang merah yang ditumbuk/dikisar halus ataupun daun bawang untuk mendapatkan cucur yang lembut dan tidak liat.
(ni hasil percubaan sendiri ngan hubby..kalo x letak nih mmg x berapa nak lembut cucur tuh)

Kalo ada tips lain ajor2 la den eh.hehe...
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Slice Cheeze Cake

Resepi Ros(onigiri) nih dah jadik peberet pulak..
Nak ngabiskan slice chiz,inilah kejadiannya..

Boleh bawak untuk kawan2 banglong..
Kalo duk dalam peti es tuh lama gak nak abis..
Maklum,x boleh makan banyak2..
Sapa2 yang belum try,cubalah resepi mudah ni eh..
Halal ye ros..c np jer nih..ehee

Bahan-bahan ( kek saiz 20cm )

  • 4-5 keping slice cheese
  • 200 ml susu segar
  • 70 gram butter atau marjerin
  • 70 gram tepung gandum (diayak dahulu)
  • 70 gram gula
  • 4 biji telur saiz M
  • beberapa titik esen vanila
Cara-cara:
>Potong atau siat slice cheese kecil-kecil dan campurkan dengan susu segar kemudian masukkan dlm periuk, gunakan api perlahan dan biarkan slice cheese tadi cair. kacau sentiasa.

>masukkan butter dan kacau hingga larut, tutup api dan sejukkan sebentar. asingkan putih telur dan kuning telur, pukul putih telur bersama gula hingga menjadi meringue.

>didalam bekas lain pukul kuning telur hingga kembang dan masukkan kedalam adunan cheese tadi, masukkan tepung sedikit demi sedikit dan pukul lagi, pastikan adunan tidak berketul

>akhir sekali campurkan merigue ke dalam adunan tadi dan berberapa titik esen vanila, gunakan cara kaup balik supaya adunan rata. glis acuan kek dengan marjerin dan alaskan dengan kertas. masukkan adunan kek di dalam acuan .

>bakar pada suhu 170 darjah selama 20 minit dan turunkan suhu 140 darjah selama 40 minit, gunakan acuan kek berukuran 20cm dan letakkan sedikit air di bawah dulang pembakar, cara bain marie, untuk mendapatkan kek yang elok teksturnya.

>hias ikut kreativiti sendiri atau dimakan begitu sahaja. kek ini lembut dan ringan. tak rugi mencubanya



Kali nih letak parutan kulit lemon n gantikan esen vanilla ngan sedikit jus lemon..Wallah!!
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Pudding Soya Bean

Salam untuk hari ni..
Ini adalah projek semalam..

Setelah dibaling ngan besen aluminium oleh makyung tanda kat umh dia takde belen,
kena laa buat sendiri nmpk gaya..huhuuu.

Resepi dari kak fida myr
Sila2 ler rujuk kat Sini
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Monday, April 27, 2009

Umai Ikan Kuning

Salam..
Teringin nak makan masam2 pedas2 lagi..
Ada baki lagi isi ikan yg dah frozen dlm icebox tuh..jadi bertukar lah ia menjadi umai..dan menjadi santapan lunch tadi..
Bagi mereka yang pernah makan tapi belum pernah buat sendiri..
Boleh laa cuba buat sendiri lepas nih eh..baru berbaloi..boleh makan puas2..(jeling2 kat ctzura..)heheee



Lagipun kita boleh letak bahan2 extra yang kita suka..
macam makyung jepun tuh dia letak tomato yang dihiris lagi..
Kadang2 ada orang letak kacang tanah goreng yang dikisar..
Nih resepi very the basic laa kata orang untuk mereka yang baru nak mencuba yer..
Nak tau asal usul umai nih dan resepi juga boleh rujuk blog dayangjack

Bahan2:


>1 mangkuk isi ikan segar yang dihiris nipis(buang sisik ikan,potong fillet baru hiris halus)-
[Ini saya gunakan ikan kuning(yang bertulang halus tuh,so masa sesi menghiris halus memang berbunyi kret2..potong tulang sekali)]
>Boleh gantikan ikan lain(jenis yg bertulang halus dan panjang yang selalu dibuat umai)
>Boleh juga gantikan ngan udang yang dipotong halus


>2 Cili jarum(pedas cili nih)-boleh tambah cili padi atau cili merah jika mahu
>1 Bawang merah(buang kulit)
>2 cm Halia(buang kulit yer)
>5-6 biji limau kasturi(1 biji dihiris dgn kulit2 sekali,yg lain diambil jusnya-letak lebih jika perlu)
>Perasa-garam,perasa dan gula(sendirik ejas eh)



>Cuci semua bahan dan hiris(racik) halus semua bahan2 seperti gambar di atas..


Kemudian,tuangkan jus limau kasturi..Gaul rata dan siap!!
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Sunday, April 26, 2009

Hujung Minggu:Ke Sibu atau Pesta Kaul??!!

Salam..
Macam mana hujung minggu puan2 sekalian? Pastinya hujung minggu ini di isi dengan aktiviti masing2..ada yang best dan mungkin ada aktiviti tak berapa best..
Ada yang teruja,ada yang terseksa..ada yang suka mungkin juga ada yang derita..ada yang merajuk,ada juga yang terpaksa memujuk seseorang..
Apa jua yang telah berlaku...kena terima dengan fikiran terbuka. Setiap yang berlaku tu,mesti kita dapat belajar sesuatu darinya..dengan kita sedari atau tanpa kita sedari..kadang2 kita tahu,cuma buat2 tak tahu...(Kemain intro n3 aku arini eh)

Sebenarnya nak cerita pasal hujung minggu nie..

Hujung minggu ni di Mukah,ada keramaian yang disebut sebagai PESTA KAUL.
Pesta ni sekaran bukan cam asal-usulnya yang mengikut cerita orang tempatan ia diadakan untuk 'jamuan' penunggu laut.

Sekarang ni,kalo pergi pesta tu macam pesta makanan pun ade.
Selain tu banyak aktiviti yang diadakan untuk memeriahkannya.
Macam minggu lepas,'anak' pesta kaul tu..diadakan PESTA MEMANCING..pun dah ramai orang pergi.
Kitorang tak tau pun ada pesta tu..selamba jer jalan2 pasar mukah cam biasa...bila tengok banner baru tau rupanya ada pesta memancing.huahuaa..

PESTA KAUL tu dah bermula semalam..hb ku pula beria2 mengajak pergi ke bandar Sibu.
Nak pergi keramaian macam pesta kaul tu bukan kita tak tau..dengan anak2 yg masih saiz S nih..dengan panas teriknya,kereta pulak parking jauh berbatu..adehhh laa

Nampaknya lain tahun jelah pergi eh..

So kitorang bertolak ler ke bandar Sibu..bertolak kul 2,sampai kul 5 gitu ler rasanya.
Kalau ikut jauh tak ler jauh sgt..dalam 140km gitu jer.
Cuma buat masa sekarang,jalan Mukah-Selangau dalam pembinaan..sebab tu lambat skit.
Keluar jer simpang jalan,nah kauuu..habuk keta seinciii!!huhuuu..

Dah sampai sibu..kitorang ronda2 satu bandar..
Pastu makan..(syok oh..cuti2 masak semalam)
Pastu shopping..(rambang mata nih tengok banyak offer-sesi shopping pakaian sefamily)
Pastu baru check in hotel..

Pagi tadi,lepak hotel tengok citer Jepun..kisah seorang nenek bisu yang terpaksa menjaga seorang budak(tak tau laa cucu kandung ke bukan sebab cite tuh takde translate..sibbaik x banyak dialog sebab nenek tuh bisu).eheee..
Budak tu punya laa nakal,nenek tu dah laa tua kena pulak layan karenah budak tuh..iskh..
Dekat nak abis gak cite tuh baru kitorang check out..

Then makan lagi..(makan nasi ayam..iskh..sedap!!)
Then shopping lagi..(sesi beli barang2 dapur lak)
Pastu baru bertolak balik..

Haa..jangan tak tau,saya sebagai orang Sarawak..nilah pertama kali jejak Sibu..hahaha!!
Hubby selalu gak pergi sana atas urusan kerja..heee
Bestnya ronda2!!
Lagi best sebab pergi dengan satu keluarga!!



Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Saturday, April 25, 2009

Ulam Mempelam Muda & Sambal Kicap Pedas

Salam hujung mingguuu...
Haaa!!ni menu 'minum petang' semalam..
Mana bisa tahan buk..2,3 menjak nih 'jiran2' bloggers asik2 tunjuk kerabu,sambal,jus dan yang sewaktu dengannya..ala,yang berkaitan ngan buah2 asam nih.heheee..
Mempelam muda nih beli kat pasar semalam..muda2 n montok2 gitu..Nih kalo makan beramai2, petang2 di bawah pokok jambu memang syok.Kalo ada extra buah cam nenas,jambubatu,betik muda,kedondong,mangga muda,jambu air..dan segala jenis buah yang boleh diulam..
Pehh..teringat aku kakak aku yang sorang tuh..semua jenis ulam dia telan..memang antu ulam tul..syok kalo lepak ngan dia..hehehe
Ni aku abiskan sorang2 jer petang semalam..

Asben aku tengok memula aku duk idang atas meja..
Nampak jer mempelam muda ni dia buat kembang2kan jari jemari kat tepi dagu..menandakan kembang liuq laa tu..imagine masam..
Then diikuti dengan kata2..;
"Nilah orang pompuan..berulam!berulam!berulam!"
aku wat muke innocent jer amik sepotong mempelam muda,cicah sambal kicap pedas..
'kech..kechh..kechh..'(ni soundtrek ngunyah mempelam muda laa ni)
Asben jeling,dia amik sepotong..masuk mulut..
"Hiee..masam!"
"Tapi sambal sedap..kaw2 pedas nih..ada benda lain nak buat ulam?"sambungnya
"timun ada laa..nak?"jawabku sambil amik sepotong lagi
"Ermm..x nak lah..kalo ada betik muda ke,nenas muda ke.."
"hah yang..benda takde jangan disebut.."laju jer aku gi dapo amik air minum sebab dah start berpeluh..cili jarum nih pedas giler babasss..
Aku letak sebijik jer..dah buang kebanyakan bijik2nya plak tuh..Iskkh
Sampai jer kakak(anak pompuanku) dari bilik..terus terjah
amik sepotong buah pelam,sesambil cicah dia tanya
"sedap ke ni bah?"(aku time tuh kat dapur)
Belum sempat babahnya jawab dah masuk mulut..
Apa lagi...nenong!nenong!carik air gi dapo..hahaha...
macam2 anak aku nih..


Sambal Kicap Pedas

1 biji cili burung(atau cili padi,letak laa ikut suka banyaknyaSegenggam Ikan Bilis yang dah dikopek(agak2 laa ek,x kuasa den nak timbang..huhu)

1 sudu makan penuh belacan

Kicap secukupnya(agak2 tenggelam sambal tuh

Sedikit ajinomoto(kalo x suka jgn letak

Sedikit Garam(kalo kicap tu dah masin takyah letak)

Cara:

->Tumbuk semua bahan kecuali kicap dan letak dalam bekas.

->Tuangkan kicap secukupnya


Makanan masam2 ni baik untuk kasi goyah sikit kedudukan lemak2 yang macam dah selesa duk dalam badan nih..Biar tergugat sikit,baru senang ia nak cair..hahahah
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Friday, April 24, 2009

Kari Burung Punai

Uuuu..KARI BURUNG??
Iskh2..ada juga di antara korang yang tak pernah makan burung eh..
Tapi siapa2 pernah makan daging burung2 yang bukan peliharaan ni memang tahu rasanya..sedapppp!

Burung ni hubby beli masa kat pasar semalam..RM2 untuk seekor(sembelih sendiri..)
Kalau di kampung nun,dah siap sembelih(yg jual pun orang kampung tempatan),dah siap dibakar..tinggal nak potong2 jer..RM2.50 only seekor



Bagi korang yang tak pernah makan burung punai tu,pernah rasa burung puyuh tak?haa,lebih kurang gitu laa rasanya.
Bagi yang tak pernah langsung makan apa saja jenis burung..
Tak dapek den nak menolong eh..heehee

Resepi dan cara memasak burung ni sama seperti masak KARI AYAM CARA KAMPUNG kat MYR..

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Mix Fresh Fruities With Mayonnaise

Haa..balik jer dari sekolah,dengan babah2nya sekali balik tengah hari ni macam keletihan jer..
Sebelum pergi solat Jumaat,ngadap ler hidangan ni beramai2 depan tv..segarkan diri selepas mandi dengan buah2an segar dari...ladang?bukan2..dari esbox ler.
Selain tu nak perabiskan stok buah2an tu jugak laa kiranyaa..

Bahan2:
Segala jenis buah2an yang digemari
Ada dalam stok ni:
Honey dew
Tembikai
Epal Hijau(tak perlu buang kulit sebenarnya)
Epal Merah(pun x perlu buang kulit)
Pear(kupas kulit lagi sedap sebab kulitnya agak keras)

Cara2:
1.Potong dadu kesemuanya dan bubuh mayonis secukupnya.

2.Gaul Sebati.

Enak dimakan setelah buah2an itu sudah disejukkan dalam esbox.

*Kupas semua buah tu sebab nak konfiuskan anak2..so dah masuk mulut takleh nak pilih2 buah yang diorang taknak seperti epal hijau yang agak masam!hahaha..

Budak2 ni memang suka makan buah bila dibuat gini..
Kalo makan gitu jer,makan jugak..cuma lambat skit.hee
Pendek kata 1 family suka..


Buah2an tak kisah nak makan banyak pun...mayonis tu jer jangan letak lebih2..hehe
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Apam Pisang

Salam dan Selamat Pagiiii...
Dah lama tak buat apam pisang ni..tengok pisang pun dah masak ranum,so awal2 pagi dah panaskan pengukus.
Nak wat apam ni pun mudah sangat..tak payah pikir panjang2 pun...zup!zap!zup!zap! dah pun siappppp...



Apam pisang ni kalo tengah diet ni takleh telan banyak2..cukup ler seketul gitu..kunyah pun slow2 gitu. Sedap memang sedappp..ade lebih tu leh sedekah kat jiran ke..heheee.

Sebenarnya,lagi lama dikukus warna apam akan lebih gelap dan cantik. Kalo nak apam yang lebih banyak nampak berurat2 tu kena guna pisang yang beraroma tu(adehh..x tau nama pisang tu).Kalo kat sini panggil pisang 'keling' sebab kulitnya agak kehitaman.huuhuu..tapi pisang tu rasanya sedap..
Resepi apam ni boleh korek kat myR yea..siap ngan cara2 sekali.. Boleh jadi kek pisang bila dibakar.

Yang ni wat untuk hb bwk gi opis..kek biasa2 jer.merasa juga sepotong untuk sarapan pagi ini..

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Thursday, April 23, 2009

Sotong Tumis Simple

Tak boleh jadik!!Jenguk2 umah orang asik2 tayang sotong..maunyer x terliur!
Suamiku itu dan diriku sendiri penggemar sotong.Ini pula memang masakan peberet asbenku itu..

Dia lebih suka rasa manis sotong tu sediri dari rasa rempah2 atau yg goreng2..
kalo aku,bedal jer semua stail masakan..hahaa
Maksudnya,jenis masakan lain bukan dia tak makan,makan juga..tapi yg ni paling dia suka..hehe

Masa ngah berdiet ni memang tak boleh telan sotong banyak2..kena kontrol woo..sebabnya sotong ni agak lambat nak dihadam.
Jadi pandai2 laa kawal perasaan masa mengadapnya..huhuu
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Kacang Panjang Tumis Udang

Ini menu peberet seisi keluarga..selagi udang ade,nak ler perabiskan masa masih agak segar tu kan.
Sayur kacang ni tak berapa sedap kalo terlalu layu..
Makan bersama nasi putih memang sodappp..


Bahan2:

1 Ikat kacang panjang-dihiris serong agak nipis
1 tangkai cili merah(nak pedas tambah ler cili padi)*
2 Ulas bawang merah*
1 ulas Bawang putih*
1 mangkuk kecil udang tanpa kulit
Perasa-Garam,pak aji(jika suka) dan gula (jika perlu)

Cara2:

1. Tumbuk/kisar bahan bertanda *

2. Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan2 tersebut sehingga naik bau

3. Masukkan udang dan kacau goreng seketika

4. Masukkan kacang panjang dan bahan2 perasa.

5. Kacau goreng lagi seketika dan boleh tambah sedikit air jika mahu berkuah

6. Bila dah mendidih sepenuhnya padamkan api dan sedia untuk dihidangkan.
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Card Reader

Ehee..saja nak tambah tayangan amal hari ni.
Bagi yang nak tengok jer laa tengok.Taknak tengok sila shut down komputer korang..hihiii!ayat sadis beno..ampun2!


Card reader ni sebelum ni tak beli sebab macam tak perlu jer..
Sebelum ni kan semua main cucuk 'direct' jer gi laptop..
Tapi semenjak laptop rosak hari tu,dah elok ni pun takleh nak cucuk direct dah..org yg repair tu pun x tau aphal..iskh2.so amik pic guna hp hb jer..(sebab hp ku itu selalu full memory..)
Hp ku itu pun tak canggih mana,memory ciput..Kalo jual confirm orang xnak beli.hahak.

Yang tepi tu antara koleksi pendrive ler..nak juga ada kaler peberet iaitu birru..hee
Haa..bila dah ada card reader ni senang laa nak cucuk apa pun..pendrive,simcard,memorystick..apa laa gamaknya sampai 80 in one tu yer..
Kite ni tau yang basic2 dah ler.hehee
Ada juga yg card reader lagi murah dan lagi mahal tp tauke kedai gamba tu rekomen yg nie..so hb pun beli yang ni..ehe
Kite ni asal boleh guna jer..Kalo bleh nak jer beli yang 5 hengget selonggok!! Tu pun confirm takda di pasaran...hakhak
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

uZap from OSIM

Salam..
Ni toy hb baru beli semalam..
Habis jer urusan kerja semlm,diorg sempat meronda2 pasar raya area Sibu sementara menunggu kereta kawan sekerja siap diservis.Agaknya ngah melintas kat area osim,sibu tu..promote tu pandai ngayat laa kot.haha
Dia call tanya, nak beli ke tak..aku biasa gak tgk iklan kat tv.

Aku jawab ler.."kalo sungguh nak pakai beli ler..jangan jadi perhiasan umah dah ler kan.."Aikk..biasa laki aku yg cakap kat aku dialog tuh.hehee..

Dia terus jer beli..semangat nak mengempiskan pewut ke,yang?hee..sebelum ke tahap kronik elok beno dielakkan eh.Aku ok jer,boleh tumpang sekaki ye tak?
Lagi2 musim men'diet'kan diri ni lagi laa tak menolak bila asben beli alat2 senaman ni..heee..


Boleh laa menambah koleksi 'perhiasan' kat umah skali..hahaa


Dah cuba try test uji sendiri malam tadi...memang best la,mcm kena urut jer...sebelum ni pakai OGAWA jer.Lepas pakai,kesan sampingannya macam biasa..gatal2 skit area berlemak..tu tanda lemak ngah 'dikerjakan' laa tu kot.heehee

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Wednesday, April 22, 2009

Udang Goreng Asam

Haa..Tengah hari ni masak simple dimple jer untuk budak2 lunch..
Babah diorang x balik lunch hari ni sebab banyak urusan kerja yang abis2..
So nampak ada udang lagi dalam esbok,kasi goreng asam gini..tumpang sekaki juga meratah masa temankan anak makan.kwang3x..
Isi udang rasa lebih manis sebab masih berkulit kan..memang sedap sehingga menjilat jari..sibbaik x sampai ke lengan.heee..

Bahan2:

1 mangkuk Udang(potong muncung kepala jer)
1 sudu mkn Serbuk kunyit
Garam secukup rasa
5 keping Asam kandis(asam keping pun boleh)
1 Btg Serai(dititik)



Cara2:

1. Di dalam satu bekas,gaulkan udang bersama serbuk kunyit,garam dan serai.
2. Panaskan minyak lebih kurang 5-6 sudu makan
3. Bila minyak benar2 panas,masukkan udang..kacau rata dan masukkan asam
4. Perlahankan api sedikit,boleh tmbah sedikitt air jika perlu.Kacau goreng sehingga kulit udang kelihatan agak garing dan renggang dari isinya.
5. Padamkan api dan sedia dihidangkan bersama nasi panas2..!

*Elakkan memasak udang terlalu lama nanti isinya keras pulak..

SELAMAT MENCUBA

P/s:Menu sesuai untuk orang yg tidak banyak masa di dapur atau sedang menghidap virus 'M' tapi nak makan sedap..huhuu
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Sup Sayur Special

Salam..

Ni menu kite malam tadi.
Tak payah makan nasik dah bila ngadap sup gini..
Untuk mereka yang sedang berdiet,menu ini memang sesuai untuk kita kan..
Kandungan nutrisi di dalam setiap hidangan mencukupi keperluan harian kita.
Nak tmbh sayur lain pun boleh juga.ikut selera jer kan..
Ramai yang dah pandai masak masakan ni tp kite nak share gak..


Penyediaannya pun mudah sahaja..

->3 ketul sayap ayam dipotong agak kecil(sy guna bahagian dada ayam,nak perabis stok)
->Kupas 1 biji kentang dan potong dadu kecil
->Rendam 1 bungkus kecil su'un
->Rendam juga cendawan hitam(dalam 4 kuntum)-dah lembut,buang bhagian keras dan potong ikut suka.
->Tidak ketinggalan,2 keping fucuk(tauhu kering) pun direndam dengan air panas.Bila sudah lembut,potong pendek2 atau ikut suka juga


Cara Memasak:
->Panaskan sedikit minyak
->Bawang putih,bawang merah dan halia ditumbuk/dikisar menggunakan blender bhn kering
->Tumis bahan kisar tadi sehingga terbit bau
->Bila sudah naik bau masukkan ayam yg dipotong dan kentang sekali
->Masak sehingga ayam kelihatan mengecut barulah ditambah air
->setelah itu masukkan fucuk yang sudah dipotong/digunting dan kacau.
->Masukkan pula cendawan hitam serta perasakan dengan garam dan perasa(jika suka)
->Akhir sekali masukkan su'un.kacau rata dan apabila sudah cukup dari segi rasa dan masaknya pun dah rata boleh laa tutupkan api.

Tips Diet:Makan malam sekurang2nya 3 jam sebelum masuk tidur.. (kite kadang2 terbabas juge..iskh2)
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Tuesday, April 21, 2009

Menu Tengah hari ini..

Salam..
susah pulak nak tembus line celcom broadband 2,3 hari ni..
Macam rugi jer bayar bulan2..x bayar kang lagi xleh online ye tak?huhu..

Ni menu tengah hari td..
Ikan sungai ni yg macam sembilang tu..aduih,x ingat apa namanya.
Bila masak kari gini,atau masak kunyit..hmmm..
Memang sedap!!Sampai hirup2 kuah sekali..


Ni pula terung masak sambal..Masa nak makan tu,cedok ke dalam pinggan dan perahkan limau kasturi..emmpphh!! Kalo perah limau awal2 takut x boleh simpan dah kalo x abis..tp ni wat cukup2 untuk se family lunch..Alhamdulillah..
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Monday, April 20, 2009

Timun Tumis Bersama Udang


Bahan2:

2 Batang Timun Cina(kupas dan potong kecil)
1 cili merah(x berapa sesuai pedas sgt,tp terpulang kalo nak tmbh cili juge)
2 Ulas Bawang Merah
1 Ulas Bawang Putih
1/2 sudu makan Belacan
1 mangkuk kecil udang segar tanpa kulit(lg banyak of coz lg sedap)-kali ni guna udang galah,so potong2 jer x buang kulit..

Cara:

1. Blender semua bahan kecuali Timun menggunakan pengisar bahan kering sehingga agak lumat.(ni kes malas tumbuk guna lesung batu ler)

2. Panaskan sedikit minyak,tumiskan bahan yg sudah dikisar sehingga naik bau..masukkan udang,kacau sedikit dan terus masukkan timun.

3. Kacau lagi sehingga sebati dan perlahankan api.

4. Apabila timun kelihatan sudah agak layu,baru masukkan air,perasakan dgn garam,ajinomoto(jika suka) dan sedikit gula.

5. Masak sehingga timun lembut..bila dah cukup semua rasa,timun dah masak baru padamkan api.

Sedap mkn ngan nasik atau ratah gitu jer..
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Friday, April 17, 2009

Laporan ringkas aktiviti

Salam..
ehee...cam malas jer empunya blog ni update ek.
Rajin merayau umah orang jek..hihi.
Laporan hari ini,komputer dah ok..so aktiviti ber'blog'ing insyaAllah boleh diteruskan cuma bergantung server broadband yg kita sedia maklum..

Sekarang ni aktiviti memasak memang kena buat hari2,cuma masak simple dimple sebab serius juga la kiranya nak turunkan berat badan diri sendiri n asben ku yg terchenta itu.huehuee..harap dapatlah beri sokongan ye...dan besar kemungkinan blog akan di update mengenai ini untuk motivasi diri dan kawan2 yg teringin sama nak kurangkan berat n menjaga kesihatan..

Aktiviti dengan anak2 semalam melukis dengan watercolour...1st time in their life pegang berus watercolour(banglong biasa pegang berus cina je)hee..

adoi laa..chow dulu!
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Monday, April 13, 2009

Chimo Dah Kembali!

Salam..
Alhamdulillah..Semalam Chimo dah berjaya ditemui oleh asbenku berkeliaran bhampiran kantin tuh juga..keadaan kurus semacam jer,baru seminggu tu..(ia ilang Isnin,dpt balik ke rumah pun Isnin juge..)
Chombi mungkin kurang kenal dah ngan anak ia itu,
atau Chombi marah sebab Chimo lari dr rumh agaknya.Mana tak,masa diekor makan bersama Chombi x abis2 mengomel ngan Chimo..
Kemudiannya pulak,Chimo nak nyusu(diekor ni dah tua2 pun nyusu lg) DIGIGIT nya anaknya itu.huhuuu..
Sekarang nampak dah ok..
Harap Chimo dapat pengajarannya..
Banglong n Kakak pun hepi sangat Chimo dah balik umah.. :)

Tq Dayang,4 ur support..sunkist nak kucing yg mane satu eh..
susah2 amik 'Eveready' jelaa..bapak diekor nih.
Kaler sebijik cam Chitam.heee..
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Friday, April 10, 2009

Chimo Lari Dari Rumah..


Hai..

Siapa Chimo?Chimo anak bongsu Chombi..
Nama Chimo comel kan?dayang jack cadangkan nama tu..thanks 2 her..

Ceritanya begini..
Beberapa hari yg lepas,tauke kantin memandu kereta GeTz hitamnya datang umah..
Masa nak bagi makan malam tu Chimo memang tak ada di kalangan diekor nih.
So kitorang ingat Chimo pergi mana2 ke..tangkap tikus ke. Maklum la,diekor diajar bersifat lasak oleh ibu diekor. Walaupun makanan ada disediakan,tp usaha sendiri tu penting..agaknya begitu laa apa yg diperkatakan Chombi pada anak2nya.

Masuk 2 hari Chimo x balik2 gak..kitorang dah mula pasrah.My son kata,agaknya dia masuk keta tauke tak?Kitorang mmg dah tau kucings(lebih dari seko kena letak 's') ni suka masuk bawah keta.

Nak wat camna kan..
Pagi tu,pergi kantin tauke..dia tanya
"lu orang ada hilang kucing ka?"
"Ada2..lu ada nampak ka tauke?"laju jer aku jawab..mesti dah mati chimo nih masuk bahagian enjin keta dia.
"ada woo..itu hari saya buka pintu kereta dia terus lompat keluar.."wuhhh..lega.masih bernyawa laa tuh.
"Bagus oh dia,tidak liar...tidak lari2."sambungnya..
'dah kucing peliharaan,memang laa manja..bukan kucing terbiar'kataku..tapi dalam ati jer la.heh
"saya punya anak cakap suruh lu orang ambik balik sebab dia suka lompat2 kacau saya punya barang"
'haa...baru tau..'gelakku dalam ati
"yalah tauke..dia suka panjat2.."teringat aku pagi ahad lepas Chimo duk ayun2 kaki atas tingkap ruang tamu.tinggi tuuu..aku nak snap pic tp dengan panik ia turun melalui langsir umah.huhuh..lama2 rosak langsir akuh.
"petang nanti lu ambik lah.."
"Ok2...petang nanti kitorg ambik laa tauke"
Kantin tauke nih ada 2 buah..tempat Chimo ni kantin yg dibuka sebelah petang..

So petang tu sekitar 5.30 lepas ambik Banglong dari sekolah(aktiviti PBSM)
kitorang terus ke kantin..
Tauke pun ada..anaknya cakap baruu tadi ada..
kitorang panggil2 takde gak..dah laa agak ramai juga orang kat situ.
Ia2 jer budak2 neh panggil x kuar2 gak..
Chimo xnak balik agaknyaa..
Dipendekkan cerita,kitorang suruh jer tauke tuh call jika chimo ada balik dan kitorg akan terus ambil..dia cakap 'O.k' ..
"tak pun saya sendiri anta umah lah"

Tunggu punya tunggu hari ni dah berlalu 2 hari..
Tanya lagi tauke tuh dia cakap lepas hari tu chimo tak ada dah..
uwaaaa...
agaknya ada orang culik kot..
Adakah Chimo memulakan pengembaraannya sendiri...nak merasa hidup mengembara kot.

Sekarang tinggallah Chitam dan Chiko bermain bersama ibu diekor.
Terasa sunyi sikit sebab Chitam suka bergelut dgn Chimo nih.
Chiko ni pendiam sikit..kontrol ayu gitu.huhuu
Walaubagaimanapun..kitorg masih harap sapa2 yg nampak Chimo ni,dapat pulangkan..
Chimo,jika chimo ada nampak mesej ni..pulang lah..kitorg amat merindui mu..
(iya2 ooo...jer ek)hehehee..

Oh yea..umur Chimo masa ia lari tu genap 3 bulan.Dah remaja diekor..Tapi kan..mungkin itu yg dimahunya. Errmm..Pandai pulak Chimo tumpang kereta orang nak lari dari umah ekk..huhuuu
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Wednesday, April 8, 2009

Kuih Melaka

Salam Hujan..

Tak sangka cuaca yang tadinya panas semerbak bertukar mendung dan terus hujan dengan lebat yg amat..Abis pakaian den sidai kena tempias.huhuuu..tp alhamdulillah laa kan,xyah panggil bomoh hujan tp rahmat tetap turun..

Hari ni,saja jer nak kongsi gamba kuih melaka nie..memandangkan server masih ok sikit2..sempat laa posing kuih ni sarapan pagi tadi.Inti dah buat semalam n simpan dalam esbox..Kalo adik badik kitorg panggil kuih ni kuih Puqluq..hihiii..tak tau ler camne tercipta nama tuu..huhuu


Ini rupa kuih yang baru nak diterjunkan ke dalam air pandan menggelegak..hee

Ini pula setelah disaluti kelapa parut yang digaul dengan sedikittt garam..

Tak ada yg istimewa cuma yg bestnya,inti kuih ni tidak menggunakan gula pasir. Maksudnya,original gula apong dan kelapa parut jer.Inti kuih ni kena laa manis sebab kalo x cukup manis macam kedekut jer rasa pembuat kuih tu..ahaha.sedap2 jer cakap gitu eh.hee..Sebab tu la,xleh makan selalu..takut penyakit macam dijemput pulak kang.

Err..Nampak tak kelapa parut yg menyaluti kuih ni?Ada kulit lagi ek?Ha'aa,memang patutnya ambik isi putih kelapa tu jer..baru santekk.Tapi kan..maklum laa,virus M ada di mana2..bila2 masa jer 'ter'singgah kat kite ni haa..ehee ^_^
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Tuesday, April 7, 2009

Nasi Lemak Kuning & Sambal Tumis Udang

Salam Mesra..

Setelah berjaya menembusi broadband dan server agak ok hari ini..
Menu best yg ingin dkongsi bersama ialahhhhh..jengg!jenggg!JENGGGG!!
Laa..mana nak saspen dah,kat topik dah bagitau tuu..huhuuu

Bagi nasi lemak ni,apa yg istimewanya warna kuning yang pastinya lebih menarik jika sudah selalu makan nasi lemak biasa.Sekali sekala tukar kaler nasi pasti best kan..
Boleh gunakan mana2 resepi nasi lemak kegemaran cuma tambah serbuk kunyit atau guna kunyit hidup kalo nak lagi sedap..aromanya memang membangkit selera!


NASI LEMAK KUNING



BAHAN2:

3 pot beras
3 1/2 pot santan
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
1/2 sudu kecil garam

CARA2:

1. Masak nasi menggunakan rice cooker seperti memasak nasi biasa.

2. Sebaik saja 'tek'(ni soundtrack rice cooker) bila dah 'keep warm' tu,bukak tudung periuk dan kaup balik nasik menggunakan senduk supaya nasi masak sekata.

3. Lepas tu tutup balik n jangan usik dah..kalau terlebih kacau nasi tu x sempat masak sekata.


SAMBAL TUMIS UDANG



BAHAN2:

1 mangkuk udang(tanpa kulit)
10-15 biji cili kering(guna cili kering yg kecil sedikit tu,saiz besar x sedap)
2 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
1 labu bawang besar
1 sudu kecil belacan
1/2 sudu kecil asam jawa tanpa biji(adabi)
1 1/2 sudu kecil garam
5 sudu makan gula(sendiri adjust)
1/2 sudu kecil ajinomoto(jika mahu)
1/2 cawan minyak masak

CARA-CARA:

1. Rebus cili kering yg dipotong2 sehingga lembut.

2. Kisar semua bahan2(termasuk cili kering tadi) bersama sedikit air menggunakan blender bhn basah kecuali udang,gula dan garam

3. Panaskan minyak masak dan tumis semua bahan yg dikisar sehingga agak garing.Kacau selalu..

4. Perasakan dengan garam dan gula dan akhir sekali masukkan udang. Bila dah masuk udang tak payah tunggu terlampau masak nanti udang jadi keras pula.Jika masih terlalu pedas,tambahkan lagi gula..

5. Kacau sentiasa supaya sambal tidak hangus yer..

6. Bila dah cukup semua rasa baru padamkan api dan hidangkan bersama nasi lemak kuning..

Fuhh!terangkattt....Bagi yg tgh diet,pepandai laa adjust makan tuu ehh :D

Juga sedap dimakan bersama nasi putih.. SELAMAT MENCUBA!
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...